ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Ünnepi töltött pulyka

2010. április 29. - Dyna 122

Hozzávalók: 4 kg-os pulyka, 1 kisebb libamáj (kb. 25 dkg), 2 dl tej, 5 dkg vaj, 4-5 szem gomba, 1 zsemle, 2 keményre főtt tojás, 2 gerezd fokhagyma, 1 kg főtt hámozott gesztenye, 1 nyers tojás, só, bors, 3-4 ek. zsír

Elkészítése:

A pulykát két nappal elkészítése előtt besózzuk. Amikor a készítéséhez fogunk, előbb pár órát álljon szobahőmérsékleten, hogy ne legyen hideg.

A libamájat és a pulykamáját a tejben és a vajban a gombával együtt megsütjük. Ha kihűlt, ledaráljuk a tejben áztatott és kicsavart zsemlével, a kemény tojásokkal, a fokhagymával és a gesztenye felével. (Ha van egy kis maradék sült hús, vagy gépsonka, azt is ledarálhatjuk.) Eldolgozzuk a nyers tojással, sóval, borssal és a sült májak levével. A keverékkel megtöltjük a pulykát a bőre alatt, az egészben maradt gesztenyéket pedig a hasüregébe tesszük.

A zsírt megforrósítjuk és mindenütt megöntözzük vele a pulyka bőrét, nehogy párolás közben felhasadjon. Aláöntünk egy pohárnyi forró vizet és fedő alatt 2 óra hosszat pároljuk. Ha kell, még utána öntünk 1-1 merőkanál forró vizet. Utána sütőbe tesszük, saját levével öntözgetve 1-2 órán át sütjük, aszerint, hogy milyen idős és mekkora a pulyka. Időnként meg is forgatjuk, hogy minden oldala szép rózsaszínűre piruljon.

A bejegyzés trackback címe:

https://receptgyujtemenyem.blog.hu/api/trackback/id/tr541961632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása