Hozzávalók 4 személyre: 1,2 l tej, 20 dkg gríz, 15 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, csipetnyi só, 20 dkg túró, 2 zsemle, 3 tojás, rum, barack- vagy szilvalekvár, 10 dkg vaj, 10 dkg cukrozott darált dió
Elkészítése:
Felforraljuk a tejet és folyamatosan kevergetve beleszórjuk a grízt, a cukrot, a sót és a citromhéjat. Sűrűre főzzük, majd lehűtjük.
A zsemléket meghámozzuk és apró kockára vágjuk, majd a villával összetört túróval, a felvert tojásokkal együtt a kihűlt grízbe keverjük.
A masszából hengert sodrunk, és féltenyérnyi darabokra vagdaljuk. Kissé szétlapítjuk, és mindegyikre 1-1 kiskanál - rummal előzőleg meglazított - lekvárt rakunk.
Gombócokká formálva gyöngyöző forró vízben kb. 15 perc alatt lassan kifőzzük.
Leszűrjük, lecsöpögtetjük, majd leöntjük az olvasztott vajjal és megszórjuk a cukrozott dióval.