ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Szalagos farsangi fánk

2011. június 13. - Dyna 122

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 0,5 l tej, 5 dkg élesztő, 6 dkg olvasztott vaj, 6 tojássárgája, 5 dkg cukor, 1 ek. rum, csipetnyi só, olaj a sütéshez, porcukor a tetejére, sárgabaracklekvár a tálaláshoz

Elkészítése:

Egy nagy tálba tesszük a lisztet, egy csipet sót, majd beleütjük a tojássárgákat, hozzáadjuk a rumot, a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat és a meleg tejet. Fakanállal vagy géppel jól összedolgozzuk. Akkor jó, ha a tészta kifényesedik, hólyagos lesz, és elválik az edény falától. Kicsit meglisztezzük a tetejét, és letakarva kétszeresére kelesztjük.

Lisztezett deszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk. Kézzel szépen széthúzogatjuk körülbelül másfél ujjnyi vastagságúra. Fánkszaggatóval vagy üvegpohárral kiszaggatjuk. Mire az olaj felforrósodik, addigra másodszorra is megkel a tészta.

A forró olajba tesszük a fánkokat. Nem sokat egyszerre, mert sütés közben megnőnek. Azonnal fedőt teszünk rá, és körülbelül 2 percig fedő alatt sütjük. Ha az olaj nagyon forró, lejjebb vesszük, mert nagyon gyorsan megpirul, és akkor nem sül át. Ha világos piros, gyorsan megforgatjuk, és fedő nélkül sütjük tovább. Forrón meghintjük porcukorral, és lekvárral tálaljuk.

A szép szalag 3 titka:

Bő olajban süssük a fánkokat, hogy úszni tudjanak, és ne tegyünk sokat egyszerre az edénybe, különben kiszorítják egymást!

A sütéshez szükséges olaj közepesen forró legyen, amit egy tésztacsíkkal ellenőrizhetünk sütés előtt!

A fánkok első oldalát feltétlenül fedő alatt süssük!

A bejegyzés trackback címe:

https://receptgyujtemenyem.blog.hu/api/trackback/id/tr674909918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása