ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Eperparfé édesítőszerrel

2012. július 08. - Dyna 122

767.jpgHozzávalók: 30 dkg érett eper, 2 tk. édesítőszer, 3 dl natúr joghurt, 20 dkg mascarpone, néhány csepp mandulaaroma, 2 ek. tejszín, 5 dkg keserű csokoládé forgács

Elkészítése:

A legszebb eperszemeket félretesszük a díszítéshez. A többi epret megtisztítjuk, megmossuk, szeletekre vágjuk, megszórjuk az édesítőszer felével, és tíz percig állni hagyjuk.

Az epret a levével együtt turmixgépbe tesszük, belecsöpögtetjük a mandulaaromát, és pépesre turmixoljuk.

Összekeverjük a joghurtot, a mascarponét, a maradék édesítőszert, és beledolgozzuk az eperpürét. A masszát nejlon fóliával bélelt formába kanalazzuk, ha a forma megtelt, a fóliával betakarjuk, és mélyhűtőben megfagyasztjuk.

Tálalás előtt szeletekre vágjuk, eperszemeket rakunk a tetejére, tejszínt csorgatunk köré, és csokiforgáccsal díszítjük.

Krémes cseresznyetorta

Hozzávalók a piskótához: 10 dkg porcukor, 5 tojás, 15 dkg liszt, citromlé; a töltelékhez: 1,25 dl tej, 1 cs. vaníliás cukor, 1 dkg liszt, 3 tojássárgája, 2,5 dl tejszín, 30 dkg kimagozott cseresznyéből főzött kompót; a tetejére: 2,5 dkg piros tortazselé, 5 dl cseresznyekompótlé, 30 dkg friss kimagozott cseresznye; az oldalára: 8 dkg mogyoró vagy mandula

Elkészítése:

A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral. A fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a kikevert sárgájába forgatjuk. Hozzáadjuk a citromlevet és az átszitált lisztet. Margarinnal kikent, liszttel meghintett, kapcsos tortaformába töltjük, és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 35 percig sütjük.

A tortazselét beáztatjuk a kompótlébe.

A krémhez a tojássárgáját, a vaníliás cukrot és a lisztet a tejjel csomómentesre keverjük. Gőz fölött krémesre dolgozzuk, majd óvatosan beleforgatjuk a tejszínből vert kemény habot.

A piskótát kettévágjuk, az alsó lapot megkenjük a krém 1/3-ával, belenyomkodjuk a leszűrt cseresznyekompótot, és a másik lappal befedjük. A tortát bevonjuk a maradék krém felével. Oldalát megszórjuk a felaprított mogyoróval vagy mandulával, tetejét pedig kirakjuk a friss cseresznyével, ráöntjük a feloldott zselét, majd körben koszorú formában a nyomózsákba kanalazott maradék krémmel díszítjük.

Sült cseresznye mézzel és fagylalttal

Hozzávalók 4 személyre: 1/4 l vaníliafagylat, 40 dkg cseresznye, 2 ek. méz, 3 tk. őrölt fahéj, 2 dkg vaj, 4 ek. csokireszelék

Elkészítése:

A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk és leszárítjuk.

Egy edényben megolvasztjuk a vajat, hozzátesszük a cseresznyét és aranybarnára pároljuk. A cseresznyét levesszük a tűzről, hozzáadjuk a mézet és a fahéjat. A gyümölcsöt elosztjuk 4 tányéron, ráteszünk 1-1 kanál vaníliafagylaltot és megszórjuk csokireszelékkel.

Sárgadinnyedzsem citrommal

Hozzávalók: 1 kg sárgadinnye, 40 dkg cukor, kevés víz, citromkarikák, 1 rúd vanília, tartósítószer

Elkészítése:

A sárgadinnyét megmossuk, meghámozzuk, belétől megtisztítjuk, és a húsát kockákra vágjuk.

Kevés vízzel sűrű szirupot készítünk. Ha a cukor teljesen feloldódott, beletesszük a gyümölcsöt, és sűrűre főzzük.

Az üvegek aljára citromkarikát rakunk, és az üveg feléig ráadagoljuk a gyümölcsöt. A vaníliarúdból 1 cm-es darabokat teszünk rá, majd telerakjuk az üveget gyümölccsel. A tetejére szintén 1 citromkarikát teszünk, végül késhegynyi tartósítószert. Az üvegeket lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük. Karácsonyra érik össze az íze.

Áfonyás karajszelet

Hozzávalók 5 személyre: 10 szelet sertéskaraj, 20 dkg Pannónia sajt, áfonyalekvár, só, olaj, zsemlemorzsa, tojás, liszt

Elkészítése:

A hússzeleteket kiverjük, megsózzuk, majd egyik oldalukat megkenjük áfonyalekvárral. Ezután a lekváros felükkel összeillesztjük őket úgy, hogy közéjük teszünk egy-egy szelet sajtot. Oldalait összetűzzük, majd panírozzuk, és forró olajban megsütjük.

Salátalevéllel bélelt tányéron tálaljuk.

süti beállítások módosítása