ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Sütőtökleves 2

2012. november 27. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 1 db kisebb, hosszabb kanadai sütőtök, 1 ek. barnacukor, 10 dkg vaj, 1,5 dl 30%-os tejszín, 6 dl húsleves, 2 ek. méz, 1 mk. őrölt fahéj, 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg, 1 ek. darabolt natúr pisztácia, 1/2 kk. őrölt feketebors, 1 kk. só

Elkészítése:

A sütőtököt nagyobb darabokra vágva, kevés barnacukorral megszórva, 180 °C-on, légkeveréses sütési funkción 50 percig sütjük.

A megsült tök héját eltávolítjuk, majd a tisztított sütőtököt turmixgépbe tesszük. (Érdemes egy kis darabot egészben félretenni, és felkockázva a tálalásnál a levesbe szórni.) Hozzáadjuk a vajat, a tejszínt, és a húslevest vagy a vizet. Az őrölt fahéjat, a szegfűszeget, a mézet, a sót és az őrölt feketeborsot is hozzáadjuk, majd az egészet összeturmixoljuk. A sűrűséget a hozzáadott folyadékkal ízlés szerint szabályozhatjuk. Pisztáciával megszórva tálaljuk.

Uborkás-kapros libazúza

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg libazúza, 10 dkg füstölt szalonna, 2 ecetes uborka, 2 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 1 nagy csokor friss kapor, ízlés szerint só és törött bors, kevés cukor

Elkészítése:

A füstölt szalonnát apróra vágjuk és a zsírját kisütjük. A pörcöt hagyjuk a zsírban. Rátesszük a megtisztított és apró kockákra vágott vöröshagymát. Sárgára fonnyasztjuk, majd lepirítjuk rajta a megtisztított és ugyancsak kockákra vágott libazúzát. Aláöntünk 2 deci vizet, megsózzuk, megborsozzuk, és fedő alatt puhára pároljuk. Ha már majdnem puha, belekeverjük az almareszelőn lereszelt ecetes uborkát, a finomra metélt kaprot. Kevés cukorral ízesítjük és jól összeforraljuk. Ezután elzárjuk alatta a lángot, és belekeverjük a tejfölt. Tálalásig lefedve tartjuk.

Galuskával vagy párolt rizzsel kínáljuk.

Gombás libamáj

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg libamáj, 25 dkg gomba, 1 dl tejszín, 1 ek. libazsír (vagy 2 ek. olaj), 1/2 dl vörösbor, 2 gerezd fokhagyma, 1 tk. reszelt vöröshagyma, ízlés szerint só és törött fekete bors

Elkészítése:

A libazsíron éppen csak megfuttatjuk a reszelt vöröshagymát, majd rátesszük a megtisztított és vékony szeletekre vágott gombát. Hozzáadjuk a tisztított, zúzott fokhagymát, a finomra vágott zöldpetrezselymet. Fedő alatt, saját levében puhára pároljuk, majd ha zsírjára sült, lepirítjuk rajta a kockákra vágott libamájat. Ráöntjük a vörösbort és a tejszínt, ezután fedő alatt felforraljuk. Néhány percnyi párolás után, ha a ragu kissé besűrűsödött, a lángot eloltjuk alatta, de a fedőt még 5 percig rajtahagyjuk.

Rizibizivel kínáljuk. Csak a tányéron sózzuk.

Churros (spanyol csurgatott fánk)

Corbis-42-27298365.jpgHozzávalók: 1 bögre víz, 2 tk. barnacukor, 1/2 tk. só, 1/3 bögre vaj, 1 bögre liszt, 2 tojás, 1/2 cs. vaníliás cukor

Elkészítése:

A vízhez hozzáadjuk a barnacukrot, a sót és a vajat, felforraljuk. Levesszük a tűzről és belekeverjük a lisztet.

Egy külön tálban összekeverjük a tojást a vaníliakivonattal, és a tésztához adjuk. Addig keverjük, míg teljesen egynemű lesz. Megtöltjük vele a habnyomót (a legnagyobb csillag alakú csőrt használjuk), és forró olajba nyomunk körülbelül 8 cm hosszúságú darabokat. Aranysárgára sütjük, és még forrón fahéjas cukorba forgatjuk (mexikói változat).

Kínálhatjuk forró csokival is, ahogy Spanyolországban szeretik.

