ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Túrós-mákos linzer

2010. június 01. - Dyna 122

Hozzávalók a tésztához: 60 dkg liszt, 1 tasak sütőpor, 2 tojás, 15 dkg porcukor, 25 dkg margarin, 1 kis pohár tejföl; a túrótöltelékhez: 50 dkg túró, 2 tojás, 20 dkg porcukor, kevés citromlé, 5 dkg mazsola, 1 tasak vaníliás cukor; a máktöltelékhez: 40 dkg darált mák, 20 dkg porcukor, kevés citromlé, 5 dkg mazsola, 1 tasak vaníliás cukor; tetejére: 1 tojás

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és 3 részre osztjuk.

A túrótöltelék hozzávalóit lassú tűzön felfőzzük. Ugyanígy járunk el a mákossal is.

Egy kikent tepsibe tesszük az egyik kinyújtott tésztalapot, megkenjük a mákos töltelékkel. Tésztalapot fektetünk rá, amelyre a túrós töltelék kerül, és befedjük a harmadik lappal. Megkenjük a tojással, és lassú tűznél megsütjük.

Roston sült lazacsteak

Hozzávalók 4 személyre: 75 dkg zöld spárga, 4 szelet (egyenként kb. 18 dkg) lazac (bőrével), cukor, só, 2-4 ek. mascarpone, bors, citromlé, 2-2 ek. ketchup és fűszeres pesto

Elkészítése:

Hámozzuk meg a spárga alsó harmadát, a fás végét vágjuk le. Öblítsük le, és 8-10 percig főzzük sós-cukros vízben, majd öblítsük le hideg vízzel. A spárga harmadát daraboljuk fel és pürésítsük a mascarponéval, ízesítsük sóval, borssal, citromlével.

Keverjük össze a ketchupot a pestóval. Öblítsük le hideg vízzel, majd törölgessük szárazra a lazacot. Kenjük meg a húsos felét vastagon a pesto-ketchup keverékkel, és a sütésig tegyük a hűtőbe.

Bőrös felével lefelé helyezzük a grillrácsra a halszeletet, süssük 2-3 percig, majd fordítsuk meg, és a húsos oldalát is süssük 3-4 percig.

Sózzuk-borsozzuk, majd göngyöljük alufóliába és 2-3 percig süssük a maradék spárgát.

A grillezett lazacszeleteket a spárgával és a spárgakrémmel kínáljuk.

Rakott burgonya Réka módra

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg burgonya, 20 dkg füstölt szalonna, 10 dkg füstölt kolbász, vöröshagyma, paprika, paradicsom, 2 dl tejföl, 1 tojássárgája, só

Elkészítése:

A tűzálló edény aljára kockára vágott füstölt szalonnát helyezünk (a felét). Erre rakjuk a hámozott és karikázott nyers burgonya felét. Sózzuk, karikára vágott kolbászt és vöröshagymát, valamint szintén szeletelt paprikát, paradicsomot - télen lecsót - adunk hozzá. Befedjük a burgonya másik felével, sózzuk. Tetejére újra kockázott szalonnát rakunk és közepesen meleg sütőbe toljuk.

A sütés befejezése előtt 10 perccel tojássárgájával elkevert tejföllel áthúzzuk. Addig sütjük, amíg aranysárga nem lesz.

Szalonnás májacska

Hozzávalók 4 személyre: 1 csomag mirelit csirkemáj, füstölt szalonna (sliced bacon), fokhagyma, majoranna

Elkészítése:

Hagyunk felolvadni egy csomag fagyasztott csirkemájat, és a szíveket leszedve róla, a májat alaposan átmossuk, majd szűrőkanálba téve lecsepegtetjük. Ezután mindegyik májat nagyon vékony húsos szalonnaszeletbe göngyölünk, hogy körös-körül átölelje, és tűzálló tálra egymás mellé fektetjük. Sózni nem szabad, mert attól a máj megkeményedhet, de ha szeretjük, egy kevés fokhagymát, esetleg majorannát tehetünk a máj és a szalonna közé. A forró sütőbe toljuk, és erős lánggal addig sütjük, amíg a szalonna ropogósra pirul, ezalatt a máj is átsült. Azon frissiben, burgonyával vagy főzelékkel kínáljuk.

