ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Mákos-túrós szelet

2010. május 04. - Dyna 122

Hozzávalók: 1 dl tejföl, 1 dkg élesztő, 1 tojássárgája, 25 dkg finomliszt, 12,5 dkg vaj/margarin, 1 ek. porcukor, 1 csipet só, 1 tasak vaníliás cukor; a töltelékhez: 10 dkg mazsola, 3 ek. rum, 1 citrom, 25 dkg darált mák, 25 dkg porcukor, 1/4-1/4 kk. őrölt fahéj és szegfűszeg, 1,5 dl tej, 5 dkg vaj/margarin, 50 dkg túró, 2 tojás, 1 dl tejföl, 1 tasak vaníliás pudingpor
 
Elkészítése:
 
Meglangyosítjuk a tejfölt, belekeverjük az elmorzsolt élesztőt és a tojássárgáját.
 
A lisztben eldolgozzuk a vajat/margarint, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót, majd hozzáadjuk az élesztős tejfölt és összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, letakarjuk, és fél órát pihentetjük.
 
A mazsolát megmossuk és meglocsoljuk a rummal.
 
A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kinyomjuk.
 
A mákot összekeverjük 12,5 deka porcukorral, a szegfűszeggel, a fahéjjal és a reszelt citromhéjjal.
 
A tejet felfőzzük a vajjal/margarinnal és a mákkal. Hagyjuk kihűlni, majd hozzáadjuk a rumos mazsolát.
 
A tojások sárgáját habosra keverjük a maradék porcukorral, majd hozzáadunk 2 evőkanál citromlét, a tejfölt, a pudingport, az áttört túrót, végül beleforgatjuk a fehérjékből vert kemény habot.
 
A tésztát kinyújtjuk, és egy kb. 25x30 cm-es sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. A széleken kissé felmagasítjuk, és villával megszurkáljuk.
 
Egyenletesen elkenjük rajta a mák-, majd a túrókrémet, és 180 °C-ra előmelegített sütőben, középső bordamagasságon 1 órát sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával lazán letakarjuk, de át kell sülnie (tűpróba!).
 
A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, majd kisebb szeletekre-rombuszokra vágjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://receptgyujtemenyem.blog.hu/api/trackback/id/tr891973555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása