ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Töltött zsemle

2010. november 28. - Dyna 122

Hozzávalók: zsemle, debreceni, tojás, sajt, tejföl, só

Elkészítése:

A zsemléket félbevágjuk, belét kiszedjük. A debrecenit finomra vágjuk és 1 db tojással, reszelt sajttal, sóval és annyi tejföllel elkeverjük, hogy krémszerű legyen. Ezzel megtöltjük az előkészített zsemléket. Sütőben kb. 10 percig forrósítjuk.

Vacsorára, melegen, tea mellé tálaljuk.

Szívdesszert

Hozzávalók kb. 16 db-hoz: a tésztához: 25 dkg lágy vaj vagy margarin, 12,5 dkg étcsokoládé, 30 dkg porcukor, 1 cs. Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor, 3 tojás, 10 dkg búzaliszt, 5 dkg kakaópor (cukrozatlan), 1 csapott tk. Dr. Oetker Sütőpor, 7,5 dkg étcsokoládé; a díszítéshez: Dr. Oetker Dekorszív, Dr. Oetker Dekor toll

Elkészítése:

A sütőformát (szív alakú muffin sütőforma) kivajazzuk. A sütőt 200 C°-ra előmelegítjük.

A vajat az étcsokoládéval gőz felett felolvasztjuk. A tojást a konyhai robotgép legmagasabb fokozatán habosra keverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a cukrot és a vanillincukrot, és további 2 percig keverjük.

A lisztet a sütőporral és a kakaóval elkeverjük, a tojásos masszához szitáljuk, sima tésztává keverjük. A csokoládémasszát a tésztához keverjük. Végül hozzákeverjük az apró darabokra vágott csokoládét. A tésztát a sütőformába töltjük, majd a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt kb. 20 percig sütjük.

A megsült süteményeket sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni. Majd tetszés szerint díszítsük színes Dekorszívekkel, írjunk rá kedves üzeneteket Dekor tollal.

Majonézes burgonyasaláta (3)

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg burgonya, 1 tubus majonéz, 2 dl tejföl, só, őrölt bors,
1 cs. metélőhagyma, 1 db citrom


Elkészítése:

A burgonyát héjában megfőzzük, közben a majonézbe belekeverjük a tejfölt, az apróra vágott metélőhagymát, sóval, borssal ízesítjük, beletesszük a citrom levét, és az egészet jól összekeverjük.

A burgonyát kihűlés után meghámozzuk, és vékony szeletekre vágva beletesszük a majonézbe. Lehűtve tálaljuk.

Hercegi csuka

Hozzávalók: csuka, tejföl, sajt, kapribogyó, só, vaj

Elkészítése:

A csukákat jól megmossuk, belsejét eltávolítjuk és megsózzuk. Kivajazott tűzálló edénybe helyezzük és forró olvasztott vajjal leöntjük. Előmelegített sütőben majdnem puhára sütjük, majd meghintjük reszelt sajttal és egy pohár tejfölt öntünk alá. Addig sütjük, amíg a sajt egy kicsit meg nem pirul.

Finomra vágott kapribogyóval meghintve, gombás burgonyával tálaljuk.

Majorannás máj

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg sertésmáj, 2 dl tejföl, 8 dkg vaj, 1 kk. majoranna, só

Elkészítése:

Alaposan megmosunk, lecsepegtetünk, és csíkokra vágunk fél kiló sertésmájat. Megforrósítunk nyolc deka vajat, élénk tűzön átsütjük rajta a májat, majd a tüzet mérsékelve, kevergetve még öt percig hagyjuk a tűzön. Meghintjük egy csapott kiskanálnyi majorannával, még 1-2 percig sütjük, majd két deci tejfölt ráöntve, éppen csak átforrósítjuk, de nem forraljuk fel. A tűzről levéve megsózzuk és sós vízben főtt burgonyával vagy vajas párolt rizzsel tálaljuk.

Gyulai pogácsa

Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 20 dkg gyulai kolbász, 2 tojás, 1/2 fej vöröshagyma, őrölt bors, só, petrezselyemzöld, zsemlemorzsa, olaj

Elkészítése:

Ötven dkg burgonyát héjában megfőzünk, majd megtisztítunk. 20 dkg tisztított gyulai kolbásszal együtt ledaráljuk. Eldolgozzuk fél fej reszelt vöröshagymával, sóval, törött borssal, finomra vágott zöldpetrezselyemmel és 2 egész tojással. A masszából pogácsákat formázunk, morzsába mártjuk és forró zsiradékban kisütjük.

Feltétként, vagy önálló ételként is tálalhatjuk.

Holland leves

Hozzávalók 4 személyre: 4 közepes burgonya, 2 kisebb póréhagyma (vagy 1 cs. zöldhagyma), 2 nagy fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, 3 ek. olaj (vagy 5 dkg vaj), reszelt sajt

Elkészítése:

3 evőkanál olajon, vagy 5 dkg vajon fedő alatt üvegesre párolunk 2 nagy fej reszelt vöröshagymát, hozzáadunk egy gerezd tört fokhagymát, és 2 liter vízzel engedjük fel. Megsózzuk, törött borssal meghintjük, és 15 percig lassan forraljuk.

4 közepes nagyságú burgonyát megtisztítunk, kockára vágjuk, és a leveshez adjuk. Ugyancsak adunk a levesbe 2 kisebb, ujjnyi darabokra vágott póréhagymát (vagy egy csokor, szintén ujjnyi darabokra vágott zöldhagymát zöldjéve1 együtt), s az egészet puhára főzzük.

A levest a tányéron meghintjük reszelt sajttal, és fokhagymával bedörzsölt pirítóst kínálunk hozzá.

Ha nyáron készítjük, nagyon finom ízt ad neki 4 kisebb, nyolcrét vágott paradicsom, amelyet a burgonyával egyidőben teszünk a levesbe.

Káposztás libahát

Hozzávalók 4 személyre: 1 db libahát, 1 közepes vöröshagyma, 25 dkg tarhonya, 60 dkg savanyú káposzta, 1 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, olaj

Elkészítése:

A libahátat feldaraboljuk, és az apróra vágott hagymával egy kanál olajban, kevés vizet töltögetve alá, fedő alatt pároljuk, sóval, őrölt borssal és zúzott fokhagymával ízesítjük.

Közben egy kanál olajon megpirítjuk a tarhonyát.

Ha a libahát félig megpuhult, hozzáadjuk a savanyú káposztát, a tarhonyát, felöntjük 4 dl vízzel, és lassú tűzön, fedő alatt addig pároljuk, amíg a káposzta megpuhul és a tarhonya is felissza a nedvességet.

süti beállítások módosítása