(Ha marad, sose melegítsük meg, inkább készítsünk belőle pástétomot: a májat a szalonnával együtt finomra daráljuk, és ugyanannyi súlyú margarinnal, egy kevés mustárral, sóval, őrölt borssal meg pástétomfűszerrel vagy majoránnával habosra keverjük. Tálalásig jégbe hűtjük. Ha kivizezett formába vagy csészébe nyomjuk, abból tálra boríthatjuk, és szeletelhetjük a dermedés után.)

Kelkáposztás csülök

Hozzávalók 4 személyre: 1 nagy (vagy 2 kicsi) nyers mellső csülök, 1 kg kelkáposzta, 2 dl tejföl, 1 tojássárgája, olaj, só, (grillfűszer)

Elkészítése:

A csülköt alaposan megtisztítjuk, és sóval vagy grillfűszerrel bedörzsöljük. A kuktafazék aljára másfél deci vizet töltünk, a betétet belerakjuk, és erre fektetjük a húst. A kuktát lezárva, a jelzéstől számítva - a csülök nagyságától függően - 50-60 percig hagyjuk a tűzön.

Közben egy kiló kelkáposztát sós vízben megabálunk, lecsepegtetjük, és leveleire szedjük. A puha húst kicsontozzuk, hüvelykujjnyi vastag hasábokra vágjuk, és mindegyiket 1-1 káposztalevélbe göngyöljük. Vékonyan kiolajozott tűzálló tálba fektetjük, ha kell több rétegben is.

A kukta alján maradt levet zsírjára sütjük, majd először két deci tejföllel, utána egy  tojássárgájával simára keverjük, és a  kelgöngyölegekre öntjük. A sütőben az egészet átsütjük, de nem pirítjuk meg. Párolt rizzsel tálaljuk.

Rablóhús

Hozzávalók 2 személyre: 30 dkg sertéscomb, 30 dkg burgonya, 10 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, só, őrölt bors, olaj

Elkészítése:

A húsból 3-4 centiméteres szeleteket, a burgonyából, hagymából kicsit vastagabb karikákat, a szalonnából szélesebb csíkokat vágunk. Az így elkészített nyersanyagokat kihegyezett hurkapálcikára felfűzzük úgy, hogy a burgonyával kezdjük és fejezzük is be. Sózzuk, törött borssal meghintjük, és bő, forró olajban kisütjük. Vegyes savanyúsággal tálaljuk.

Csirkebecsinált

Hozzávalók 4 személyre: 1 csirke, 2 kisebb sárgarépa, 2 kisebb fehérrépa, 1 kisebb zeller, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 cs. petrezselyemzöld, 1/2 fej karalábé, 1 dl tejszín, 3 ek. liszt, 4 dkg margarin, só, őrölt bors, 3 ek. étolaj

Elkészítése:

A csirkét megtisztítjuk, kibontjuk, feldaraboljuk és alaposan megmossuk. Feltesszük főni annyi vízben, hogy éppen ellepje.

A sárgarépát, a fehérrépát és a zellert megtisztítjuk, megmossuk, és kis hasábokra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, megmossuk és a főzővízbe tesszük. Sóval, borssal ízesítve párolni kezdjük.

A margarinból és a lisztből világos rántást készítünk, amelybe belekeverjük a finomra vágott petrezselyemzöldet, majd hideg vízzel felengedjük és simára keverjük. A félig megfőtt csirkét berántjuk. Kivesszük belőle a hagymát, és a csirkét puhára pároljuk. Megsózzuk, beleöntjük a tejszínt, és így is megrotyogtatjuk. Párolt rizzsel tálaljuk.

Túrós metélt

Hozzávalók: 50 dkg félzsíros túró, 20 dkg cérnametélt, 50 dkg alma, 4 tojás, 10 dkg mazsola, 3 dl rostos narancs leve, 15 dkg cukor, 10 dkg vaj, 1 tasak vaníliás pudingpor, 1 tk. sütőpor, 1 ek. porcukor

Elkészítése:

Megfőzzük a tésztát, majd leszűrjük.

