Hozzávalók 4 személyre: 500 g leveszöldség (sárgarépa, zeller, póréhagyma, petrezselyemgyökér), kisebb fej saláta, 250 g paraj, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 ek. napraforgóolaj, 1 liter zöldségerőleves, tengeri só, őrölt fehérbors, édesköménymag, néhány szál metélőhagyma, 25 g napraforgómag, 2 dl tejföl, Cayenne bors
Elkészítés:
A leveszöldséget megtisztítjuk és kis kockákra vágjuk. A salátát félbehasítjuk, megmossuk, lecsöpögtetjük majd vékonyan felcsíkozzuk. A parajt ugyancsak megmossuk, szárát lecsipkedjük, majd a leveleket durvára vágjuk. A meghámozott hagymát fölaprítjuk.
Az olajon a hagymát és a leveszöldséget közepes lángon, kevergetve néhány másodpercig pirítjuk. A zöldségerőlevest ráöntjük, majd a forrástól számított 2 percig főzzük. A salátát meg a parajt hozzáadjuk és amikor újra forr, a tűzről lehúzzuk. Megsózzuk, megborsozzuk és édesköménymaggal fűszerezzük.
A metélőhagymát meg a napraforgómagot egészen apróra vágjuk, a tejföllel összekeverjük, majd Cayenne borssal csípősre fűszerezzük.
A levest előmelegített tányérokba szedjük és adagonként 1-1 ek. tejfölös keveréket rálocsolunk. Ha marad az ízes tejfölből, akkor azt a leveshez külön tálaljuk.