ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Házi kenyér

2010. április 04. - Dyna 122
Hozzávalók: 1 kg búza finomliszt (lehet simaliszt vagy teljes kiőrlésű kenyérliszt, vagy tönkölybúzaliszt is), 1 csomag (5 dkg) élesztő, 1 kiskanál só, 6-7 dl víz
 

A 2-3 dl langyos vízben feloldott élesztőből és a liszt egyharmad részéből tésztát gyúrunk. Kb. 24 órát langyos helyen tartjuk, így készül a kovász.

Másnap az érett kovászra szórjuk a maradék lisztet, a sót, és annyi vizet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Addig dagasztjuk, amíg elválik az edény falától, ez minimum negyed óra. Egy kosárba vagy kelesztőtálba tesszük, amit egy tiszta, lisztezett konyharuhával bélelünk ki. Egy órát kelesztjük, átgyúrjuk, majd megint egy órát kelesztjük. Formázzuk, a lisztezett tepsire tesszük, megkenjük vizes ecsettel, és kb. 35 °C-on még egy órát kelesztjük. Ezután vizes ecsettel újra átkenjük, tetejét bevagdossuk.

A sütőt 220 °C-ra előmelegítjük, aljára kis tálkában vizet teszünk, hogy a szükséges gőzt biztosítsuk.

A sütő középső részére csúsztatjuk a kenyeret, kb. félórát sütjük, majd 150 °C-ra visszavesszük a hőt, és még félórát sütjük. Ha hamarabb megpirulna a teteje, takarjuk le alufóliával.

A sütőből kivéve még forrón kenjük le vízzel, és farácson vagy egymás mellé állított fakanalakon hagyjuk kihűlni.

* Ha a kenyeret sütés előtt meghintjük szezámmaggal, lenmaggal, napraforgómaggal, még szebb lesz a kenyerünk. 

A bejegyzés trackback címe:

https://receptgyujtemenyem.blog.hu/api/trackback/id/tr341894064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása