ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Káposztaleves füstölt kolbásszal

2013. július 21. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg savanyú káposzta, 10 dkg füstölt kolbász, 5 dkg füstölt szalonna, 1,5 dl tejföl, 6 dkg liszt, 2 dkg vöröshagyma, 1 g pirospaprika, 1 dkg só, 4 dkg zsír

Elkészítése:

A savanyú káposztát 1,5 liter vízben puhára főzzük.

A füstölt szalonnát kockára vágjuk, lepirítjuk. A kolbászt karikára vágjuk, a szalonnával együtt a levesbe tesszük és megsózzuk.

Lisztből és zsírból rántást készítünk, finomra vágott hagymát, pirospaprikát teszünk bele, kevés hideg vízzel felöntve a levesbe keverjük és 10 percig forraljuk.

Tálalás előtt a tejfölt belekeverjük.

Vaníliás sárgadinnyelekvár

vaníliás sárgadinnyelekvár.jpgHozzávalók: 1 kg sárgadinnyebél, 1/2 rúd vanília, 1 citrom, 1/2 kg cukor, szalicil

Elkészítése:

A sárgadinnyét nagyon kicsire összevágjuk, és egy hibátlan edényben gőz fölött puhára pároljuk. Hozzáadjuk a felkarikázott citromot, a kettévágott vaníliát, és amikor habzik, akkor hozzákeverjük a cukrot. Folyamatosan kevergetve körülbelül 1 órán keresztül lassú tűzön főzzük, majd forrón üvegekbe rakjuk, a tetejére egy késhegynyi szalicilt szórunk, és légmentesen lefedjük. Szárazgőzben hagyjuk kihűlni.

Magyaros melegszendvics

Hozzávalók: 20 dkg gyulai kolbász, 10 dkg reszelt sajt, tejföl, mustár, majoranna, vaj, kenyér

Elkészítése:

A gyulai kolbászt ledaráljuk, és kevés mustárral, tejföllel, csipetnyi majorannával és 10 dkg reszelt sajttal összekeverjük.

A vajjal vékonyan megkent kenyérszeleteket bevonjuk vele, tetejére tejfölt teszünk és néhány percig forró sütőben sütjük.

Uborka fagyasztása (salátához)

Hozzávalók: kígyóuborka

Elkészítése:

A kígyóuborkát megmossuk és nagyon vékonyan legyaluljuk vagy felszeleteljük. Minden ízesítés nélkül zacskókba töltjük, és adagonként lefagyasztjuk.

Télen az uborkasaláta csak akkor lesz jó, ha a fagyott uborkát salátalével leöntve olvasztjuk fel!

(Mivel az uborkának magas a víztartalma - és egyébként is egész évben kapható -, jobban járunk a friss uborkával.)

Meggykoch

Hozzávalók: 60 dkg meggy, 1 l tej, 25 dkg búzadara, 4 tojás, 10 dkg cukor, 5 dkg vaj, 1 citrom reszelt héja, porcukor

Elkészítése:

A tejet forraljuk, és a búzadarát közben állandóan kevergetve beleszórjuk. Kis lángon, folyamatosan kevergetve 3-4 percig főzzük. Ezután a tűzről levesszük, és 5 deka vajjal, meg 10 deka cukorral összekeverjük. Ha kihűlt - és a cukor meg a vaj feloldódott -, a tojások sárgájával kikeverjük. A tojások kemény habbá vert fehérjét apránként belekeverjük, és reszelt citromhéjjal ízesítjük.

A felét alaposan kivajazott, mély tűzálló tálba töltjük, és a megmosott, lecsumázott, kimagozott, alaposan lecsepegtetett meggyel kirakjuk. A maradék tésztamasszával betakarjuk, és előmelegített sütőbe toljuk. 5 percig erős, majd takaréklánggal 40 percig sütjük. Forrón porcukorral meghintjük és melegen tálaljuk.

süti beállítások módosítása