ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Citromos tiramisu erdei gyümölcsökkel

2010. június 05. - Dyna 122

Hozzávalók 6 személyre: 20 dkg babapiskóta, 25 dkg mascarpone, 1,5 dl tejszín, 4 tojássárgája, 15 dkg cukor, 3 citrom, 8 ek. limoncello (citromlikőr), 5 ek. citromlé, 10 dkg vegyes erdei gyümölcs

Elkészítése:

A sziruphoz 1 citrom héját lereszeljük, hozzáadjuk a citromlevet, 1,5 deci vizet és 2,5 deka cukrot. Felforraljuk, 1 percig főzzük, levesszük a tűzről, és beleöntjük a citromlikőr háromnegyedét.

Ezután a krém következik: habosra verjük a tojások sárgáját 8 deka cukorral, kanalanként hozzákeverjük a mascarponét, amíg sűrű és sima krémet nem kapunk. Cseppenként hozzákeverjük a maradék citromlikőrt, jó kemény habbá verjük a tejszínt, és óvatosan a krémhez forgatjuk.

A tál aljára egy réteg krémet kenünk, befedjük a szirupba mártott babapiskótákkal, erre újra egy réteg krém kerül, és így tovább, míg a hozzávalók ki nem fogynak. Krém kerül a tetejére, majd folpackkal lefedve 4 órára hűtőbe tesszük.

A maradék citromok héját lereszeljük, forrásban lévő vízzel leöntjük, lecsöpögtetjük, és 1,5 deci vízbe téve a maradék cukorral 10-15 percig főzzük.

A tiramisut kivesszük a hűtőből, gyümölcsökkel kirakjuk a tetejét, megszórjuk a cukorszirupban főtt citromhéjjal, és tálaljuk.

Barackos kosárka

Hozzávalók kb. 12 db-hoz: a kosárkákhoz: 40 dkg liszt, 20 dkg margarin, 20 dkg cukor, liszt a nyújtáshoz, vaj a formák kikenéséhez; a töltelékhez: 1 cs. vaníliás pudingpor, 5 dkg vaj, 6 nagyobb magvaváló sárga- vagy őszibarack, 2 dkg vaj a gyümölcs párolásához; továbbá: 1 cs. citrom ízű tortazselé, mini tortaforma, szárazbab a vaksütéshez

Elkészítése:

A hozzávalókból előző nap összegyúrjuk a tésztát, és áttetsző fóliában legalább 24 órát pihentetjük a hűtőben.

A barackot megmossuk, forró vízbe dobjuk és lehúzzuk a héját. Éles késsel mélyen körbevágjuk, óvatosan szétnyitjuk és kiemeljünk a magját. A levét felfogva szűrőben lecsepegtetjük. Kevés vajon enyhén megpároljuk, majd konyhai papírtörlőre szedjük és bevagdossuk a tetejét.

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Kb. 0,5 centi vastagra nyújtjuk a tésztát. Nagyobb méretű, cakkos szaggatóval köröket vágunk a tésztából (vagy tésztakiszúró híján négyzetekre vágjuk). Kivajazzuk, majd kibéleljük tésztával a formákat, a kilógó széleket tenyérrel végigsimítva csapjuk le. Szárazbabbal megtöltve kb. 15 percig sütjük az előmelegített sütőben.

Közben elkészítjük a tölteléket: a csomagolás előírása szerint megfőzzük a pudingot. Langyosra hűtjük, majd hozzákeverjük a barack felfogott levét és a vajat.

A sütőrácson kihűtött kosárkákból kiöntjük a babot. Mindegyikbe teszünk 1-1 evőkanálnyi tölteléket, majd 1-1 bevagdosott fél barackot, és bevonjuk a csomagolás előírása szerint elkészített tortazselével. Tálalásig tartsuk hidegen.


Málnával, kimagozott meggyel megrakva is finom, ekkor piros színű tortazselével vonjuk be. Készülhet körtéből és szilvából is, ehhez a körtét a vaj mellett kevés fehérboron, a szilvát vörösön pároljuk meg.

