ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Kalocsai rántott csirke

2010. november 07. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy csirkemell, 15 dkg paradicsom, 4 db zöldpaprika, 2-3 db tojás, 5 dkg húsos füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, só, pirospaprika; a bundázáshoz és a sütéshez: liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj; a tetejére: 5 dkg sajt

Elkészítése:

Apróra vágunk, kiolvasztunk öt deka húsos füstölt szalonnát, majd megpirítunk rajta egy nagy fej, apróra vágott vöröshagymát. Meghintjük késhegynyi pirospaprikával, és belefolyatunk 15 deka apróra vágott paradicsomot meg négy cső kicsumázott, szintén kis kockákra vágott zöldpaprikát. 1-2 gerezd fokhagymával ízesítjük, megsózzuk, és fedő alatt először puhára pároljuk, majd fedő nélkül a zsírjára sütjük. Ekkor hozzáadunk 2-3 nyersen simára kevert tojást, és híg rántottát sütünk belőle.

Amíg a lecsó fő, négy nagy csirkemellet lebőrözünk, és úgy csontozunk ki, hogy a húsa egyben maradjon. Ezt a négy nagy húsdarabot szeletekké verjük, és mindegyikre tojásos lecsót simítunk. Először a hússzeletek két végét hajtjuk rá, majd összegöngyöljük, és alaposan megtűzzük, nehogy szétnyíljanak. A szokott módon lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába bundázzuk, és bő, forró olajban mindkét felüket megsütjük. Először fedő alatt, majd a másik oldalát fedő nélkül sütjük, de mindvégig takaréklángon. Papírszalvétára szedjük a nagy rántott húsgöngyölegeket, és 5 deka sajtot reszelünk a tetejükre.

Petrezselymes újburgonya illik hozzá.

Dagadt paprika

Hozzávalók: paprika, darált hús, rizs, tojás, liszt, zsemlemorzsa, vöröshagyma, fokhagyma, pirospaprika, só, bors, olaj

Elkészítése:

A szokásos töltött paprikához való tölteléket készítünk és megtöltjük vele a magházuktól megtisztított paprikákat. Liszttel elkevert tojásba, majd morzsába forgatjuk és bő, forró olajban kisütjük.

Paradicsommártással tálaljuk.

Citromdzsem 2

Hozzávalók: citrom, cukor, tartósítószer

Elkészítése:

Közepes nagyságú citromok héját vékonyan lehántjuk, a fehér bundát lefejtjük, eldobjuk, a citromok húsát felszeleteljük. A héjat és a citrombelsőt annyiszor negyed liter vízzel öntjük le, ahány citromunk volt, és egy napig állni hagyjuk.

Másnap a felére befőzzük, majd citromonként 20 deka cukrot hozzáadva, kevergetve, takaréklángon 30 percig forraljuk. A tűzről lehúzva késhegynyi tartósítószert keverünk bele, és kis üvegekbe töltjük. Csak másnap kötjük le.

Mustáros fejes saláta

Hozzávalók 4 személyre: 1 nagy vagy 2 kis fej saláta, 2 tojássárgája, 1 ek. porcukor, 2 ek. mustár, 1 ek. borecet (vagy enyhe ecet, illetve citromlé), 1 gerezd tört fokhagyma, l dl tejföl, csipetnyi só

Elkészítése:

A salátát leveleire szedve leöblítjük, majd egy tiszta konyharuhával leitatjuk róla a nedvességet. (Még jobb, ha van salátacentrifugánk.)

A tojások sárgáját a cukorral kikeverjük, mustárral, ecettel, fokhagymával meg sóval ízesítjük. Gőz fölött, kevergetve sűrű mártássá főzzük, majd kihűtjük, és a tejföllel összekeverjük, hűtőbe tesszük. Közvetlenül tálalás előtt öntjük a kisebb darabokra tépett salátára.

Angol rizs

Hozzávalók: rizs, debreceni, mazsola, mandula, só, őrölt bors, sáfrány, olaj

Elkészítése:

A rizst és a kockákra vágott debrecenit kevés olajon megfuttatjuk, sózzuk, borsozzuk és kétszer annyi vízzel, mint a rizs, felengedjük. Amikor már majdnem megpuhult, akkor hozzáadjuk a mazsolát, a héjától megtisztított és kis kockákra vágott mandulát, kevés sáfrányt. Pár percig fedő alatt együtt pároljuk.

Ünnepi köretként tálaljuk.

Ír raguleves

Hozzávalók: birkahús, burgonya, kelkáposzta, sárgarépa, vöröshagyma, babérlevél, petrezselyemzöld, egész bors, só

Elkészítése:

Egy nagy fazékba beletesszük a kockákra vágott birkahúst és 1 liter vízzel kb. 1 órát főzzük. Az első habját leszedjük, sózzuk.

