ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Görögös zöldborsósaláta

2010. augusztus 08. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 1 fej vöröshagyma, 1/2 kg zöldborsó, 2-3 burgonya, 1 doboz darabos paradicsomkonzerv vagy 4 darab paradicsom, só, bors, friss kapor, olivaolaj, feta sajt

Elkészítése:

A hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a paradicsomkonzervet, fűszereket. Belerakjuk a borsót, belevágjuk nagy darabokra a burgonyát, esetleg 1 répát. Felöntjük kb. 2 dl vízzel, lefedjük és 20 percig főzzük.

Amikor elpárolog a víz és megfőnek a zöldségek, elkészült az étel. Fontos, hogy maradjon alatta szósz!

Feta sajttal és kenyérrel fogyasszuk.

Zöldséges halragu hollandi mártással

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg halfilé, 35 dkg zöldspárga, 1 citrom, 20 dkg bébirépa, 1 dl fehérbor, olívaolaj, 5 gerezd fokhagyma, só, bors; a hollandi mártáshoz: 4 tojássárgája, 5 dkg vaj, 1,5 dl tejszín, 1 citrom

Elkészítés:

A mártáshoz a tojások sárgáit felverjük. A tejszínt vízgőz felett felforrósítjuk, beleöntjük a sárgákat, majd a vajat. Közben folyamatosan kevergetjük, reszelt citromhéjjal ízesítjük.

A halat csíkokra vágjuk és egy serpenyőben olívaolajon megpirítjuk. Az olajba beletesszük az egész fokhagymagerezdeket, hogy jobb ízt kapjon.

A spárgát és a répát karikára vágjuk, a citromot meghámozzuk, szeleteljük és a hal mellé tesszük. Amikor már egy kissé megpirult, felöntjük fehérborral és addig pároljuk, ameddig az alkohol el nem párolog.

Amikor az étel elkészül, a hollandi mártással leöntve tálaljuk.

Gombás-paprikás saláta

Hozzávalók 1 személyre: 10 dkg gomba, 1/4 fejessaláta, 10 dkg kaliforniai paprika, 3 dkg finomra vágott lilahagyma, 1 tk. petrezselyemzöld, csipet oregánó; az öntethez: olívaolaj, almaecet, só

Elkészítése:

A gombát egy kevés olajon átfuttatjuk, majd hűlni hagyjuk. A paprikát és a hagymát kis kockákra vágjuk, a salátát apró darabokra tépjük. Összekeverjük a fűszerekkel, olajjal, almaecettel, sóval ízesítjük.

Vese velővel

Hozzávalók: sertésvelő, sertésvese, vöröshagyma, zsír, só, őrölt bors, majoranna, pirospaprika

Elkészítése:

Tisztított sertésvelőt kis kockákra vágunk. Az ereitől megtisztított és váltott vízben többször jól átmosott vesét vékonyra felszeleteljük. Apróra vágott hagymát zsírban megfonnyasztunk, rátesszük a vesét és állandóan kevergetve 4-5 percig sütjük. Sóval, törött borssal, majorannával ízesítjük. Hozzáadjuk az előkészített velőt és szintén kevergetés mellett további 3-4 percig sütjük. Tálaláskor pirospaprikával meghintjük.

Meggyzselé

Hozzávalók: 1,25 kg kimagozott meggy, 1,2 kg cukor, 1-1 tasak (20 g) zseléfix és vaníliás cukor

Elkészítése:

A meggy levét kipréseljük. A cukorból 2 kanálnyit a zseléfixhez adunk, és a meggylébe keverjük. Nagy lángon felhevítjük, hozzáadjuk a maradék cukrot és a vaníliás cukrot, felforraljuk, 1 percig forrni hagyjuk. A tűzről levéve üvegekbe töltjük, lezárjuk, és fejjel lefordítva 5 percig állni hagyjuk.

