ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Tökös-mákos rétes

2013. augusztus 19. - Dyna 122

Hozzávalók (2 rúdhoz): 4 lap rétestészta, 40 dkg főzőtök, 20 dkg porcukor, 10 dkg darált mák, 1 dl tejföl, 5 dkg vaj, 1 tojás, 1 citrom reszelt héja, csipetnyi só

Elkészítése:

A darált mákot összekeverjük a tejföllel, reszelt citromhéjjal, porcukorral, sóval, majd hozzáadjuk a gyalult főzőtököt. Jól összekeverjük, és megkóstoljuk, elég édes-e (csak édesen jó!).

Az előkészített réteslapokat (kettőt egymásra téve) kevés olvasztott vajjal meglocsoljuk, és a felvert tojással bekenjük. Ezután rákenjük a tökös-mákos tölteléket, majd összecsavarva kikent sütőlemezre tesszük. A másik rétest is ugyanígy csináljuk. Mindkettő tetejét meglocsoljuk az olvasztott vajjal, és előmelegített, forró sütőbe téve, közepes lángon megsütjük. Ha kihűlt, felszeleteljük, és porcukorral vagy anélkül kínáljuk.

Rokfortos melegszendvics

Hozzávalók: 10 dkg rokfort, 1 dl tejföl, 1 tojássárgája, 1 kk. mustár, őrölt bors, só, vaj, kenyér, paradicsom

Elkészítése:

Tíz dkg áttört rokfortot elkeverünk 1 dl tejföllel, törött borssal, sóval, 1 kávéskanál mustárral és 1 tojássárgájával.

A gyengén vajazott kenyérre paradicsomkarikát fektetünk, majd bevonjuk a rokfortkrémmel. Sütőben vagy grillsütőben a sajt pirulásáig sütjük.

Egres-őszibarack lekvár

Hozzávalók: 50 dkg egres, 50 dkg sárga húsú őszibarack (előkészítés után mérjük), 1,15 kg cukor, 1 cs. zseléfix

Elkészítése:

Az egrest megtisztítjuk, megmossuk. Az őszibarackot félbevágjuk, kimagozzuk, majd rövid időre forrásban lévő vízbe tesszük, hideg vízzel leöblítjük, meghámozzuk. Mindkét gyümölcsöt feldaraboljuk és lemérjük.

A kimért cukor mennyiségből 2 evőkanálnyit elveszünk és a zseléfixszel összekeverjük. Egy főzőedényben a zseléfix-cukor keverékét a darabolt gyümölcsökkel összekeverjük, majd állandó kavargatás mellett nagy lángon felforraljuk. Ha már folyamatosan forr, hozzáadjuk a maradék cukrot, majd állandóan kavarva ismét felforraljuk. Egy percen keresztül (az időt pontosan betartva) folytonos kavargatás közben főzzük, majd levesszük a tűzről. A főzetről szükség esetén eltávolítjuk a habot, és azonnal színültig töltjük vele az előkészített befőttesüvegeket. Az üvegeket csavaros tetővel lezárjuk, azonnal fejtetőre állítjuk, és így kb. 5 percig állni hagyjuk.

Lecsó fagyasztása

A lecsót a szokásos módon - olajon vagy füstölt szalonnán - teljesen elkészítjük, és rövid lére sütjük.

Folpackkal bélelt akkora dobozokba töltjük, amennyire télen egyszerre szükségünk lesz, és megfagyasztjuk. Ha már kemény, a folpack segítségével a dobozból kiemeljük, és a lecsókockákat becsomagoljuk, feliratozzuk.

Télen csak felolvasztjuk, és kolbásszal vagy tojással esetleg főtt rizzsel dúsítva tálalhatjuk.

Sonkás hagymaleves

Hozzávalók: füstölt sonka, vöröshagyma, vaj, fehérbor, erőleves kocka, sajt, zsemlekocka

Elkészítése:

Kevés vajon megpároljuk a kockákra vágott hagymát, majd hozzáadva a szintén kockákra darabolt füstölt sonkát, kb. 5 percig pirítjuk. Felengedjük személyenként 1 dl fehérborral és 1 1/2 dl vízzel. Hozzáadunk személyenként 1 db erőleves kockát, és együtt jól kiforraljuk.

Forrón, pirított zsemlekockára és reszelt sajtra tálaljuk.

Tölteni való paprika fagyasztása

Hozzávalók: tv paprika, folpack

Elkészítése:

A megmosott, szép húsos, közepes nagyságú paprikák szár felőli részéről egy vékony lapot levágunk, és a csumáját meg az ereit kiszedjük. Annyi paprikát tolunk egymásba, ahányra télen majd egy alkalommal szükségünk lesz, és az így kapott rudat folpackba tekerve megfagyasztjuk.

Télen még fagyottan töltjük, és a lobogva forró paradicsomlébe rakva olvasztjuk fel, főzzük meg.

Sonkás dolma

Hozzávalók 4 személyre: szőlőlevél (nem permetezett!), 10 dkg rizs, 20 dkg főtt füstölt hús (sonka), 3 dkg vaj, só, ecet, olaj

Elkészítése:

A rizst alaposan megmossuk, és kétszer annyi vízzel öntjük le, mint amennyi a térfogata. Sóval vagy húsleveskockával ízesítjük, három deka vajat dobunk bele, és puhára pároljuk. A tűzről levéve 20 deka nagyon apróra vágott főtt füstölt hússal keverjük össze.

Nem permetezett szőlőleveleket sós vízzel leforrázunk, és mindegyikbe - mintha töltött káposztát készítenénk - sonkás rizst csomagolunk.

Egy lábasba szorosan egymás mellé fektetjük (vagy cérnával egyenként átkötjük), és annyi enyhén sós vízzel öntjük le, hogy ellepje. Fedő alatt 15 percig főzzük, majd a levét leöntjük róla, és a dolmákat kevés ecettel, bővebben olajjal megöntözzük. A hűtőszekrényben legalább egy napig állni hagyjuk, csak utána tálaljuk.

Hamburger

Hozzávalók 4 személyre: 1/2 kg hátszín (vagy más marhahús), 4 hamburgerzsemle vagy puffancs, só, bors, ketchup, mustár, 1 fej vöröshagyma, 1 fej saláta, paradicsom

Elkészítése:

A hártyáitól megtisztított húst ledaráljuk, a masszából 6-8 cm átmérőjű lapos pogácsákat formálunk, amelyeket vagy grillezünk, vagy zsír nélkül, teflon serpenyőben mindkét oldalukon 5-5 percig sütünk.

A zsemléket/puffancsokat kettévágjuk, kicsit megpirítjuk, ráteszünk 1-1 megmosott és leszárított salátalevelet, arra a húspogácsákat, amelyeket ízlés szerint sóval, borssal, ketchuppel, mustárral megízesítünk, hagyma- és paradicsomszeleteket szórunk rá, és rátesszük a zsemle/puffancs másik felét.


Ha nincs salátalevél, akkor a megpirított zsemlét/puffancsot tanácsos kicsit megvajazni, hogy a húslétől ne ázzon át.

Somogyi búbos karaj

Hozzávalók 4 személyre: 6-8 szelet sertéskaraj, 15 dkg gomba, 10-15 dkg sajt, 4 főtt tojás, 1 zsemle, 1 fej vöröshagyma, 1 cs. petrezselyemzöld, só, bors, majoranna; a sütéshez: zsír vagy olaj

Elkészítése:

A húst kicsontozzuk és felforrósított zsírban vagy olajban mindkét oldalát hirtelen átsütjük, majd kiszedjük.

A visszamaradó zsiradékon a finomra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk, hozzáadjuk az apróra vágott gombát, majd kevés vízzel puhára pároljuk.

A zsemlét vízbe áztatjuk, kicsavarjuk. A tojásokat lereszeljük, hozzáadjuk a zsiradékból kiszedett hagymát és gombát, a kinyomkodott zsemlét, sóval, borssal, majorannával és a finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük.

A hússzeleteket lapos tűzálló tálba helyezzük, és a tojásos masszát egyenletesen elosztva ráhalmozzuk. A halmokat betakarjuk reszelt sajttal, és hideg sütőbe téve, közepes hőmérsékleten megsütjük.

Köretnek főtt vagy sült burgonyát adhatunk hozzá.

Latin lángos

Hozzávalók: 1/2 kg liszt, 1 kk. sütőpor, 1 kk. só, 1 ek. étolaj, liszt, olaj

Elkészítése:

A lisztet a sóval, a sütőporral és 1,5 dl hideg vízzel, 1 evőkanál étolajjal jól összegyúrjuk. Tojásnyi gombócokat szaggatunk és aztán fél órán át pihentetjük. Ezután lisztezett deszkán lepény alakúra nyújtjuk és olajozott, forró palacsintasütőben mindkét oldalán megsütjük.

Adhatjuk köretként, de tejföllel vagy ketchuppal, valamint reszelt sajttal, esetleg darált sonkával meghintve önálló egytálételként is.

süti beállítások módosítása