Hozzávalók 4 személyre: 1 kg karfiol, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 2 dl tej, 2 dl kefir, 2 dkg vaj, 2 ek. liszt, 1 kis fej vöröshagyma, 1 cs. petrezselyemzöld, só, őrölt bors
Elkészítése:
A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük, és fazékba téve annyi sós vízzel felöntjük, amennyi éppen ellepi. Félpuhára főzzük.
Amíg a karfiol fő, a vajat habzásig melegítjük a liszttel, majd a forró tejet ráöntve, állandóan keverve sűrűre főzzük. A tűzről lehúzva hozzáadjuk a megtisztított, reszelt vöröshagymát és a borsot, majd megsózzuk, és pár percig hűlni hagyjuk. Ezután a reszelt sajttal, a finomra vágott petrezselyemmel és a kefirrel simára keverjük.
A karfiolt leszűrjük, és tűzálló tálba vagy tepsibe rakjuk, leöntjük a mártással, kissé összerázzuk, hogy mindenhová jusson, és forró sütőben aranyszínűre sütjük.