ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Halleves

2010. május 19. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg halcsont, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 5 dkg zsír, 4 dkg vöröshagyma, 1 dkg só, 2 db babérlevél, 1/2 cs. petrezselyemzöld, 1 dl fehérbor, 1 g őrölt bors, 4 dkg liszt, 1 dkg cukor, 3 g pirospaprika, 5 dkg citrom, 1 g citromhéj, 2 dl tejföl, 40 dkg pontyfilé, 15 dkg halbelsőség

Elkészítése:

A halcsontból erős, tartalmas halalaplét készítünk. Leszűrjük, ismét felforraljuk, majd a további felhasználásig félretesszük. A sárgarépát és a fehérrépát vékony metéltre vágjuk. Egy kevés zsírban finom, apróra vágott vöröshagymát pirítunk, beletesszük az összevágott zöldségeket és nem erős tűzön pirítjuk, olykor kevés halalaplét is öntve alá. Sóval és babérlevéllel fűszerezzük, megszórjuk apróra vágott zöldpetrezselyemmel.

Amikor a zöldségek félig megpuhultak, hozzáöntjük a fehérbort, törött borssal ízesítjük, és felengedjük 1,2 liter halalaplével. Fedővel letakarva, mérsékelt tűzön majdnem teljes puhulásig főzzük. Közben elkészítjük a cukorral pirított barna színű rántást, egy kevés pirospaprikát hozzátéve elkeverjük, és ezzel a levest besűrítjük. Szűrt citromlével, reszelt citromhéjjal, cukorral ízesítjük, hogy enyhén pikáns, kissé savanykás ízű levest kapjunk. Hozzáadjuk a simára elkevert tejfölt, és felforraljuk a levest. Beletesszük a kockára vágott, szálkamentes halhúst és a belsőséget, majd a hallevest készre főzzük.

A bejegyzés trackback címe:

https://receptgyujtemenyem.blog.hu/api/trackback/id/tr802015136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása