ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Cseresznyés pite

2012. július 13. - Dyna 122

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg finomliszt, 20 dkg cukor, 2 dl tejföl, 1 egész tojás + 1 tojássárgája, 1 tk. sütőpor, csipetnyi só; a töltelékhez: 1 kg cseresznye, 5 dkg darált dió, 15 dkg cukor, 2 ek. zsemlemorzsa; a tetejére: 1 tojás

Elkészítése:

A lisztbe beleszórjuk a sütőport és az összes hozzávalót gyorsan összegyúrjuk, majd sima tésztává dolgozzuk. Egy nagyobb és egy kisebb cipót formálunk belőle, és két-három órán keresztül hűtőszekrényben pihentetjük.

A nagyobbik cipót kinyújtjuk, és kibéleljük vele a tepsit. Rászórjuk a dióval elkevert zsemlemorzsát, majd ráterítjük a kimagozott cseresznyét. Erre cukrot szórunk és a másik fél kinyújtott tésztával befedjük. Kicsit rányomkodjuk a gyümölcsre, majd egy felvert tojással megkenjük a tetejét. Villával megszurkáljuk és előmelegített, forró sütőbe téve 10 percig közepes lángon sütjük, ezután a lángot mérsékeljük és aranybarnára sütjük. Csak teljes kihűlése után vágjuk kockákra.

A tetejét meghinthetjük porcukorral elkevert darált dióval.

Áfonyalekvár

Hozzávalók: 1 kg áfonya, 1 citrom leve, 1/2 mk. őrölt koriander, 1 kg befőzőcukor

Elkészítése:

Az áfonyát megtisztítjuk, megmossuk, és kissé összetörjük (villával szétnyomkodjuk). A gyümölcshúst összekeverjük a citromlével, a korianderrel és a cukorral. Lefedjük, és kb. 3-4 órát állni hagyjuk.

A masszát kevergetve felforraljuk, és a forrástól számítva 4 percig rotyogtatjuk. Azonnal üvegekbe töltjük, lezárjuk. Az üvegeket 5 percre fejtetőre állítjuk, majd hűvös helyen tároljuk.

Eperparfé édesítőszerrel

767.jpgHozzávalók: 30 dkg érett eper, 2 tk. édesítőszer, 3 dl natúr joghurt, 20 dkg mascarpone, néhány csepp mandulaaroma, 2 ek. tejszín, 5 dkg keserű csokoládé forgács

Elkészítése:

A legszebb eperszemeket félretesszük a díszítéshez. A többi epret megtisztítjuk, megmossuk, szeletekre vágjuk, megszórjuk az édesítőszer felével, és tíz percig állni hagyjuk.

Az epret a levével együtt turmixgépbe tesszük, belecsöpögtetjük a mandulaaromát, és pépesre turmixoljuk.

Összekeverjük a joghurtot, a mascarponét, a maradék édesítőszert, és beledolgozzuk az eperpürét. A masszát nejlon fóliával bélelt formába kanalazzuk, ha a forma megtelt, a fóliával betakarjuk, és mélyhűtőben megfagyasztjuk.

Tálalás előtt szeletekre vágjuk, eperszemeket rakunk a tetejére, tejszínt csorgatunk köré, és csokiforgáccsal díszítjük.

Krémes cseresznyetorta

Hozzávalók a piskótához: 10 dkg porcukor, 5 tojás, 15 dkg liszt, citromlé; a töltelékhez: 1,25 dl tej, 1 cs. vaníliás cukor, 1 dkg liszt, 3 tojássárgája, 2,5 dl tejszín, 30 dkg kimagozott cseresznyéből főzött kompót; a tetejére: 2,5 dkg piros tortazselé, 5 dl cseresznyekompótlé, 30 dkg friss kimagozott cseresznye; az oldalára: 8 dkg mogyoró vagy mandula

Elkészítése:

A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral. A fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a kikevert sárgájába forgatjuk. Hozzáadjuk a citromlevet és az átszitált lisztet. Margarinnal kikent, liszttel meghintett, kapcsos tortaformába töltjük, és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 35 percig sütjük.