Egy keverőtálban a tojássárgákat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a sütőport, a száraz pudingport, a felolvasztott, de már nem meleg vajat, valamint apránként belekeverjük a narancslevet.

Ezután beleforgatjuk a reszelt almát (levével együtt), és a kihűlt, főtt tésztát. Végül belekeverjük a villával áttört túrót, a megmosott és leszárazott mazsolát, valamint a tojásfehérjékből vert kemény habot.

Egy kapcsos kerek tortaforma alját vajjal kikenjük, meghintjük a porcukorral, és belesimítjuk a masszát. Előmelegített forró sütőbe toljuk, és közepesnél valamivel kisebb lángon, lassú tűzön megsütjük. Ha a teteje barnulni kezdene, az előtt, hogy a belseje is átsült volna, letakarjuk alufóliával. A formában hagyjuk kihűlni, majd lekapcsoljuk az oldalát, és a tortalappal együtt csúsztatjuk tálra.

Szűzpecsenye narancsos mártásban

Hozzávalók 4 személyre: 1 nagyobb szűzpecsenye (kb. 1 kg), 2 narancs, 3 gerezd fokhagyma, 2 ek. olívaolaj, 2 ek. cukor, 1 kk. frissen reszelt gyömbér, só, őrölt bors

Elkészítése:

Mossuk és konyhai papírtörlővel szárítsuk meg a húst. Vágjuk kb. másfél ujjnyi szeletekre.

A páchoz tisztítsuk meg és zúzzuk össze a fokhagymát. Mossuk meg a narancsot, a héját reszeljük le, a levét facsarjuk tálkába. Keverjük el a narancs levét a lereszelt héjával, az olajjal, a cukorral, a zúzott fokhagymával és a reszelt gyömbérrel. Kenjük be a páccal a hússzeletek minden oldalát, és fóliával lefedve legalább 24 órára tegyük a hűtőbe.

Kb. 15 cm-re a tűz fölé helyezett, olajjal megkent rácsra téve 5-6 percig süssük a szeletek mindkét oldalát, közben kenegessük a húsok alatt megmaradt narancsos páclével, amíg a pácban lévő cukortói enyhén karamellesre pirul.

Mazuri uborkás burgonya

Hozzávalók 4 személyre: 8 nagyobb burgonya, 4 közepes uborka, 4 dl joghurt, 2 tojássárgája, 1 kis tubus majonéz, só, őrölt bors, kapor, vaj

Elkészítése:

A burgonyát héjában megfőzzük és tisztítás után karikákra vágjuk. Közben az uborkát meghámozunk és nagyobb kockákra vágjuk. Gyengén sós vízben puhára főzzük.

A joghurtot a majonézzel, sóval, törött borssal, 2 tojássárgájával és a közben megfőtt és leszűrt uborkával összedolgozunk.

A burgonyakarikákat kivajazott tűzálló edénybe rakjuk, áthúzzuk az uborkása mártással. Finomra vágott kaporral meghintjük és előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.

Gombás újburgonya

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg újburgonya, 50 dkg gomba, füstölt szalonna, só, vaj/olaj

Elkészítése:

A burgonyát megtisztítjuk, és egészben, sós vízben puhára főzzük, majd alaposan lecsepegtetve egy kivajazott vagy kiolajozott tűzálló tálba terítjük. Egy fél kiló gombát megtisztítunk, és a kalapjukat a szár irányában középen behasítjuk. A vágatba 1-1 hajszálvékony füstölt szalonnaszeletet tűzünk, és a gombákat szárukkal lefelé a burgonya közé állítjuk. Az üres burgonyarészekre is hajszálvékony szalonnaszeleteket fektetünk, és a tálat a forró sütőbe tolva addig sütjük, amíg a gomba át nem sül, a szalonna ropogós nem lesz. Egy nagy tál salátával kitűnő, különleges egytálétel.