Feta sajtos-kapros pogácsa

Hozzávalók 4 személyre: 2,5 dl török vagy görög joghurt, 1 dl olívaolaj, 1 dl olvasztott vaj, 1 egész tojás, 1 tojássárgája, 35 dkg liszt, 1 tk. só, 2 tk. sütőpor, 20 dkg feta sajt, egy csokor kapor, pár szem fekete olívabogyó; a tetejére: szezámmag, kömény, őrölt pirospaprika

Elkészítése:

Egy nagy tálba szórjuk bele a lisztet, adjuk hozzá a sütőport, az 1 egész tojást, a sót, morzsoljuk bele a feta sajtot! A kaprot és a fekete olajbogyót aprítsuk fel, szórjuk a többi alapanyaghoz! Öntsük hozzá a folyékony anyagokat is: az olajat, a megolvasztott margarint, a joghurtot, alaposan gyúrjuk össze a masszát! Lisztezett deszkán nyújtsuk ki kétujjnyi vastagra, szaggassunk belőle pogácsákat! A tetejüket kenjük meg a tojássárgájával, szórjuk meg fekete szezámmaggal, köménnyel vagy kevés őrölt pirospaprikával! Előmelegített sütőben 220 °C-on kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük.

Rántott libamáj

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg pecsenyelibamáj, tojás, liszt, zsemlemorzsa a bundázáshoz, olaj a sütéshez, tej a máj áztatásához, ízlés szerint só és törött fekete bors

Elkészítése:

A libamájat tisztítás után vékony szeletekre vágjuk és fél órára tejbe áztatjuk. A tejből kivéve lecsöpögtetjük és papírtörülközővel megtörölgetjük. Ezután megsózzuk, majd lisztbe, felvert borsos tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk. Bő, forró olajban sárgásbarnára sütjük. A felesleges olajat lecsöpögtetjük és melegített tálra szedjük.

Körete rizibizi és sok saláta.

Tepsis libacomb

Hozzávalók 4 személyre: 4 kicsi pecsenyeliba-comb, 4 húsos zöldpaprika, 1 csípős paprika, 2 paradicsom, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 kg burgonya, 1 ek. liszt, 1 tk. pirospaprika, 1 mk. törött fekete bors, 1 púpozott tk. só, 4 gerezd fokhagyma

Elkészítése:

A burgonyát meghámozzuk és karikákra vágjuk. A pirospaprikát, a sót, a lisztet és a borsot összekeverjük, majd a burgonyára szórjuk. Jól összerázzuk, hogy a fűszer mindenütt érje. Ezt a lisztes-fűszeres burgonyát egy nagy tepsibe vagy tűzálló tálba terítjük. Rákarikázzuk a megtisztított vöröshagymát, megsózzuk, majd a paprikaszeletekkel beborítjuk. Ezután sorban, egymás mellé ráfektetjük az előzőleg megsózott, megborsozott libacombokat. A combok tetejére karikázzuk a héjától megfosztott paradicsomokat. Rászórjuk a zúzott fokhagymát, majd aláöntünk 2 deci vizet. A tepsit alufóliával szorosan lezárjuk, és előmelegített, forró sütőben, nem túl erős lángon másfél órán keresztül sütjük.

Ezután levesszük a fedőt, a paradicsomot félretoljuk, a combokat bőrös felükkel felfelé fordítjuk, és a tetejüket erős tűzön pirosra, ropogósra pirítjuk. Sok salátát kínálunk mellé.

Almás hagymával töltött liba

Hozzávalók 4 személyre: 1 konyhakész liba (kb. 2–2,5 kg), 25 dkg alma, 8 szelet kenyér, 25 dkg hagyma, 3 dkg vaj, 1 csokor petrezselyem, 2 tojás, 1,2 dl tej, 1/4 tk. majoránna, só, bors,  5 dl vörösbor, 2–3 ek. almapüré, 3–4 ek. ételsűrítő

Elkészítése:

Az almát meghámozzuk, négybe vágjuk, kimagozzuk, és a kenyérrel együtt kockákra vágjuk. A hagymát felszeleteljük, két evőkanál vajon megfuttatjuk, majd kiszedjük. A zsiradékon megpirítjuk a kenyeret. A sütőt 180 fokra felmelegítjük.

A felaprított petrezselymet a kenyérhez adjuk, majd ráöntjük a tejjel elkevert tojást, és 10 percig hagyjuk állni. Beleforgatjuk az almát és a hagymát, fűszerezzük, és a masszát a sóval bedörzsölt liba hasába töltjük, a nyílást összetűzzük. A libát mellével lefelé fordítva tepsibe fektetjük, aláöntünk 2,5 deci forró vizet, és 60 percig sütjük. Majd hátára fordítjuk, és még két órán át sütjük. Közben a borral locsolgatjuk.

A libát kivesszük, a pecsenyelét áttörjük. Hozzáadjuk az almapürét, besűrítjük és fűszerezzük. Sült almával körítve tálaljuk.