ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Téli rakottas

2010. december 20. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy szelet (kb. 20 dkg-os) sovány sertéstarja, 1 db (kb. 50 dkg-os) kelkáposzta, 30 dkg burgonya, 1 szál póréhagyma, 25 dkg sárgarépa, liszt, 1 ek. Vegeta, pirospaprika, só, őrölt bors, petrezselyemzöld, 2 ek. olaj

Elkészítése:

A tarjaszeleteket alaposan kiverjük, a zsíros külső szegélyét bevagdossuk, nehogy összeugorjon. Paprikás lisztben megmártjuk, és két evőkanál olajon mindkét felüket átsütjük, kivesszük.

A visszamaradt zsiradékkal egy tűzálló tálat vagy zománcos tepsit kikenünk.

Sós vízben öt percig abálunk egy félkilós kelfejet, majd lecsepegtetjük, a legnagyobb leveleiket lebontjuk róla, és kibéleljük vele a tűzálló tálat. Erre 30 deka meghámozott, karikákra vágott burgonyát terítünk, amit egy szál karikákra vágott póréhagymával meg 25 deka megtisztított, ugyancsak felszeletelt sárgarépával hintünk meg.

Egy evőkanál Vegetát két deci vízben feloldunk, és ezzel meglocsoljuk.

A visszamaradt kelt karcsú cikkekre vágjuk, és a zöldféle tetejére fektetjük. Az egészet őrölt borssal megszórjuk.

Végül az elősütött hússzeleteket ráborítjuk. A tálat fedővel vagy alufóliával szorosan lefedjük, és a forró sütőbe toljuk. Erős lángon 30 percig sütjük, majd a fedőt levéve róla, még kb. 30 percig hagyjuk a sütőben. Ezalatt a felesleges lé elpárolog alóla, és a tetején a hús szépen megpirul.

Tálalás előtt az egészet frissen összevágott petrezselyemmel hintjük meg.

Hentes szelet

Hozzávalók: sertéshús, füstölt szalonna (sliced bacon), füstölt kolbász, fehérbor, csemege uborka, vöröshagyma, ketchup, só, olaj

Elkészítése:

A hússzeleteket jól kiverjük és vékonyan megkenjük ketchuppal. Sózzuk, vékony szalonnaszeletekkel, karikára vágott vöröshagymával, csemege uborkával és kolbásszal megrakjuk. Befedjük egy másik hússzelettel és hústűvel összezárjuk. Először kevés zsiradékon átsütjük, majd kevés vízzel és fehérborral felengedve puhára pároljuk.

Rizibizivel, saját levével tálaljuk.

Pusztapörkölt

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg marhalapocka, 50 dkg burgonya, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 dl fehérbor, 25 dkg konzerv lecsó, só, őrölt kömény, pirospaprika, 1 ek. étolaj

Elkészítése:

Az apróra vágott hagymát a zsiradékon megpirítjuk. Beletesszük a nagyobb kockákra vágott lapockát, 1 gerezd fokhagymát, megsózzuk, megpaprikázzuk, köménymaggal fűszerezzük, majd kevés vizet öntünk rá, és lassú tűzön főzzük.

Ha a hús puhulni kezd, beletesszük a kockákra vágott burgonyát, a fehérbort és a lecsót. Az egészet puhára főzzük.

Rum-golyó

Hozzávalók(kb. 60 db-hoz): a tésztához: 4 tojás, 10 dkg porcukor, 1 cs. Dr. Oetker Bourbon vaníliáscukor, 10 dkg búzaliszt, 2 dkg kakaópor, 1 csapott tk. Dr. Oetker sütőpor; valamint: 10 dkg étcsokoládé, 125 ml rum, 10 dkg narancs- vagy baracklekvár; a mázhoz: 2 tasak Dr. Oetker tortabevonó ét prémium, Dr. Oetker Decor gyöngy selyem vagy Dr. Oetker csoki drazsé

Elkészítése:

A tepsit (30 x 40 cm) sütőpapírral kibéleljük. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük.

A vajat az étcsokoládéval gőz felett megolvasztjuk. A tojást a konyhai robotgép legmagasabb fokozatán habosra keverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a cukrot és a vanillincukrot, és további 2 percig keverjük. A lisztet a sütőporral és a kakaóval elkeverjük, a masszához szitáljuk, és sima tésztává keverjük. A tésztát a tepsibe töltjük, tetejét elsimítjuk, a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt kb. 10 perc alatt megsütjük. A megsült süteményt sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.