Tojás cigányosan (Huevos a la gitanella)

Hozzávalók 2 személyre: 4 vékony szelet kenyér, 4 tojás, 12 szem hámozott mandula, 2 gerezd fokhagyma, sáfrány, 1/2 kk. köménymag, majoranna, olaj, só

Elkészítése:

Lábasba kevés olajat öntünk, és megpirítunk benne 2 gerezd szétnyomott fokhagymát, 12 szem hámozott mandulát és 4 vékony szelet kenyeret. Közben megtörünk egy kevés sáfrányt, 1/2 kávéskanál köménymagot, majorannát. Ehhez hozzáadjuk a pirított fokhagymát, a mandulát és a kenyeret. Most már együtt az egészet apróra zúzzuk. Hozzáöntjük az olajat, amelyben sütöttük, sózzuk és kb. 1 dl forró vízzel felengedjük a masszát. Tűzálló tálba öntjük és - mintha tükörtojást készítenénk - 4 tojást ütünk a tetejére. Addig sütjük, amíg a tojás megszilárdul.

Görögdinnyehéj cukorban

Hozzávalók: görögdinnyehéj, cukor, citrom, ecet, vaníliarúd

Elkészítése:

A görögdinnye külső, zöld héját lehántjuk, és a halványzöld részét úgy vágjuk le, hogy a szélén egy kevés piros hús is maradjon. Kisujjnyi széles, hosszú csíkokra vágva megmérjük, és forrásban lévő, enyhén ecetes vízbe dobva üvegesre főzzük, majd lecsöpögtetjük.

A dinnye súlyával egyenlő mennyiségű cukrot véve egy kevés vízzel szirupot főzünk, néhány héjastól karikára vágott citrommal meg 1-2 vaníliarúddal ízesítjük. A dinnyehéjat belevetve nagyon rövid lére főzzük, majd üvegekbe töltve azonnal lekötjük. Száraz gőzben hagyjuk kihűlni.

Télen gyümölcssaláta, torta díszítésére, apróra vágva tésztába kitűnő.


Sárgadinnyehéj cukorban

Ugyanúgy készül, mint a görögdinnyehéj cukorban, de csak nagyon ropogós, kemény ananászdinnyéből jó!

Fahéjas fonat

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 tojás, 5 ek. tej, 3 dkg élesztő, só, cukor, tojássárgája, kristálycukor, őrölt fahéj, zsír

Elkészítése:

25 deka margarint 2 tojással robotgéppel addig keverünk, míg jó habos lesz, majd hozzáadunk 50 deka lisztet, csipet sót, 5 evőkanálnyi édes langyos tejben megkelesztett 3 deka élesztőt, és alaposan kidolgozzuk.

Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, ujjnyi széles csíkokra vágjuk, és 3-3 csíkot összefogva, 10 cm hosszú fonatokat készítünk belőle. A fonatok tetejét tojássárgával kenjük, durva kristálycukorral elkevert fahéjjal hintjük meg, és kizsírozott tepsire egymás mellé fektetve, 30 percig langyos helyen pihentetjük.

Előmelegített sütőben 5 percig teljes felső, majd mérsékelt alsó lángon szép pirosra megsütjük.

(Ebből a mennyiségből nagyon sok tésztát kapunk. Ha kisebb a család, ajánlatos fele mennyiségből készíteni.)

Nyírségi burgonyás szeletek

Hozzávalók: sertéshús, burgonya, tojás, liszt, fokhagyma, só, bors, olaj

Elkészítése:

A sertésszeleteket jó1 kiverjük, sózzuk, borsozzuk és fokhagymával bedörzsöljük. A tisztított nyers burgonyát lereszeljük, liszttel és nyers tojással elkeverve panírozó masszát készítünk. A hússzeleteket bebundázzuk, és bő, forró zsiradékban kisütjük.

Töltött csirke

Hozzávalók 4 személyre: 1 nagyobb csirke, 2 zsemle, 2 tojás, 1/2 cs. petrezselyemzöld, 3 ek. olaj, só, őrölt bors

Elkészítése:

A csirkét megtisztítjuk, kibontjuk, félbevágjuk és jól kimossuk, megsózzuk, borsozzuk. Kezünket langyos vízbe mártva a csirke bőrét elválasztjuk a hústól.