Ezután hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, a kelkáposztát, a szemes borsot, babérlevelet, a félbe vágott vöröshagymát, a kockázott sárgarépát. Együtt puhára főzzük.

Tálaláskor finomra vágott petrezselyemmel megszórjuk.

Madártej 2

Hozzávalók 4 személyre: 1 l tej, 20 dkg porcukor, 5 db tojás, 2 cs. vaníliás cukor, 1 ek. liszt

Elkészítése:

A tejet zománcozott lábosban a cukor felével és az egyik csomag vaníliás cukorral felforraljuk.

Közben kevés porcukorral felverjük a tojásfehérjéket. A habot beleszaggatjuk a forró tejbe, és ha a tej ismét felfőtt, megfordítjuk a habgaluskákat, majd szűrőkanállal kiszedjük egy tálba.

A tojások sárgáját összekeverjük a liszttel, a maradék porcukorral és vaníliás cukorral, és 1-2 dl forró tejet óvatosan elkeverünk benne. Ezt a keveréket nagyon lassan a többi forró tejhez öntjük. Sűrűsödésig keverjük, de ne forraljuk, mert akkor a tojás összefut benne. Utána óvatosan ráöntjük a habgaluskákra. Díszíthetjük vágott mandulával vagy dióval.

Narancsos csokikeksz

Hozzávalók (kb. 80 db): 18 dkg mogyoró, 10 dkg porcukor, 7,5 dkg reszelt tejcsokoládé, 20 dkg liszt, 18 dkg vaj, 3 tojássárgája, 1 narancs reszelt héja, 2 ek. narancslikőr (vagy narancslé), 1 csipet só; a tetejére: tojásfehérje, 5 dkg szálasra vágott mandula

Elkészítése:

A mogyorót előmelegített sütőben kb. 10 percig pörköljük, majd kézzel ledörgöljük a bőrét. Ezután a mogyorót ledaráljuk és elkeverjük a porcukorral, a reszelt csokoládéval és a liszttel. Hozzáadjuk a vajat, a felvert tojássárgáját, a narancshéjat, a likőrt és a sót. Összegyúrjuk, 2 egyforma nagyságú tömbbé formáljuk, fóliába csavarjuk és éjszakára betesszük a hűtőbe.

Másnap fél centi vastagra nyújtjuk, szeletekre vágjuk, felvert tojásfehérjével megkenjük és megszórjuk a szálasra vágott mandulával. Sütőpapírral bevont lemezen, 190 °C-ra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.

Szilvás torta

Hozzávalók: 1 kész piskótatorta, 30 dkg szilva, 4-4 dl tejföl és tejszín, 15 dkg porcukor, 1-1 tasak vaníliás cukor és zselatinpor

Elkészítése:

A tejfölt a vaníliás cukorral és a porcukorral összekeverjük, beleforgatjuk a habbá vert tejszínt. Hozzáadjuk az 1 dl vízben felfőzött, langyosra hűtött zselatint. A tortalapot kirakjuk a felezett, magozott szilvával. (Néhány szemet tegyünk félre a díszítéshez.) Ráöntjük a tejfölös tejszínhabot, és kb. 2 órára hűtőbe tesszük, végül feldíszítjük a maradék szilvaszemekkel.

Sertéscomb görögösen

Hozzávalók: sertéscomb, fehérbor, paradicsom, só, őrölt bors, pirospaprika, vaj

Elkészítése:

A sertéscombot a szokásosnál nagyobb kockákra vágjuk, sóval, borssal ízesítjük, és vajon félig puhára pároljuk. Ezután megszórjuk pirospaprikával, személyenként fél deci fehérbort öntünk alá. Hozzáadunk személyenként két közepes méretű, karikára vágott paradicsomot és addig főzzük, amíg a mártás be nem sűrűsödik.

Tört burgonyával tálaljuk.

Diétás csirke

Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy csirkecomb vagy csirkemell, száraz fehérbor, 1 citrom, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3-3 szem borókabogyó, szegfűbors, 1 szem szegfűszeg, koriander, só

Elkészítése:

Egy közepes fej vöröshagymát kis kockákra vágunk, és két gerezd fokhagymával, 3-3 szem borókabogyóval, meg szegfűborssal és egy szem szegfűszeggel együtt egy tűzálló tálba rakjuk. Egy citromot megmosunk, héjastól karikákra vágjuk, és ezt is a tálba rakjuk. Annyi száraz fehérborral öntjük le, hogy éppen csak ellepje, és a tálat lefedve, a forró sütőbe toljuk, fél óráig pároljuk.

