ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Mákos-vaníliás kifli

2011. november 22. - Dyna 122

Hozzávalók kb. 100 db-hoz: 1 vaníliarúd, 33 dkg vaj/margarin, 14 porcukor, só, 1 tojás, 1 narancs reszelt héja, 40 dkg liszt, 14 darált mák; a formázáshoz: liszt; a hempergetéshez: 10 dkg vaníliás porcukor; a mázhoz: 10 dkg étcsokoládé

Elkészítése:

A tésztához felhasítjuk a vaníliarudat, és kikapargatjuk belőle a vaníliapépet. A kézi robotgép dagasztóspiráljával habosra keverjük a vajat/margarint a porcukorral, egy csipet sóval és a vaníliapéppel. Hozzákeverjük a tojást, a reszelt narancshéjat, rászitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a mákot, majd összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben egy éjszakán át pihentetjük.

A tésztacipót négy részre osztjuk, és lisztezett munkalapon 25 cm hosszú rudakat sodrunk belőle, azokat egy cm vastag szeletekre vágjuk, és kifliket sodrunk-hajlítunk belőlük (a kinyújtott tésztából virágot, karácsonyi motívumokat is formálhatunk). Sütőpapírral bélelt sütőlapokra rakjuk, és fél órára hidegre tesszük. 180 fokra előmelegített sütőben 15-18 percig sütjük.

A kiflik egyik felét a tepsiben hagyjuk kihűlni, a másik felét azonnal vaníliás porcukorba hempergetjük, és rácsra rakosgatva hagyjuk kihűlni.

A csokoládét apróra vagdossuk, meleg vízfürdőbe állítva felolvasztjuk, megmártjuk benne a maradék kihűlt kiflik két végét, és rácsra téve hagyjuk megdermedni. Sütőpapírral rétegezve jól záródó fém vagy műanyag dobozban tároljuk. Sokáig elálló, finom sütemény.

A bejegyzés trackback címe:

https://receptgyujtemenyem.blog.hu/api/trackback/id/tr163404040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása