ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Tejszínes-mustáros pulyka olasz tésztával (Kovács Ági, Vacsoracsata)

2012. március 31. - Dyna 122

Hozzávalók: 40 dkg pulykamellfilé, 3 dl tejszín, 3 szál újhagyma, 1 csokor bazsalikomlevél, só, darált bors, 4 evőkanál olívaolaj, 40 dkg tészta, 2 evőkanál mustár, (parmezán)

Elkészítése:

Vágjuk ujjnyi csíkokra a pulykahúst, majd csorgassuk az olívaolajat egy nagy serpenyőbe. Forrósítsuk fel, tegyük bele a húscsíkokat. Erős lángon állandóan kevergetve pirítsuk meg. Ha a hús szélei pirulni kezdenek, öntsük rá a tejszínt, kanalazzuk rá a mustárt, daráljunk rá borsot, és ízesítsük sóval. Tegyük hozzá a felkarikázott újhagymát és forraljuk jól össze.

Főzzük ki a tésztát sós vízben, majd tálaljunk egy-egy adagnyit nagy tányérokra. Tetejére kanalazzunk a tejszínes-mustáros pulykából. A tészta tetejét reszelt parmezán sajttal megszórhatjuk.

Kakaós kalács

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 3 dl tej, 23 db szacharin, 3 ek. cukor, 3 dkg élesztő, 1 dl étolaj, 1 mk. só, 3-3 ek. tej és kakaópor, zsír/margarin

Elkészítése:

Az élesztőt a szacharinos langyos tejben felfuttatjuk. Összedolgozzuk a liszttel, az olajjal és a sóval. Kettéválasztjuk a tésztát, és az egyik részbe belekeverjük a kakaóport és 3 evőkanál tejet. Mindkét tésztát téglalap alakúra nyújtjuk. Alulra a világos tésztát tesszük, majd rátesszük a barna tésztát, és hosszában feltekerjük. Kizsírozott tepsibe tesszük kettévágva, de úgy, hogy se egymáshoz, se a tepsi oldalához ne érjen a tészta. 2 órát kelesztjük, majd forró sütőben kb. 30-40 percig sütjük.

A kisült tészta tetejét még forrón megkenjük 3 evőkanál cukor és kevés víz keverékével.

Gombakrémleves

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg borjú- vagy sertéscsont, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg vaj, 15 dkg gomba, 6 dkg liszt, 2 dkg só, 1 dl tejszín, 1 g őrölt bors, 1 db tojássárgája

Elkészítése:

A csontot és a zöldséget 1,5 liter sós vízben 2 óra hosszat főzzük.

A megtisztított és megmosott gombát apróra vágjuk, vajban lepirítjuk, megborsozzuk, a lisztet hozzákeverjük, megpirítjuk, a leszűrt csontlével felöntjük, felforraljuk és szitán áttörjük vagy turmixoljuk.

Tálalás előtt a tojássárgáját a tejszínben habverővel elkeverjük, és a nem forró levesbe öntjük.

Brokkolis cannelloni

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg brokkoli, 1 nagy golyó mozzarella, 20 dkg márványsajt, 10 dkg mascarpone, 1 doboz darabolt paradicsom, 1 ek. finomra vágott bazsalikom, 1 kk. vaj, 16 cannelloni tészta, 5 dkg reszelt parmezán, só, őrölt fehér bors

Elkészítése:

A megmosott brokkolit szedd apró rózsákra, és enyhén sós, lobogó vízbe téve főzd 4-5 percig. Szűrd le, hideg vízzel öblítsd le, majd hagyd kihűlni, és vágd apró darabkákra.

A mozzarellát és a márványsajtot vágd kis kockákra, keverd össze a mascarponéval, végül forgasd bele a brokkolit, majd sózd, borsozd.

A paradicsomot villával törd össze, keverd bele a bazsalikomot, a negyedét öntsd kivajazott tűzálló tálba.

A cannellonikat töltsd meg a brokkolis masszával, fektesd szorosan egymás mellé egy tűzálló tálba. Öntsd rá a maradék paradicsomot, szórd meg a parmezánnal, és 200 fokra előmelegített sütőben süsd kb. 30 percig.

Török saláta

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg paradicsom, 40 dkg uborka, 2 nagy fej lilahagyma, 2 cs. petrezselyemzöld, só, kevés majoranna vagy szurokfű, borecet, olívaolaj

Elkészítése:

Félbevágjuk, majd vékonyan felszeleteljük a paradicsomot, és összekeverjük a hosszában kettévágott, vékonyra szelt uborkával meg a fél karikákra vágott hagymával. Megszórjuk kevés sóval, szurokfűvel, a szárával együtt finomra vágott petrezselyemmel, megöntözzük kevés borecettel, bőven olívaolajjal.

Néhány órára behűtjük tálalás előtt.

Csokoládé mousse (Kovács Ági, Vacsoracsata)

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg étcsokoládé, 3 db tojás, 1/2 l tejszín kemény habbá verve, 3 ek. cukor

Elkészítése:

Vízgőz felett, kevergetés mellett olvasszuk meg a csokoládét. Egy nagy keverőtálba üssük bele a tojásokat és szórjuk rá a cukrot.

Egy nagy lábasban forraljunk vizet, tegyük a tetejére a keverőtálat, majd habverővel a vízgőz felett keverjünk belőle sűrű habot. Vegyük le a gőzről, állandó kevergetés mellett csorgassuk bele a felolvasztott csokoládét. Ha kissé kihűlt óvatosan keverjük bele a kemény habbá felvert tejszínt, öntsük lapos üvegedénybe vagy poharakba és tegyük a hűtőbe legalább fél napra.

Tálaláskor két meleg vízbe mártott evőkanál segítségével formázzunk belőle ovális gombócokat, majd óriás tányéron gyümölcsszósszal leöntve szervírozhatjuk.

Zöldséggel tűzdelt sertéscomb

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg sertéscomb, 2 nagyobb szál sárgarépa, 2 nagyobb szál fehérrépa, 1 babérlevél, csipetnyi kakukkfű, 2 közepes fej vöröshagyma, 1 ek. ételízesítő, 1 citrom, 1 ek. liszt, só, őrölt bors, 2 ek. olaj

Elkészítése:

A sárgarépát és a fehérrépát vékony hasábokra vágjuk, és a húst sűrűn megtűzdeljük vele.

Tűzálló tálat kiolajozunk, beletesszük a húst, hozzátesszük a maradék zöldséget, a cikkekre vágott hagymát, és kakukkfűvel, sóval megszórva megsütjük.

Sütés után a pecsenyelét zsírjára pirítjuk, a húst - melegen tartva - félretesszük. A zsiradékhoz hozzátesszük az ételízesítőt, a babérlevelet, megpirítjuk rajta a lisztet, és felengedjük 4 dl vízzel. Hozzáadjuk a citrom levét, és 5 percig forraljuk. Majd sóval, őrölt borssal ízesítjük. Átpasszírozzuk, és a mártásba visszatesszük a hússzeleteket.

Tört burgonya, burgonyapüré vagy burgonyafánk adható hozzá.

Tavaszi vitaminbomba

Hozzávalók: 40 dkg uborka, 1 darab zöldpaprika, 1 cs. retek, 1 cs. újhagyma, 1 cs. petrezselyem, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl natúr joghurt, 5 dkg juhtúró, 2 dkg reszelt sajt, fél citrom leve, só, bors, 1 kk. barnacukor

Elkészítése:

Vágd össze a hozzávalókat egészen apróra, majd oldd fel a cukrot a citrom levében és keverd össze a joghurttal és a túróval. Öntsd a szószt a zöldségekre és reszeld hozzá a sajtot. Végül sózd és borsozd, majd keverd össze óvatosan. A tetejét hintsd meg az apróra vágott petrezselyemzölddel!

Csokikarika

Hozzávalók: 1 db kész piskótarolád, 1 db tojás, 25 dkg porcukor, 1 dl tej, 20 dkg margarin, kakaópor

Elkészítése:

A tojásba beletesszük a porcukrot, jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a margarint. Ezzel is jól összedolgozzuk, hozzáadjuk a tejet, és az egészet habosra keverjük. Végül annyi kakaóport szórunk bele, amilyen sötét krémet kívánunk csinálni. A kész piskótaroládot megkenjük krémmel, és felcsavarjuk. Hűtőben jól lehűtjük.

Meleg vízbe mártott késsel szeleteljük. Csokoládékrémmel díszítve vagy tejszínhabbal tálaljuk.

Tavaszi zöldleves

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg zöld spárga, 20 dkg spenót, só, 20 dkg mirelit zöldborsó, 3 retek, 2 szál újhagyma, fehér bors, szerecsendió, 5 dkg vaj

Elkészítése:

A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A zöld spárga alsó felét vékonyan meghámozzuk, a végét levágjuk, kidobjuk, majd a többit nagyobb darabokra szeleteljük. Az újhagymát felkarikázzuk. A spárgafejekből és a zöldborsóból egy keveset félreteszünk. A zöldségeket másfél liter vízben sóval, fehér borssal és frissen őrölt szerecsendióval feltesszük főni. Fedő alatt 10 percig főzzük, majd krémesre turmixoljuk.

A felkarikázott retket a zöldborsóval és a spárgával a vajon kissé átfuttatjuk.

A levest csészébe szedjük, és levesbetétnek a párolt vajas zöldségekből teszünk a tetejére.

Tormás vegyes saláta

Hozzávalók 4 személyre: 1 üveg ecetes torma, 2 dl tejföl (vagy joghurt), 3 sárgarépa, 3 fehérrépa, 1 zellergumó, 2 nagy alma, 1 cs. piros retek, só, őrölt bors, citromlé, (15 dkg sonka, 2 főtt tojás)

Elkészítése:

Az ecetes tormát simára keverjük a tejföllel (vagy a joghurttal), belereszeljük a reszelő nagy lyukán a megtisztított zöldséget, a meghámozott és kicsumázott almát, végül héjastól karikákra vágjuk a retket.

(Fogyókúrás vacsorára kitűnő, ha kockákra vágott főtt tojást meg sonkát is adunk bele, de akkor ne tejföllel, hanem joghurttal készítsük!)

Foltos sütemény

Hozzávalók: 30-30 dkg porcukor és liszt, 1 tojás, 12,5 dkg margarin, 1 citrom leve és héja, 1-2 ek. kakaópor, 1 dl tej, sütőpor, tetejére: 2-3 dkg porcukor

Elkészítése:

A cukrot, a margarint, a tojást, a citromlevet és -héjat jól összekeverjük, hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és kevés tejet, hogy könnyen önthető legyen. A massza egyötödét a tálban hagyjuk, és hozzákeverjük a kakaót. A sárga masszát kizsírozott tepsibe öntjük, és a kakaós masszából halmokat rakunk rá. Megsütjük, majd porcukorral meghintjük.

Pácolt hátszín faszénen sütve

Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet 15 dkg-os érlelt hátszín, 1 vöröshagyma, 5 ek. olaj, 3 ek. vörösborecet, 2 ek. ketchup, 1 kk. Worcester szósz, 1 kk. csípős mustár, 1 kk. fokhagymakrém, 1/2 kk. só, késhegynyi cukor, késhegynyi szurokfű (oregánó)

Elkészítése:

A vöröshagymát gondosan megtisztítjuk, lereszeljük, és az olajba keverjük. Hozzáadjuk a borecetet, a ketchupot, a Worcestert és a csípős mustárt, végül pedig a fokhagymakrémet a cukorral és a morzsolt szurokfűvel együtt is.

A marhahúst kissé kiklopfoljuk, inas szélét bevágjuk, majd a fűszeres pácban alaposan megforgatjuk. Letakarjuk, majd 1 napra a hűtőszekrénybe tesszük.

Sütés előtt a húst lecsöpögtetjük. Amikor a rostély épp kellően forró, és a faszén csak parázslik alatta, a hússzeleteket a rostélyra rakjuk, és az izzó parázs fölött oldalanként kb. 4-4 percig sütjük.

Az étel felszolgálásakor a pác levét is tálalhatjuk, hogy mindenki meglocsolhassa a sült hússzeleteket.

Salátát, puha kenyeret és roston sült paradicsomot kínáljunk mellé, szomjoltónak leginkább vörösbor illik hozzá!


Elkészítési idő: 30 perc + 1 nap pácolás
1 adag: 433 kcal


Gombaleves azték módra

Hozzávalók: gomba, dió, tejszín, vöröshagyma, cseresznyepaprika, petrezselyemzöld, só, őrölt bors, vegeta, vaj, zsemlekocka

Elkészítése:

A vajon a reszelt vöröshagymát az apróra vágott gombával, egészen kevés cseresznyepaprikával félig puhára pároljuk. Hozzáadunk személyenként 1 evőkanál darált diót, finomra vágott petrezselymet, sót, törött borsot. Személyenként 2 dl vízzel felengedjük és vegetával ízesítjük. Mielőtt a tűzről levennénk, hozzáadunk személyenként 3 cl tejszínt, átforraljuk, majd turmixgépben átkeverjük.

Felforralva, csészében, pirított zsemlekockával tálaljuk.

Tepsis zöldség

Hozzávalók 1 személyre: 30 dkg burgonya, 1-1 piros és sárga húsú paprika,  1 kis cukkini,  3 gerezd fokhagyma, 3 ek. olívaolaj, só, rozmaring

Elkészítése:

30 dkg burgonyát alaposan megmosunk, hosszában negyedekbe vágjuk és sütőlemezre tesszük. Ráöntünk egy evőkanál olívaolajat és megszórjuk egy kávéskanál sóval. Sütőben 200 fokon kb. 30 percig sütjük, közben egyszer megforgatjuk.

Amíg a burgonya sül, egy piros és egy sárga húsú paprikát csíkokra, egy kis cukkinit szeletekre, 3 gerezd fokhagymát vékony szeletekre vágunk. Az egészet a krumpli közé tesszük, ráöntünk 2 evőkanál olívaolajat és megsózzuk. Megszórjuk kevés finomra vágott rozmaringgal, és 20–25 percre visszatesszük a sütőbe. Zöldsalátát kínálunk hozzá.

 

Paprikafalatok tésztában

Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg puha sajt, 3 db kaliforniai paprika, 2 tojás, 5 dkg liszt + a forgatáshoz, 5 dkg reszelt sajt, 1 dl tej, só, bő olaj a sütéshez; a körethez: 40 dkg héjában főtt burgonya, 3 ek. olaj, 1 fej vöröshagyma, 1 ek. gorombára vágott petrezselyemzöld, só, őrölt fehérbors, tetszőleges párolt zöldség

Elkészítése:

A paprikákat forró sütőben, vagy gázláng fölött süsd meg, pár percre tedd zacskóba, majd húzd le a bőrét. (Teheted 1-2 percre forró vízbe is, majd hidegbe.) A paprikákat vágd négybe, távolítsd el a magokat, és mindegyik szeletre tegyél egy csík sajtot. Tekerd fel.

A körethez törd össze a megtisztított főtt burgonyát. A felforrósított olajon pirítsd meg a tisztított, finomra vágott hagymát, majd tedd rá a burgonyát, sózd, borsozd, szórd meg a petrezselyemmel, és jól melegítsd össze.

A lisztből a tojással, a tejjel, reszelt sajttal és kevés vízzel keverj sűrű tésztát, sózd meg. A paprikadarabokat forgasd meg lisztben, majd mártsd a tésztába és süsd ki bő, forró olajban. Amikor szép piros, szedd papírra, itasd le és a tálald a körettel.

Praliné

Hozzávalók: 15 dkg darált keksz, 10 dkg vaj, 1 dl tojáslikőr, 5 dkg darált dió, 30 dkg étcsokoládé

Elkészítése:

A kekszet összekeverjük a vajjal, a tojáslikőrrel és a dióval. Betesszük a hűtőszekrénybe. Ha megdermedt, a masszából golyókat formálunk.

A csokoládét gőzfürdőben felolvasztjuk, és a fogpiszkálóra tűzött golyókat megmártjuk a csokoládéban. Rácsra téve szárítjuk.

Csemege kifli

Hozzávalók a tésztához: 40 dkg liszt, 15 dkg vaj, 4 tojássárgája, 2 dl tejföl, só; a töltelékhez: 20-20 dkg dió és cukor, 4 tojásfehérje

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk, négy részre osztjuk, és kinyújtjuk. Vajjal megkenjük, majd feltekerjük. 2-3 ujjnyi széles darabokra vágjuk, egyenként elnyújtjuk, és vajjal megkenjük.

A diót, a cukrot és a habbá vert tojásfehérjét jól összekeverjük és a tésztákra kenjük. Kifli alakokat formálunk és megsütjük.

Gombaleves (3)

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg borjúcsont, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg fehérrépa, 2 dkg só, 15 dkg gomba, 4 dkg zsír, 6 dkg liszt, 1,5 dl tejföl, 1/4 cs. petrezselyemzöld, 3 dkg vöröshagyma, 1 g őrölt bors

Elkészítése:

A csontot és a zöldségeket 1,5 liter sós vízben 2 óra hosszat főzzük.

A gombát megtisztítjuk, megmossuk, szeletekre vágjuk. 1 dkg zsírban finomra vágott hagymát lepirítunk, az összevágott gombát beletesszük, lepároljuk, borsozzuk és a leszűrt csontlébe tesszük.

3 dkg zsírból és 6 dkg lisztből rántást készítünk, vágott zöldpetrezselymet teszünk bele, a levesbe keverjük és 10 percig forraljuk. Tálalás előtt belekeverjük a tejfölt.

Gesztenyés ''pogácsa''

Hozzávalók: 1 kész piskótalap (kb. 40 dkg), 8 dkg sárgabaracklekvár; a krémhez: 2 tojássárgája, 5 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 25 dkg gesztenyepüré, 2-3 ek. rum, 2 dl tejszín; az öntethez: 3 dkg kakaópor, 3 dkg kristálycukor, 1 ek. étkezési keményítő, 1 ek. olaj

Elkészítése:

A piskótalapból 5 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval a lehető legtöbb páros számú (legalább 24) korongot szúrunk ki, majd tálcára sorakoztatjuk.

A sárgabaracklekvárt felforrósítjuk, fémszűrön áttörjük, és megkenjük vele a tésztakorongok tetejét.

A krémhez vízfürdőbe állított edényben sűrű-habosra keverjük a tojássárgákat a porcukorral és a vaníliás cukorral. Kivesszük a krémet a vízből, hozzákeverjük a gesztenyemasszát és a rumot. A tejszínt kemény habbá verjük, óvatosan a masszához adjuk, majd nyomózsákba vagy kivágott csúcsú nejlonzacskóba szedjük, és arányosan elosztva a korongok felére nyomjuk. Lekvárral megkent oldalukkal felfelé a krém tetejére illesztjük a korongok párját, lazán letakarjuk, és hűvös helyen 2-3 óráig pihentetjük.

Az öntethez 2,5 dl hideg vízzel elkeverjük a kakaót, a cukrot és a keményítőt, majd mérsékelt tűzön 2-3 percig forraljuk, végül hozzáadjuk az olajat.

A pogácsákat tálra rendezzük, megöntözzük a forró mártással, és azonnal tálaljuk. Tetejét megszórhatjuk darált pirított mogyoróval vagy pisztáciával.