Az étcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk. A kihűlt tésztát egy keverőedénybe jól összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a rumot, a lekvárt és a csokoládét, és konyhai robotgéppel jól összedolgozzuk. A masszát 1 órára hűtőszekrénybe helyezzük.

A masszából diónyi golyókat formázunk, 1 órára ismét hűtőszekrénybe helyezzük.

A tortabevonókat a tasakon lévő használati utasítás szerint megolvasztjuk. A golyókat a mázba mártjuk, sütőpapírra fektetjük, majd azonnal, még a máz megszilárdulása előtt Decor Gyönggyel vagy Csoki Drazséval díszítjük.

Máltai halszelet

Hozzávalók: tengeri halfilé, 1 dl vörösbor, 1 kis doboz paradicsompüré, 2 ek. tejföl, vegyes zöldség, vöröshagyma, citromhéj, só, őrölt bors, babérlevél, vaj

Elkészítése:

Vajon reszelt vöröshagymát fonnyasztunk, majd hozzáadjuk a kockákra vágott vegyes zöldséget, sót, törött borsot, reszelt citromhéjat és 1 deci vörösbort. Mikor a zöldség megpuhult, akkor elkeverjük egy kis doboz paradicsompürével, babérlevéllel, 2 evőkanál tejföllel és mártás sűrűségűre hígítjuk. Ebben főzzük ki a szálkátlanított és sózott halszeleteket.

Tört burgonyával tálaljuk.

Gyümölcsös joghurttorta

Hozzávalók: 6 dl natúr joghurt, 10 ek. kristálycukor, 2,5 dkg zselatin, 60 dkg idénygyümölcs, 2 cs. tejszínhabpótló por

Elkészítése:

A joghurtot a cukorral és a zselatinnal összemelegítjük, de nem forraljuk fel! Egy kevés gyümölcsöt félreteszünk a díszítéshez, a többit összeturmixoljuk és a joghurtba keverjük. A csomagolás szerint elkészítjük a tejszínhabot és azt is a gyümölcsös joghurthoz adjuk. A masszát tortaformába öntjük, a tetejét megszórjuk a félretett gyümölccsel, és legalább egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük.

Szeletekre vágva, tejszínhabbal díszítve tálaljuk.

Túróval töltött sós palacsinta

Hozzávalók: 25 dkg tehéntúró, darált sonka, 1 tojássárgája, ketchup, só, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj

Elkészítése:

A szokásos módon sós palacsintákat sütünk. Közben 25 dkg tehéntúrót áttörünk, darált sonkával, és 1 tojássárgájával eldolgozzuk, megsózzuk. A túrókrémre kevés ketchupot is kenünk. A palacsintákat megtöltjük. Batyu alakúra hajtogatjuk és a rántott palacsintánál szokásos módon bundázzuk.

Forró olajban kisütjük és idénysalátával tálaljuk.

Almás táska

Hozzávalók: 20 dkg finomliszt, 10 dkg margarin, 1 tojássárgája, 2 dkg élesztő, tej, cukor, só; a töltelékhez: 75 dkg alma, 10 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 2 dkg vaj, 1 db citrom, rum; zsemlemorzsa vagy búzacsíra, tojásfehérje

Elkészítése:

20 deka finomlisztet összegyúrunk 10 deka margarinnal, két deka, egy kevés édes tejben megfuttatott élesztővel, egy tojássárgával meg csipet sóval, és cipót formálva belőle, letakarva egy óráig pihentetjük.

Közben 75 deka almát (de sosem starkingot!) megtisztítunk, kicsi, vékony szeletekre vágjuk, és két deka vajon 10 deka cukorral párolni kezdjük. Belecsavarjuk egy citrom levét, nehogy megbarnuljon, sőt belereszelhetjük a citrom sárga héját is, hogy zamatossá váljon. Ha az alma megpuhult, de még nem esett szét, hozzáadunk öt deka, egy kevés rumban megáztatott mazsolát is, és erős lánggal elpárologtatjuk a levét.