Közben négy nagy csirkecombot vagy -mellet lebőrözünk, és 2-2 darabba vágjuk, kissé megsózzuk.

A fél óra leteltével a tálból a citromot kidobjuk, és a lehúzott bőröket - mintha kibélelnénk - a tálba fektetjük. Erre sorba rakjuk a húsdarabokat, és kiskanálnyi finomra tört korianderrel megszórjuk. A tálat ismét lefedve, még egy fél órára visszatoljuk a sütőbe. Végül a fóliát lebontjuk róla, és a fölösleges levet elpárologtatjuk, esetleg a csirkét kissé meg is piríthatjuk.

Burgonyapürével tálaljuk.

Rántott házinyúl

Hozzávalók: házinyúl, liszt, tojás, zsemlemorzsa, citrom, ecet, vöröshagyma, egész bors, só, babérlevél, olaj

Elkészítése:

A hártyáitól megtisztított és felszeletelt házinyulat ecetes, olajos, hagymás, egész borssal, sóval, babérlevéllel és citrommal ízesített páclébe áztatjuk. Kb. 3-4 órai állás után levétől jól lecsepegtetjük és megsózzuk. A szokásos módon bundázzuk és forró olajban kisütjük.

Narancsdzsem 2

Hozzávalók: 2 kg narancs, 1 db citrom, 1,2 kg cukor, tartósítószer

Elkészítése:

Két kiló sárgabélű narancsot alaposan megmosunk, a sárga héjat burgonyahámozóval vékonyan lehántjuk, és vékony laskára vágjuk. A fehér bundát lebontjuk és eldobjuk. A húsát kimagozzuk, felszeleteljük, és a héjhoz adjuk. Egy citromot hasonlóképpen előkészítve hozzáadunk, és annyi vízzel, amennyi ellepi, megfőzzük. Utána 1,2 kiló cukrot öntünk bele, és meg-megkeverve még kb. 20 percig kis lángon főzzük. Csipetnyi tartósítószert keverünk bele, és kis üvegekbe töltve, lekötve szárazgőzbe rakjuk.

Sült narancs

Hozzávalók 4 személyre: 3 db narancs, 2 db alma, porcukor, vaj, (rum)

Elkészítése:

Három narancsot alaposan - sárga és fehér héjától egyaránt - megtisztítunk és vékonyra felkarikázzuk. Két almát héjastól felkarikázunk, és kis pogácsaszaggatóval kivágjuk belőlük a magházat.

Kivajazunk egy lapos tűzálló tálat, vagy zománcos tepsit. Félig egymásra fektetjük a narancs-, illetve almaszeleteket (egyik sorba narancs, a másikba alma kerüljön), az egészet bőven meghintjük porcukorral, és a forró sütőbe tolva, élénk tűznél addig sütjük, míg tetején a cukor pirulni nem kezd. Vigyázzunk a sütésnél, mert könnyen megéghet! Azon forrón tálaljuk.

Ha szeretjük a rum ízét, sütés után nagyon kevés rumot csepegtethetünk a gyümölcsre, de anélkül is jó.

Tárkonyos debreceni leves

Hozzávalók: debreceni, sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé, vöröshagyma, tejföl, liszt, tárkony, só, egész bors, reszelt citromhéj

Elkészítése:

A megtisztított és karikákra vágott sárgarépát, fehérrépát, karalábét és zellert egy egész hagymával, tárkonnyal, sóval, szemes borssal és reszelt citromhéjjal feltesszük főni. Mikor a zöldségek már majdnem megpuhultak, akkor hozzáadjuk a karikázott debrecenit, és tejfölös habarással besűrítjük. Jól átforraljuk. Egytálételként tálaljuk.

Sült hal

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg hal, 3 dl tejföl, 1 ek. reszelt vöröshagyma, 5 dkg margarin, 1 citrom, pirospaprika, só, őrölt bors

Elkészítése:

A halat megtisztítjuk, jól megmossuk, aztán felbontjuk. A vastag húsát beirdaljuk és kívül-belül besózzuk. A tálba, amelyben sütjük, keresztben és hosszában két-három tiszta fapálcikát teszünk. Ezekre fektetjük a halat, ráöntjük a tejfölt, meghintjük az apróra vagdalt vöröshagymával, pirospaprikával, törött borssal, és margarint morzsolunk rá. Kb. 1 óráig sütjük forró sütőben, de nem erős lángon. Közben gyakran locsoljuk saját levével. (Ha szükséges, egy-két evőkanál vizet öntünk rá.)

Citromkarikákkal díszítve, rizskörettel tálaljuk.

süti beállítások módosítása