Eperkehely

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg eper, 2 ek. cukor, 0,5 dl konyak, vanília- vagy eperfagylalt, tejszínhab

Elkészítése:

A megmosott, félbevágott epret megszórjuk cukorral, és 5 percig állni hagyjuk. Majd a felét négy talpas pohárba osztjuk, meglocsoljuk konyakkal, fagylaltot teszünk rá, erre kerül a maradék eper, a tetejére pedig tejszínhab.

Tojással rakott zöldpaprika

Hozzávalók 2 személyre: 50 dkg zöldpaprika, 4 tojás, tejföl, 1/2 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, petrezselyemzöld, pirospaprika, só, őrölt bors, olaj, vaj

Elkészítése:

Kevés zsíron a reszelt vöröshagymát megfonnyasztjuk, megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük és hozzáadjuk a tisztított, kockára vágott zöldpaprikát. Sózzuk, borsozzuk és egy gerezd szétnyomott fokhagymát teszünk mellé. Kevés vízzel felengedve puhára pároljuk.

Közben a tojást keményre főzzük. Egy tűzálló üvegedényt kivajazunk. Az edény aljára a párolt ízesített zöldpaprika felét tesszük. Erre helyezzük a karikára vágott kemény tojásokat, majd befedjük a zöldpaprika másik felével. Leöntjük finomra vágott zöldpetrezselyemmel elkevert tejföllel, és néhány percre sütőbe tesszük.

Ötperces meggyleves

Hozzávalók 4 személyre: 1 üveg meggybefőtt, 2 dl tejszín, 2 ek. finomliszt, só, 2 ek. 1 mk. cukor, fahéj

Elkészítése:

Fazékba öntünk levével együtt egy üveg kimagozott meggybefőttet, és egy fél üvegnyi vízzel engedjük fel. A tejszínt két csapott evőkanálnyi finomliszttel simára keverjük, és a tésztaszűrőn keresztül a levesbe öntjük. Egy csapott mokkáskanálnyi sóval, két púpos evőkanálnyi cukorral meg egy kevés őrölt fahéjjal ízesítjük, és három percig forraljuk. Melegen, hidegen egyaránt nagyon finom.

Sárgarépa-káposzta saláta

Hozzávalók 4 személyre: 1 db fejes káposzta (kb. 80 dkg), 25 dkg reszelt sárgarépa, ecet, cukor, 1 ek. olaj, köménymag, só

Elkészítése:

A fejes káposztát megtisztítjuk, a torzsáját kivágjuk, megmossuk, legyaluljuk. Annyi vizet forralunk, hogy a káposztát ellepje, megsózzuk, és ha kihűlt, leöntjük róla a vizet. Belekeverünk egy kanál olajat.

Tálban elkészítjük a salátalevet ecetből, sóból, köménymagból, cukorból. Ebben a lében jól összekeverjük a káposztát és a sárgarépát. Hűtőszekrényben érleljük, majd sült kolbásszal tálaljuk.

Anyu szívtortája

Hozzávalók: 3 tojás, 25 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 6 dkg liszt, 10 dkg étkezési keményítő, 1 tk. sütőpor, 3/8 l (375 ml) tej, 2 ek. neszkávé, 15 dkg lágy margarin, 4 ek. kávélikőr

 
Elkészítése:
 
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét 3 evőkanál hideg vízzel kemény habbá verjük. Hozzáadunk 15 dkg cukrot, a vaníliás cukrot, és összekeverjük. Beledolgozzuk a tojássárgákat.
 
A lisztet összekeverjük 6 deka keményítővel és a sütőporral, a masszába dolgozzuk. A tésztát egy kivajazott szív alakú tortaformába simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni.
 
A maradék keményítőt elkeverjük 6 evőkanál tejben.
 
A maradék tejet, a maradék cukrot és a kávéport összekeverjük és felforraljuk. Belefolyatjuk a kikevert keményítőt, és egyszer felforraljuk, majd hűlni hagyjuk. Beledolgozzuk a margarint, és mixerrel habosra keverjük.
 
A tortát vízszintesen kettévágjuk, megtöltjük a krém felével, ráillesztjük a tetejét és megcsepegtetjük a likőrrel. Végül az egész tortát bevonjuk a maradék krémmel. Tetszés szerint díszítjük.
süti beállítások módosítása