ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Dán kuglóf

2013. február 28. - Dyna 122

Hozzávalók: 5 tojás, 1-1 dl olaj és víz, 1 citrom reszelt héja, 25-25 dkg cukor és liszt, 1 cs. sütőpor, 1 ek. kakaópor, zsír, zsemlemorzsa

Elkészítése:

A tojássárgákat összekeverjük az olajjal, a vízzel és a citromhéjjal.

A cukrot a tojásfehérjével kemény habbá verjük, és összevegyítjük a két masszát. Végül belekeverjük a sütőport és a lisztet. A massza kétharmadát beleöntjük a kizsírozott, zsemlemorzsával behintett kuglófformába. A maradék tésztába kakaót szitálunk, és a formába öntjük. Lassú tűzön megsütjük.

Citromszelet

Hozzávalók a tésztához: 60 dkg liszt, 1 cs. sütőpor, 25 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja, 3 tojássárgája, tej; a krémhez: 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 1 cs. tejszínes pudingpor, 4 dl tej, 1 egész citrom leve; lekvár; a mázhoz: 3 tojásfehérje, 20 dkg cukor

Elkészítése:

A tésztához valókat kevés tejjel összegyúrjuk és 4 lapot sütünk belőle.

A pudingport a szokásos módon felfőzzük a tejjel, ha kihűlt, hozzáadjuk az előzőleg a cukorral habosra kevert margarint. Az alsó lapot megkenjük a krém felével, beborítjuk a második lappal, amelyet tetszés szerinti lekvárral vonunk be, erre jön a harmadik lap és a maradék krém. Beborítjuk a negyedik lappal és bevonjuk a mázzal, amelyhez a tojásfehérjét gőzfürdőben felverjük a porcukorral.

A tetejét reszelt csokival is díszíthetjük.