A tésztát 2-3 mm vastagra nyújtjuk, fánkszaggatóval vagy széles szájú pohárral kiszúrjuk, és mindegyik korongot egy kevés zsemlemorzsával vagy búzacsírával megszórjuk. Egy-egy halom mazsolás almát rakunk rá, és a tésztát félbe hajtva, a széleit összenyomkodjuk. Sütőlemezre fektetjük, a tetejüket tojásfehérjével megkenjük, és villával megszúrkáljuk. Forró sütőben szép pirosra sütjük.

Csabai puliszka

Hozzávalók: 30 dkg kukoricaliszt, juhtúró, lángolt kolbász, só, vaj

Elkészítése:

Sóval ízesített hat dl forró vízben lassú tűzön állandó keverés mellett eldolgozunk 30 dkg kukoricalisztet. Kb. 25 percig főzzük, majd a felét vajjal kikent tepsibe öntjük. Erre juhtúrót és lángolt kolbászt morzsolunk. Bevonjuk a maradék puliszkával, és olvasztott vajjal meglocsoljuk. Forró sütőben kb. 20 percig sütjük.

Forrón, salátával kínáljuk.

Szardellával töltött tojás

Hozzávalók 4 személyre: 1/2 tubus szardellapaszta, 4 db tojás, 5 dkg vaj, 2 dl tejföl,
1 kis tubus majonéz, só

Elkészítése:

A tojásokat keményre főzzük, majd megpucoljuk és félbevágjuk. A sárgájukat kikaparjuk, fél tubus szardellapasztával és vajjal simára keverjük. A félbevágott tojásokat megtöltjük.

A majonézt összekeverjük a tejföllel, szükség esetén utánaízesítjük.

A tálra lerakjuk a megtöltött fél tojásokat, és az ízesített majonézzel leöntjük. Lehűtve, pirítóssal tálaljuk.

Marhapörkölt főtt krumplival

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg marhahús, 3 db vöröshagyma, 2 dl sűrített paradicsom, 1 ek. liszt, 1 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 1 ek. majoranna, 1/2 mk. köménymag, 1 mk. pirospaprika, 6-7 dl erőleves (leveskockából), 1 dl vörösbor, 12 db közepes burgonya, 1 ek. snidling, só, őrölt bors, étolaj

Elkészítése:

A húst kockákra, a vöröshagymát finomra vágjuk. Serpenyőben olajat forrósítunk, beletesszük a húst, a babérlevelet és a majorannát, és 4-5 percig nagy lángon, állandóan kevergetve átpirítjuk, majd szűrőkanállal kiszedjük, és félretesszük.

A visszamaradt zsiradékban a hagymát 6-7 percig kis lángon, állandóan kevergetve pároljuk, majd a húst visszatesszük, és 10 percig folytatjuk a párolást. Lisztet szórunk rá, elkeverjük, ráöntjük a bort, és addig főzzük, amíg elpárolog.

Beletesszük a paprikát, a köménymagot, a zúzott fokhagymát és a paradicsompürét. Sózzuk, borsozzuk, átkeverjük, felöntjük az erőlevessel, és lefedve, kis lángon legalább 2 óráig főzzük, amíg a hús megpuhul. Ha túlságosan besűrűsödne, önthetünk hozzá erőlevest.

A burgonyát héjában puhára főzzük, megpucoljuk, olajba forgatjuk, és megszórjuk snidlinggel.

Sertéspörkölt

Hozzávalók: sertéshús, vöröshagyma, paradicsom, zöldpaprika, só, pirospaprika, zsír vagy olaj

Elkészítése:

A zsiradékban megpároljuk a finomra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a 3x3 cm-es kockákra vágott sertéshúst. Néhány percig pároljuk, majd sóval ízesítjük és pirospaprikával meghintjük. Kevés vizet öntünk alá, és fedő alatt majdnem puhára pároljuk.

Hozzáadjuk a kockákra vágott paradicsomot és zöldpaprikát és kb. 15 perc alatt befejezzük a főzést. Galuskával tálaljuk.

Meggyes palacsinta

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg liszt, 2 tojás, 2 dl tej, só, szódavíz, 3 ek. olaj; a töltelékhez: meggy (esetleg meggybefőtt), 3 dl tej, 3 dkg finomliszt, 3 dkg vaj, 3 ek. porcukor, 1 cs. vaníliás cukor; a tetejére: 2 dl tej, 2 tojás, 1 cs. vaníliás cukor; vaj

Elkészítése:

20 deka lisztből két tojással, két deci tejjel, csipetnyi sóval meg annyi szódavízzel, hogy kellő sűrűségű legyen, palacsintatésztát keverünk. Egy óráig állni hagyjuk, majd három evőkanál olajat belekeverve, a szokott módon - olaj nélkül - palacsintákat sütünk belőle.

Három deci tejet három deka finomliszttel simára keverünk, három deka vajat beledobunk, és kevergetve sűrűre főzzük. A tűzről levéve három evőkanál porcukorral meg egy csomag vaníliás cukorral kikeverjük, és vékonyan a palacsintákra kenjük. Mindegyik palacsintára gazdagon hintünk megtisztított, kimagozott meggyet, és a palacsintákat először összegöngyöljük, majd 2-2 darabba vágjuk. Ezeket a fél palacsintákat kissé megdöntve a vágatukra szorosan egymás mellé egy kivajazott tűzálló tálba állítgatjuk.

Ezután két deci tejet két tojássárgával meg két tojás habbá vert fehérjével összekeverjük, egy csomag vaníliás cukorral ízesítjük, és a palacsintákra öntjük. A forró sütőbe tolva szép pirosra sütjük.

Töltött kifli (2)

Hozzávalók: kifli, libamájkrém, tej, főtt tojás, metélőhagyma, mustár, só, őrölt bors, liszt, tojás, olaj

Elkészítése:

Kiflik végeit levágjuk és fakanállal üreget fúrunk beléjük. A kifúrt kiflibeleket kevés tejbe áztatjuk, majd kicsavarjuk. Eldolgozzuk készen kapható libamájkrémmel, sóval, borssal, kis kockára vágott főtt tojással, csipetnyi mustárral és finomra vágott metélőhagymával. Megtöltjük az üregeket a keverékkel, és a párizsi szelethez hasonlóan bundázzuk, majd megsütjük.

Kiváló feltét, de különböző mártásokkal önálló ételként is fogyaszthatjuk.

Pórés csirkemell

Hozzávalók 4 személyre: 4 db közepes csirkemell, 2 db póréhagyma, 2 dl tejföl, 1 db tojássárgája, szójaszósz vagy grillfűszer, só, őrölt bors, 5 dkg vaj + a tepsihez

Elkészítése:

Lebőrözünk, kicsontozunk négy közepes nagyságú csirkemellet, és az így kapott nyolc húsdarabból szeleteket verünk. Szójamártással vagy grillfűszerrel bedörzsöljük, és a hűtőszekrényben egy óráig állni hagyjuk.

Közben megtisztítunk, 2-3 centis darabokra vágunk két karcsú póréhagymát, és sós vízben nem túl puhára főzzük. Alaposan lecsepegtetjük, és egy kivajazott tűzálló tál aljára terítjük, kissé megborsozzuk.

A hússzeleteket öt deka vajban mindkét felükön szép pirosra sütjük, és a póréhagymára fektetjük. A serpenyőt, amelyben a hús sült, a tűzről lehúzzuk, két deci tejfölt öntünk bele, alaposan elkeverjük, majd egy tojássárgával gazdagítjuk. A pórés csirkemellre öntjük, és a forró sütőben addig sütjük, amíg a levét a póré magába nem szívta, a teteje halvány rózsaszínű nem lett. Teljesen megpirítani
nem szabad.

Vajon párolt rizst is adhatunk hozzá, de a póré is megteszi a hús köreteként.

Mézes Mikulások

Hozzávalók (kb. 46 db-hoz): a mézeskalács tésztához: 12 dkg méz, 3 dkg cukor, 6 dkg lágy vaj vagy margarin, 2 tk. Dr. Oetker rum aroma, 1/2 kk. őrölt fahéj, 1 csipet őrölt szegfűszeg, 1 tojás, 28 dkg búzaliszt, 2 kk. Dr. Oetker sütőpor; ezenkívül: 1 tojás, 2 ek. tej; a díszítéshez: 15 dkg marcipánmassza, Dr. Oetker Dekor toll, Dr. Oetker Decor gyöngy selyem

Elkészítése:

A tepsit sütőpapírral kibéleljük. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.

A mézet a cukorral és a vajjal egy főzőedényben megolvasztjuk. A lisztet egy keverőedénybe szitáljuk, a mézes masszát a többi hozzávalóval együtt hozzáadjuk, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) jól összedolgozzuk. A tésztát enyhén lisztezett munkalapon kb. 5 mm vastag lappá nyújtjuk, és csillag alakú formákat szaggatunk belőle. A formákat az előkészített tepsibe helyezzük.

A tojást a tejjel felverjük, és megkenjük vele a csillagok tetejét. Végül a tepsit a sütő alsó harmadába toljuk, és a süteményt kb. 8-10 perc alatt megsütjük. A megsült csillagokat egy sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.

A marcipánmasszát kb. 2 mm vékonyra nyújtjuk, kis háromszögeket vágunk belőle, és a csillagok egyik csúcsára illesztjük. A Dekor tollakkal megrajzoljuk a Mikulás szemét, szakállát, kezét, díszítjük a Mikulás sapkáját, megrajzoljuk az orrát, a gombokat és a kézelőt. A gombok helyére azonnal, még a máz megszilárdulása előtt Decor gyöngyöket nyomunk. Majd hagyjuk a mázat megszilárdulni.

Magdaléna kolbászos levese

Hozzávalók: burgonya, kolbász, tojás, tejföl, liszt, vöröshagyma, ecet, babérlevél, só, őrölt bors, cukor, zsír

Elkészítése:

A világos, nem túl zsíros rántást annyi vízzel engedjük fel, hogy ne legyen bő levű a levesünk. Amikor forr a felengedett levesalap, akkor beleteszünk 2-3 babérlevelet, 1/2 fej tisztított, de nem darabolt vöröshagymát, személyenként 1-1 db közepes nagyságú tisztított és kockára vágott burgonyát. Sóval, törött borssal ízesítjük.

Amikor a burgonya félig megpuhult, akkor személyenként kb. 1O dkg vékony karikára vágott kolbásszal tovább főzzük, majd ecettel, esetleg kevés cukorral pikánsra ízesítjük.

Mikor a burgonya teljesen megpuhult, a forrásban levő levesbe személyenként 1 tojást úgy ütünk bele, hogy azok egészben maradjanak és a fehérje bevonja a sárgáját. Kb. 5 perces főzés után tejfölre tálaljuk.

Szalonnás töltött burgonya

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg burgonya, 12,5 dkg margarin, 4 ek. tejföl, 10 dkg kolozsvári szalonna, 10 dkg parmezán sajt, 5 dkg zsemlemorzsa, só, őrölt bors

Elkészítése:

A burgonyát megmossuk és héjastul megsütjük. Megtisztítjuk, hosszában kettévágjuk, közepét kivájjuk. A kivájt részt átpasszírozzuk, összekeverjük a darált kolozsvári szalonnával, a margarin felével, a reszelt sajttal, tejföllel, sóval és az őrölt borssal. Visszatöltjük a kivájt burgonyákba, és zsemlemorzsával megszórva, kivajazott edényben, forró sütőben 10 percig sütjük.

Vidám muffinok

Hozzávalók kb. 12 db-hoz: 1 doboz Dr. Oetker Muffin alappor, 1,5 dl napraforgóolaj, 5 dl tej, 1 db tojás, a díszítéshez: 1 cs. Dr. Oetker Cukormáz marcipánízű, 1 db Dr. Oetker Dekor toll 

Elkészítése: 

A dobozban lévő papírformákat egy tepsibe állítjuk. A sütőt előmelegítjük. 

A muffint a dobozon lévő használati utasítás szerint elkészítjük. A megsült muffinokat sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni. 

A cukormázat a tasakon lévő használati utasítás szerint elkészítjük. A kihűlt muffinokat (egy kenőecset segítségével) a mázzal megkenjük, majd hagyjuk a mázat megszilárdulni. Végül a Dekor Tollak segítségével a mázra színes motívumokat rajzolunk. 

Fogyasztás előtt legalább 20 percet hagyjuk száradni.

Luxemburgi sertéssült

Hozzávalók: sertéshús, alma, porcukor, só, őrölt bors, szegfűszeg, vaj

Elkészítése:

A jól kivert sertésszeleteket sózzuk, borsozzuk és forró vajban megfuttatjuk. Ezután egy tűzálló edénybe helyezzük és vastag almaszeletekkel befedjük. Egy evőkanál porcukorral meghintjük, kevés szegfűszeggel megszórjuk, majd a hússütő vajjal áthúzzuk. Előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.

Burgonyapürével tálaljuk.

süti beállítások módosítása
Mobil