ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Párizsival töltött tojás

2013. január 28. - Dyna 122

Hozzávalók: tojás, párizsi, vaj, mustár, só, őrölt bors

Elkészítése:

A főtt tojásokat félbe vágjuk és a sárgájukat kiszedjük. Áttörjük, sóval, borssal, mustárral, vajjal és pépesre vágott (vagy darált) párizsival elkeverjük. Visszatöltjük a félbevágott tojásokba.

Tartármártással áthúzva tálaljuk.

Berlini egytál

Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet sertéskaraj, 10 deka füstölt szalonna, 10 deka füstölt kolbász, 2 pár virsli, 1/2 kg savanyú káposzta, 1 fej vöröshagyma, kevés liszt, zsír, só, bors

Elkészítése:

A hússzeleteket kiverjük, sóval, borssal fűszerezzük, lisztbe mártjuk, mindkét oldalon csak annyira sütjük meg a forró zsírban, hogy színe legyen, s meleg helyre félretesszük.

A káposztát - ha túl savanyú - átmossuk, lecsurgatjuk.

A vékonyra szeletelt hagymát forró zsíron üvegesre pároljuk, rátesszük a kinyomott káposztát, belekeverjük az apróra vágott kolbászt, szalonnát, és egy kevés vizet hozzáadva puhára pároljuk.

A hússzeleteteket mélyebb tűzálló tálba tesszük, beborítjuk a káposztával, tetejére szórjuk a karikára vágott virslit, fóliával letakarjuk, és a sütőben jól összemelegítjük (pirítani nem kell).

Adhatunk mellé héjában főtt, majd megtisztított kisebb burgonyákat.

Húsleves gazdagon

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg marhalábszár, 60 dkg marhacsont, 1 fej vöröshagyma, 2 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 kis zellergumó, 2 közepes krumpli, 3 paradicsom, 20 dkg tisztított zöldborsó, 15 dkg morzsolt kukorica (konzerv), 2 ek. olaj, 2 babérlevél, 5 szem bors, 10 dkg árpagyöngy (gersli)

Elkészítése:

Egy nagy fazékban felforrósítjuk az olajat, és a kisebb kockákra vágott húst barnára pirítjuk benne. 2,5 liter vízzel felengedjük, hozzátesszük a csontot, a babérlevelet, a borsot és a hagymát. Lefedve, kis lángon 2 órán át főzzük.

A gerslit egy szűrőben folyó vízzel leöblítjük, a levesbe öntjük, és lefedve, kis lángon 40 percig főzzük.

A kétféle répát, a zellert, a krumplit, a paradicsomot, a borsót és a kukoricát is a léhez adjuk, és puhára főzzük.

Szárazbableves

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg sertéscsont, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg fehérrépa, 2 dkg só, 15 dkg szárazbab, 4 dkg zsír, 3 dkg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 6 dkg liszt, 1,5 dl tejföl, 1 g pirospaprika, 1/2 cs. petrezselyemzöld

Elkészítése:

A csontot és a zöldséget 1,5 liter sós vízben 2 óra hosszat főzzük.

A megtisztított és megmosott babot vízben beáztatjuk néhány órára (vagy egy éjszakára), majd puhára főzzük és a leszűrt levessel felöntjük.

Zsírból és lisztből rántást készítünk, a finomra vágott hagymát, fokhagymát, petrezselyemzöldet, pirospaprikát a rántásba tesszük, kevés hideg vízzel felöntjük, a levesbe keverjük és 10 percig forraljuk. Tálalás előtt a tejfölt is belekeverjük.

Lusta asszony rétese

1358016318_59.jpgHozzávalók: 25 dkg rétesliszt, 20 dkg porcukor, 1/2 cs. sütőpor, 50 dkg túró, 1/2 citrom héja, 5 dkg vaj, 2 dl tej, 2 db tojás

Elkészítése:

Keverjük össze egy tálban a réteslisztet, a porcukrot és a sütőport. Kenjük ki egy tepsi alját és széleit vajjal, majd öntsük a keverék felét a tepsibe. Morzsoljuk rá a reszelt citromhéjjal elkevert túrót, majd helyezzük a túróra a vajat. Borítsuk be a vajas-túrós réteget a maradék lisztes keverékkel. A tejben keverjük el a tojásokat, majd öntözzük meg a lisztes keveréket vele. 160 fokra előmelegített sütőben süssük 30 percig.

süti beállítások módosítása