ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Sonkás hagymaleves

2013. augusztus 11. - Dyna 122

Hozzávalók: füstölt sonka, vöröshagyma, vaj, fehérbor, erőleves kocka, sajt, zsemlekocka

Elkészítése:

Kevés vajon megpároljuk a kockákra vágott hagymát, majd hozzáadva a szintén kockákra darabolt füstölt sonkát, kb. 5 percig pirítjuk. Felengedjük személyenként 1 dl fehérborral és 1 1/2 dl vízzel. Hozzáadunk személyenként 1 db erőleves kockát, és együtt jól kiforraljuk.

Forrón, pirított zsemlekockára és reszelt sajtra tálaljuk.

Tölteni való paprika fagyasztása

Hozzávalók: tv paprika, folpack

Elkészítése:

A megmosott, szép húsos, közepes nagyságú paprikák szár felőli részéről egy vékony lapot levágunk, és a csumáját meg az ereit kiszedjük. Annyi paprikát tolunk egymásba, ahányra télen majd egy alkalommal szükségünk lesz, és az így kapott rudat folpackba tekerve megfagyasztjuk.

Télen még fagyottan töltjük, és a lobogva forró paradicsomlébe rakva olvasztjuk fel, főzzük meg.

Sonkás dolma

Hozzávalók 4 személyre: szőlőlevél (nem permetezett!), 10 dkg rizs, 20 dkg főtt füstölt hús (sonka), 3 dkg vaj, só, ecet, olaj

Elkészítése:

A rizst alaposan megmossuk, és kétszer annyi vízzel öntjük le, mint amennyi a térfogata. Sóval vagy húsleveskockával ízesítjük, három deka vajat dobunk bele, és puhára pároljuk. A tűzről levéve 20 deka nagyon apróra vágott főtt füstölt hússal keverjük össze.

Nem permetezett szőlőleveleket sós vízzel leforrázunk, és mindegyikbe - mintha töltött káposztát készítenénk - sonkás rizst csomagolunk.

Egy lábasba szorosan egymás mellé fektetjük (vagy cérnával egyenként átkötjük), és annyi enyhén sós vízzel öntjük le, hogy ellepje. Fedő alatt 15 percig főzzük, majd a levét leöntjük róla, és a dolmákat kevés ecettel, bővebben olajjal megöntözzük. A hűtőszekrényben legalább egy napig állni hagyjuk, csak utána tálaljuk.

Hamburger

Hozzávalók 4 személyre: 1/2 kg hátszín (vagy más marhahús), 4 hamburgerzsemle vagy puffancs, só, bors, ketchup, mustár, 1 fej vöröshagyma, 1 fej saláta, paradicsom

Elkészítése:

A hártyáitól megtisztított húst ledaráljuk, a masszából 6-8 cm átmérőjű lapos pogácsákat formálunk, amelyeket vagy grillezünk, vagy zsír nélkül, teflon serpenyőben mindkét oldalukon 5-5 percig sütünk.

A zsemléket/puffancsokat kettévágjuk, kicsit megpirítjuk, ráteszünk 1-1 megmosott és leszárított salátalevelet, arra a húspogácsákat, amelyeket ízlés szerint sóval, borssal, ketchuppel, mustárral megízesítünk, hagyma- és paradicsomszeleteket szórunk rá, és rátesszük a zsemle/puffancs másik felét.


Ha nincs salátalevél, akkor a megpirított zsemlét/puffancsot tanácsos kicsit megvajazni, hogy a húslétől ne ázzon át.

süti beállítások módosítása