ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Eperlekvár pálinkával

2012. június 17. - Dyna 122

Hozzávalók kb. 5 db 2 dl-es üveghez: 1 kg eper, 60 dkg cukor, 2 ek. gyümölcspálinka

Elkészítése:

Az epret alaposan megmossuk, megtisztítjuk, alaposan lecsepegtetjük.

Az epret lábosba tesszük, rászórjuk a cukrot, és kb. 1 órát állni hagyjuk, hogy levet eresszen. Leöntjük az eperről a levet, az epret kevergetve sűrű péppé főzzük. Vigyázva keverjük, hogy a szemek ne törjenek nagyon össze! Hozzáöntjük a pálinkát. A forró lekvárt az előkészített üvegekbe szedjük, lezárjuk, pár percre fejtetőre állítjuk, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Lakkozott kacsa

Hozzávalók 6 személyre: 6 kis kacsamellfilé, a pácléhez: 2 gerezd fokhagyma, 1 db 2 cm-es friss gyömbér, 15 dkg barnacukor, 10 cl rizsecet, 10 cl szójaszósz, 1 tk. ötfűszerkeverék, bors

Elkészítése:

Hámozzuk meg és aprítsuk fel a fokhagymát és a gyömbért. Serpenyőben olvasszuk meg a barnacukrot. Amikor karamellizálódni kezd, tegyük a lángot takarékra, és állandó kevergetés mellett öntsük a karamellhez az ecetet és a szójaszószt (óvatosan, mert fröcsköl). Forraljuk fel, és adjuk hozzá a gyömbért, fokhagymát, borsot és a fűszereket. Zárjuk el a lángot, és hagyjuk kihűlni.

Keresztben-hosszában vagdossuk be a kacsamell bőrös háját. Helyezzük a filét egy tálba, és öntsük rá a kihűlt karamellmártást. Hagyjuk állni 2 óra hosszat szobahőmérsékleten.

Készítsük elő a barbecue-t, a lángok fölött forrósítsuk fel a grillrácsot, és ami a legfontosabb, állítsuk ferdén a tűz fölé. Így a kiolvadt zsír nem a kacsamellre folyik majd. A filét először a bőrös oldalán süssük 5 percig, majd mártsuk a páclébe, és süssük a másik oldalát is 3-5 percig. Azonnal tálaljuk.

Fehérspárga morzsával és sonkával

1.jpgHozzávalók 4 személyre: 50 dkg fehérspárga, 5 dkg vaj, 5 dkg zsemlemorzsa, 20 dkg füstölt sonka, 3 szál csombor, 3 szál tárkony, 3 szál kakukkfű, 1 citrom, só, cukor

Elkészítése:

A fehérspárgát vékonyan meghámozzuk, és az alsó végét levágjuk. Ezután a spárgát enyhén sós, cukros, citromos vízben kb. 2 percig főzzük.

A vajon a zsemlemorzsát a finomra vágott fűszernövényekkel együtt megpirítjuk. A sonkát apró kockára vágjuk, és szintén kipirítjuk.

A spárgát lecsepegtetjük, tálra szedjük. A tetejét megszórjuk a vajas morzsával és a sült sonkával.

Burgonyasaláta (2)

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 2 nagyobb fej lilahagyma, 2 ek. ecet, 1 cs. petrezselyemzöld, 2 ek. étolaj, só, bors, cukor

Elkészítése:

A héjában főtt, megtisztított burgonyát és a lilahagymát karikákra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a finomra vágott petrezselyemzölddel, és vízzel hígított ecetet öntünk rá. Tetejére olajat csepegtetünk. Tálalás előtt 1-1,5 óráig hűtőben tartjuk. (Ha kell, kevés cukorral ízesíthetjük.)

Részeges túrótorta

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 40 dkg cukor, 25 dkg vaj, 10 dkg mazsola, 4 ek. rum, 3 cs. vaníliás cukor, 1 cs. sütőpor, 5 tojás, só, 1 üveg (315 ml) sárgabarackbefőtt, 25 dkg mascarpone (vagy nem sózott krémsajt), 75 dkg félzsíros tehéntúró, 4 dkg étkezési keményítő, 1 cs. aprított narancshéj; a forma kikenéséhez: margarin; a szóráshoz: porcukor

Elkészítése:

A megmosott mazsolát rumba áztatjuk. A puha vajat 20 deka cukorral, a liszttel, egy tasak vaníliás cukorral, a sütőporral, 1 tojással és a sóval morzsalékosra összedolgozzuk. A morzsa háromnegyed részét margarinnal kikent, 26 cm-es kapcsos tortaformába nyomkodjuk, és a maradék morzstésztával együtt hűtőszekrénybe tesszük.

A barackbefőttet lecsöpögtetjük és felaprítjuk.

A megmaradt tojásokat a maradék cukorral és vaníliás cukorral krémesre keverjük. Hozzáadjuk a túrót, a mascarponét, a keményítőt és a narancshéját, beleforgatjuk a rumos mazsolát, majd a barackot. A tésztalapra simítjuk, és megszórjuk a maradék morzsával. 170 fokra előmelegített sütőben 1,5 órát sütjük. Kb. 20 percig a sütőben pihentetjük, majd a tortaformában hűlni hagyjuk. A karima eltávolítása után lapos, kerek tálra helyezzük, és meghintjük porcukorral.

Brassói aprópecsenye

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg sertéskaraj vagy -comb, 1 dl olaj, 2 fej közepes vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, ízlés szerint őrölt bors, ízlés szerint só, 1/2 dl fehérbor, burgonya

Elkészítése:

A húst kb. 1 cm-es kockákra vágjuk. A finomra aprított vöröshagymát olajon üvegesre pirítjuk, hozzátesszük a húst, és a zúzott fokhagyma felét. Amikor a hús már a pirítástól megfehéredett, alá öntünk egy kis vizet (maximum fél dl-t), sózzuk, borsozzuk, fedő alatt puhára pároljuk. Ha a víz elpárolgott, fél dl bort öntünk alá. Hozzáadjuk a zúzott fokhagyma másik felét. A húst készre sütjük.

Köret: Apró kockákra vágott, olajban sült burgonya. A kész húst és a sült burgonyát összekeverjük, és 2 percig együtt pirítjuk.

Karalábés saláta lágy tojással

Névtelen 1.jpgHozzávalók: 4 tojás, 3 fej zsenge karalábé, 2 nagyobb retek, 4-5 szál medvehagyma, 1 cs. salátakeverék (Eisberg), 1 citrom, 4 ek. olívaolaj, fekete bors, só, 4 szelet kalács, vaj

Elkészítése:

A karalábékat meghámozzuk, és hosszú, vékony metéltre vágjuk. Összekeverjük a szintén metéltre vágott medvehagymával és retekkel. Enyhén megsózzuk, ráfacsarjuk fél citrom levét, és pár percig állni hagyjuk.

A tojást forrásban lévő sós vízbe tesszük és 5 percig főzzük. A kalácsokat megvajazzuk, és serpenyőben megpirítjuk. A karalábés keveréket enyhén kinyomkodjuk, és összekeverjük kevés olívaolajjal.

Tálaljuk: a kalácsot a tányérra tesszük, erre a saláta keveréket, majd a karalábét. A tojást óvatosan félbevágjuk, hogy a sárgája ne folyjon el, és a salátatorony tetejére illesztjük. Meglocsoljuk kevés olívaolajjal, megszórjuk frissen őrölt fekete borssal és azonnal tálaljuk.

süti beállítások módosítása