Hozzávalók: 1 kg főtt füstölt sonka, 1 csomag spárga (fehér vagy zöld), 1 db tojás, 2 dl olaj, 5-6 nagy evőkanál majonéz, 1-2 kiskanál cukor, 1-2 kiskanál mustár, 1-2 evőkanál citromlé, 3-4 evőkanál tejszín vagy tejföl, só, bors, 1 evőkanál vágott petrezselyemzöld, 1 evőkanál snidling, 1 kiskanál kapor, 1 evőkanál kis kockára vágott ecetes uborka, 1-2 levélke tárkony (kihagyható)
A spárgát megtisztítjuk, és kevés sós vízben, egészben megpároljuk.
Míg a tojást keményre főzzük, elkészítjük a mártást. A majonézbe keverjük bele az ízesítőket, a cukrot, a mustárt, a citromlét, a tejszínt, a sót, a borsot és az összes zöldfűszert.
A kihűlt keménytojást tisztítsuk meg, vágjuk apró kockákra, és adjuk a zöldfűszer-mártáshoz.
Tálaláskor a lecsepegtetett spárgák mellé füstölt sonkaszeleteket teszünk, és a mártással tálaljuk.