A tortazselét beáztatjuk a kompótlébe.

A krémhez a tojássárgáját, a vaníliás cukrot és a lisztet a tejjel csomómentesre keverjük. Gőz fölött krémesre dolgozzuk, majd óvatosan beleforgatjuk a tejszínből vert kemény habot.

A piskótát kettévágjuk, az alsó lapot megkenjük a krém 1/3-ával, belenyomkodjuk a leszűrt cseresznyekompótot, és a másik lappal befedjük. A tortát bevonjuk a maradék krém felével. Oldalát megszórjuk a felaprított mogyoróval vagy mandulával, tetejét pedig kirakjuk a friss cseresznyével, ráöntjük a feloldott zselét, majd körben koszorú formában a nyomózsákba kanalazott maradék krémmel díszítjük.

Sült cseresznye mézzel és fagylalttal

Hozzávalók 4 személyre: 1/4 l vaníliafagylat, 40 dkg cseresznye, 2 ek. méz, 3 tk. őrölt fahéj, 2 dkg vaj, 4 ek. csokireszelék

Elkészítése:

A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk és leszárítjuk.

Egy edényben megolvasztjuk a vajat, hozzátesszük a cseresznyét és aranybarnára pároljuk. A cseresznyét levesszük a tűzről, hozzáadjuk a mézet és a fahéjat. A gyümölcsöt elosztjuk 4 tányéron, ráteszünk 1-1 kanál vaníliafagylaltot és megszórjuk csokireszelékkel.

Sárgadinnyedzsem citrommal

Hozzávalók: 1 kg sárgadinnye, 40 dkg cukor, kevés víz, citromkarikák, 1 rúd vanília, tartósítószer

Elkészítése:

A sárgadinnyét megmossuk, meghámozzuk, belétől megtisztítjuk, és a húsát kockákra vágjuk.

Kevés vízzel sűrű szirupot készítünk. Ha a cukor teljesen feloldódott, beletesszük a gyümölcsöt, és sűrűre főzzük.

Az üvegek aljára citromkarikát rakunk, és az üveg feléig ráadagoljuk a gyümölcsöt. A vaníliarúdból 1 cm-es darabokat teszünk rá, majd telerakjuk az üveget gyümölccsel. A tetejére szintén 1 citromkarikát teszünk, végül késhegynyi tartósítószert. Az üvegeket lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük. Karácsonyra érik össze az íze.

Áfonyás karajszelet

Hozzávalók 5 személyre: 10 szelet sertéskaraj, 20 dkg Pannónia sajt, áfonyalekvár, só, olaj, zsemlemorzsa, tojás, liszt

Elkészítése:

A hússzeleteket kiverjük, megsózzuk, majd egyik oldalukat megkenjük áfonyalekvárral. Ezután a lekváros felükkel összeillesztjük őket úgy, hogy közéjük teszünk egy-egy szelet sajtot. Oldalait összetűzzük, majd panírozzuk, és forró olajban megsütjük.

Salátalevéllel bélelt tányéron tálaljuk.

Klasszikus túrótorta

Hozzávalók: 90 dkg tehéntúró, 1 cs. vaníliás pudingpor, 3 dl zsíros tejföl, 4 tojás, 15 dkg cukor, 2 cs. vanillincukor, 2 citrom reszelt héja, 1,5 dl étolaj, 1,2 dl tej

Elkészítése:

A tojásokat válaszd szét. A tésztához tálban, robotgéppel keverd össze az áttört tehéntúrót a tejföllel, a tojássárgájával, a tejjel elkevert pudingporral, az étolajjal, a vanillincukorral és a reszelt citromhéjjal.

A tojásfehérjét verd kemény habbá, majd óvatosan forgasd bele a krémbe.  A masszát nyomkodd kivajazott, 26 cm átmérőjű tortaformába. Előmelegített 180 fokos sütőben süsd meg kb. 70 perc alatt. Rácsra téve hűtsd ki, ízlés szerint porcukorral meghintve kínáld.

süti beállítások módosítása