Tojásos lecsó

Hozzávalók 2 személyre: 3 tojás, 5 dkg füstölt szalonna, 3 db zöldpaprika, 2 db paradicsom, 1 fej vöröshagyma, só, őrölt bors

Elkészítése:

5 dkg tisztított szalonnát vékony csíkokra vágunk, kiolvasztjuk, és zsírjában megpirítunk egy fej reszelt vöröshagymát. Hozzáadunk 3 db karikákra vágott zöldpaprikát. Félig puhára pároljuk, majd teszünk még hozzá 2 db közepes nagyságú, karikára vágott paradicsomot. Sózzuk, ízlés szerint borsozhatjuk is.

Közben felverünk 3 tojást. Mikor a lecsó majdnem kész, ráöntjük a tojásokat, és addig sütjük, míg rántotta sűrűségű nem lesz.

Müncheni burgonyasaláta

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 20 dkg kígyóuborka, 20 dkg főtt füstölt hús, ecet, cukor, snidling, petrezselyemzöld, bazsalikom, tárkony

Elkészítése:

Héjában puhára főzünk fél kiló burgonyát, majd meghámozzuk, karikákra vágjuk. Ecetes-cukros páclébe rakjuk, és abban hagyjuk kihűlni, majd leszűrjük.

20 deka kígyóuborkát hosszában kettévágunk, majd héjastól két milliméter vastagra felszeletelünk és a burgonyával összekeverve, 20 deka laskára vágott főtt füstölt húst adunk hozzá. 1-1 csokor finomra vágott snidlinggel meg petrezselyemmel fűszerezzük, de keverhetünk közé egy kevés szárított bazsalikomot meg tárkonyt is. Legalább egy fél napig hideg helyen állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.

Pikáns tokány

Hozzávalók 2 személyre: 30 dkg sertéscomb, 10 dkg füstölt szalonna, 2 dl tejföl, 2 fej vöröshagyma, pirospaprika, só, őrölt bors, petrezselyemzöld, kömény, citrom

Elkészítése:

Tíz dkg finomra vágott füstölt szalonna zsírjában megfonnyasztunk két fej reszelt vöröshagymát. Hozzáadunk 30 dkg vékony csíkokra vágott sertéscombot, meghintjük pirospaprikával, sóval, törött borssal, finomra vágott petrezselyemmel, köménnyel és citrommal ízesítjük. Puhára sütjük és 2 dl tejfellel felforraljuk. Rizskörettel tálaljuk.

Sághegyi makaróni

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg makaróni, 30 dkg sertéstarja, 5 dkg kolozsvári szalonna, 2 dl tejföl, 15 dkg füstölt sajt, 1 ek. zsír, 1 ek. olaj, 1 fej vöröshagyma, só, pirospaprika, késhegynyi kakukkfű és borsikafű

Elkészítése:

A sertéstarját a vöröshagymával együtt ledaráljuk. Serpenyőben az olajat megforrósítjuk, elkeverjük benne a pirospaprikát, és azonnal beletesszük a darált húst. Megsózzuk, meghintjük kakukkfűvel, borsikafűvel, egy kevés vizet öntünk alá, és fedő alatt puhára pároljuk.

Közben a makarónit lobogó, sós vízben kifőzzük.

Kizsírozunk egy mély tűzálló tálat, beleterítjük a makaróni egyharmadát, befedjük
a darált hús felével és meglocsoljuk tejföllel. Megsózzuk, és megszórjuk apróra
vágott szalonnakockákkal. Makarónival, hússal folytatjuk a rétegezést, és tetejére
makaróni kerül. Bőven megszórjuk reszelt füstölt sajttal, és forró sütőben ropogósra
sütjük. Bármilyen saláta vagy savanyúság illik hozzá.

Marcipántekercs

Hozzávalók: 20 dkg marcipánmassza, 8 dkg ét tortabevonó, 2 dkg vaj, 1 tojásfehérje, porcukor

Elkészítése:

A házilag készített marcipánmasszát két részre osztjuk. A csokoládéból 3 dekányit lereszelünk és a massza egyik felébe gyúrjuk.

