Hozzávalók: 30 dkg búzaliszt, 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 7 dl tej, 1 evőkanál cukor, fél teáskanál só, 1 csomag szárított élesztő, 2 evőkanál olívaolaj, 15 dkg datolya
Tegyük dagasztóedénybe a liszteket, szórjuk rá a szárított élesztőt, a sót és a cukrot. Csorgassuk rá az olívaolajat, majd kapcsoljuk be a keverőt. Kis adagokban csorgassuk hozzá a langyos tejet is. Öt percig dagasszuk, majd adjuk hozzá a kimagozott és félbevágott datolyát. Keverjük még egy percig, utána tegyük a tésztát langyos helyre. Takarjuk le, és várjunk vele, míg kétszeresére duzzad.
Tegyük dagasztóedénybe a liszteket, szórjuk rá a szárított élesztőt, a sót és a cukrot. Csorgassuk rá az olívaolajat, majd kapcsoljuk be a keverőt. Kis adagokban csorgassuk hozzá a langyos tejet is. Öt percig dagasszuk, majd adjuk hozzá a kimagozott és félbevágott datolyát. Keverjük még egy percig, utána tegyük a tésztát langyos helyre. Takarjuk le, és várjunk vele, míg kétszeresére duzzad.
Borítsuk liszttel megszórt deszkára, gyúrjuk jól át, és vágjuk 15 egyforma darabba. A tésztadarabokat gyúrjuk át, és közben formázzuk hosszúkás alakúra. Tegyük sütőlapra, tetejét késsel ferdén vágjuk be, és kelesszük még 15 percig.
Előmelegített sütőben 180 °C fokon 20-25 percig süssük.
* Pástétomokhoz, krémsajthoz és krémlevesekhez is kínálhatjuk. Ha felhasználás előtt forró sütőben felmelegítjük, még finomabb. Az előre elkészített cipókat le is fagyaszthatjuk, de akkor felhasználás előtt fél órával vegyük ki a mélyhűtőből.