A beáztatott zsemlét alaposan kicsavarjuk, hozzáadjuk a tojást, megsózzuk, borsozzuk, és az olajon megpirított finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük. A tölteléket jól összedolgozzuk, majd kanállal a csirke mellrészének és combjának a bőre alá töltjük. (Vigyázzunk, ne töltsük túl keményre, mert akkor a bőr sütés közben kiszakad!) Tepsibe tesszük, és a zsiradékkal meglocsoljuk. Középmeleg sütőben megsütjük (45 percig fóliával letakarva, majd a fóliát levéve, saját levével locsolgatva megpirítjuk.)

Párolt rizzsel és savanyúsággal tálaljuk.

Habcsókos mandulatorta

Hozzávalók: 3 tojás, 10 dkg cukor, 5 dkg liszt, 5 dkg étkezési keményítő, 1 csapott tk. sütőpor, 5 dkg darált hámozott mandula; a töltelékhez és a díszítéshez: kb. 25 dkg ribizlilekvár, 12 g színtelen zselatin, 15 dkg fehér csokoládé, 3 tojás, 4 dkg cukor, 2 tasak vaníliás cukor, 5 dl tejszín, 2 ek. mandulalikőr, 16 hámozott mandula, 1 tojásfehérje, cukor, 12 dkg habcsók, 1-2 tk. porcukor
 
Elkészítése:
 
A tojások fehérjét 3 evőkanál hideg vízzel kemény habbá verjük, közben beleszórjuk a cukrot. Egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat, majd rászitáljuk a keményítővel, a sütőporral és a mandulával elvegyített lisztet. Sütőpapírral kibélelt 26 cm-es, kapcsos tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben, 175 fokon 25-30 percig sütjük. Rácsra téve kihűtjük, majd keresztben félbevágjuk. Az alsó lap köré karimát pattintunk, és a lapot megkenjük a lekvárral.
 
A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A durvára feldarabolt csokoládét forró vízfürdőben megolvasztjuk. A szétválasztott tojások sárgáját a cukorral, és egy tasak vaníliás cukorral krémesre kikeverjük.
 
2 deci tejszínt felverünk. A tojásfehérjéket is kemény habbá verjük. A folyékony csokoládét a tojásos keverékbe vegyítjük.
 
A feloldott zselatint a likőrbe dolgozzuk, a csokoládékrémhez adjuk, majd azonnal beleforgatjuk a tejszínhabot és a tojáshabot. A csokoládéhabot a lekvárrétegre simítjuk. Ráborítjuk a másik piskótalapot, és legalább 4 órára, de lehetőleg egész éjszakára hűtőszekrénybe állítjuk.
 
A mandulaszemeket a tojásfehérjében megforgatjuk, majd a cukorban meghempergetjük, és száradni hagyjuk.
 
A habcsókokat szétmorzsoljuk. A maradék tejszínt a másik tasak vaníliás cukorral kemény habbá verjük, és a karima eltávolítása után a tortát körös-körül bevonjuk. Közvetlenül fogyasztás előtt rászórjuk a habcsókmorzsát, és kissé rányomkodjuk. Végül porcukrot szitálunk rá, és a mandulákkal díszítjük.

Vegyes gyümölcslekvár

Hozzávalók: 1 kg érett, meghámozott, kimagozott őszibarack, 30 dkg érett egres, 25 dkg ribizli, 1 kg zselírozócukor, 1 citrom leve

Elkészítése:

A megtisztított gyümölcsöket összeturmixoljuk, hozzáadjuk a citromlét és a cukrot. Közepes tűzön állandóan kevergetve főzzük, míg nyúlósan sűrűsödni kezd. Forrón üvegekbe töltjük, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

süti beállítások módosítása