Mindkét "tésztát" porcukorral behintett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk. Alulra helyezzük a fehér színűt, megkenjük tojásfehérjével és ráhelyezzük a csokoládés "tésztát". Tetejét megkenjük tojásfehérjével és szorosan összetekerjük.

A maradék csokoládét felolvasztjuk, hozzáadjuk a vajat is, és bevonjuk vele a marcipántekercset.

Túrós linzer citrommázzal

Hozzávalók: 25 dkg vaj, 45 dkg finomliszt, 10 dkg kristálycukor, 1 ek. tejföl, 2 tojássárgája, 2 mk. sütőpor, csipet só; a töltelékhez: 1 kg túró, 20 dkg porcukor, 3 tojás, 5 dkg vaj, ½ citrom reszelt héja, 2 ek. gríz, 2 tasak vaníliás cukor, 10 dkg mazsola; a mázhoz: 25 dkg porcukor, 5 ek. víz, 1 citrom, 5 dkg vaj

Elkészítése:

A lisztet elkeverjük a sütőporral és összemorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgáját, a tejfölt, a sót, és az egészet gyorsan összegyúrjuk – linzertésztát készítünk. Két részre osztjuk, vékonyra kinyújtjuk. Az alsó lapot valamivel nagyobbra, hogy a tepsi széleit is kibéleljük.

A töltelékhez a túrót áttörjük, hozzáadjuk a habosra kevert vajat, a tojássárgákat, a vaníliás cukrot, a citromhéjat, a megmosott mazsolát, a cukrot, végül a tojások keményre felvert habját.

A tésztát grízzel megszórjuk, rásimítjuk a tölteléket, és ráfektetjük a felső lapot. Egyenletes, közepes lángon világosra sütjük, majd deszkára borítjuk.

A citrommázhoz a cukrot felfőzzük a vízzel. Ha két ujjunk között szálat ereszt, levesszük a tűzről. Hozzáadjuk a citrom levét, majd fehéredésig keverjük. Közben beletesszük a vajat is. Néhány perc kavarás után a kihűlt tészta tetejére kenjük.

Szalonnás újburgonya

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg újburgonya, 15 dkg húsos füstölt szalonna, 2 újhagyma, só, őrölt bors, metélőhagyma, kapor

Elkészítése:

Egy kiló kisebb szemű újburgonyát nem hámozunk meg, hanem csak lekeféljük, váltott vízben többször lemossuk. 15 deka húsos füstölt szalonnát először vékonyan felszeletelünk, majd kétujjnyi széles csíkokra vágjuk, és ropogósra kisütjük. A pörcöt kivesszük, a visszamaradt zsírban két nagyobb fej, apróra vágott újhagymát világossárgára sütünk. A burgonyát beleforgatjuk - ha nagyobb szem is kerülne közé, félbevágjuk, úgy rakjuk bele -, és fedő alatt, inkább rázogatva, mint keverve puhára pároljuk. Megsózni nem szabad, mert akkor a burgonya széttörik.

A végén a fedőt levesszük, és a burgonyát erős lángon kissé megpirítjuk. Közvetlenül
tálalás előtt megsózzuk, megborsozzuk, finomra vágott metélőhagymával meg kaporral megszórjuk, és a szalonnapörcökkel meghintve adjuk az asztalra. Minden pecsenye kitűnő körete. (Csak akkor sikerül, ha vastag falú vagy teflonedényben készítettük.)

Betyársaláta

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg burgonya, 50 dkg gomba, 20 dkg sárgarépa, 10 dkg zeller, 20 dkg vöröshagyma, 1 dl olaj, 2-3 ek. citromlé, kapor, fehérbors, cukor, só

Elkészítése:

30 dkg héjában főzött burgonyát, 50 dkg párolt gombát, 20 dkg párolt sárgarépát, 10 dkg párolt zel1ert, 20 dkg nyers vöröshagymát vékonyan felszeletelve, finomra vágott kaporral összekeverünk.

1 dl olajat 2-3 evőkanál citromlével, őrölt fehérborssal, kis cukorral, sóval elkeverünk és a zöldségekkel összekeverjük. Hűtőben 1-2 órát érleljük, hogy az ízek összeérjenek.

süti beállítások módosítása