ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Praliné

2012. március 04. - Dyna 122

Hozzávalók: 15 dkg darált keksz, 10 dkg vaj, 1 dl tojáslikőr, 5 dkg darált dió, 30 dkg étcsokoládé

Elkészítése:

A kekszet összekeverjük a vajjal, a tojáslikőrrel és a dióval. Betesszük a hűtőszekrénybe. Ha megdermedt, a masszából golyókat formálunk.

A csokoládét gőzfürdőben felolvasztjuk, és a fogpiszkálóra tűzött golyókat megmártjuk a csokoládéban. Rácsra téve szárítjuk.

Csemege kifli

Hozzávalók a tésztához: 40 dkg liszt, 15 dkg vaj, 4 tojássárgája, 2 dl tejföl, só; a töltelékhez: 20-20 dkg dió és cukor, 4 tojásfehérje

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk, négy részre osztjuk, és kinyújtjuk. Vajjal megkenjük, majd feltekerjük. 2-3 ujjnyi széles darabokra vágjuk, egyenként elnyújtjuk, és vajjal megkenjük.

A diót, a cukrot és a habbá vert tojásfehérjét jól összekeverjük és a tésztákra kenjük. Kifli alakokat formálunk és megsütjük.

Gombaleves (3)

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg borjúcsont, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg fehérrépa, 2 dkg só, 15 dkg gomba, 4 dkg zsír, 6 dkg liszt, 1,5 dl tejföl, 1/4 cs. petrezselyemzöld, 3 dkg vöröshagyma, 1 g őrölt bors

Elkészítése:

A csontot és a zöldségeket 1,5 liter sós vízben 2 óra hosszat főzzük.

A gombát megtisztítjuk, megmossuk, szeletekre vágjuk. 1 dkg zsírban finomra vágott hagymát lepirítunk, az összevágott gombát beletesszük, lepároljuk, borsozzuk és a leszűrt csontlébe tesszük.

3 dkg zsírból és 6 dkg lisztből rántást készítünk, vágott zöldpetrezselymet teszünk bele, a levesbe keverjük és 10 percig forraljuk. Tálalás előtt belekeverjük a tejfölt.

Gesztenyés ''pogácsa''

Hozzávalók: 1 kész piskótalap (kb. 40 dkg), 8 dkg sárgabaracklekvár; a krémhez: 2 tojássárgája, 5 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 25 dkg gesztenyepüré, 2-3 ek. rum, 2 dl tejszín; az öntethez: 3 dkg kakaópor, 3 dkg kristálycukor, 1 ek. étkezési keményítő, 1 ek. olaj

Elkészítése:

A piskótalapból 5 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval a lehető legtöbb páros számú (legalább 24) korongot szúrunk ki, majd tálcára sorakoztatjuk.

A sárgabaracklekvárt felforrósítjuk, fémszűrön áttörjük, és megkenjük vele a tésztakorongok tetejét.

A krémhez vízfürdőbe állított edényben sűrű-habosra keverjük a tojássárgákat a porcukorral és a vaníliás cukorral. Kivesszük a krémet a vízből, hozzákeverjük a gesztenyemasszát és a rumot. A tejszínt kemény habbá verjük, óvatosan a masszához adjuk, majd nyomózsákba vagy kivágott csúcsú nejlonzacskóba szedjük, és arányosan elosztva a korongok felére nyomjuk. Lekvárral megkent oldalukkal felfelé a krém tetejére illesztjük a korongok párját, lazán letakarjuk, és hűvös helyen 2-3 óráig pihentetjük.

Az öntethez 2,5 dl hideg vízzel elkeverjük a kakaót, a cukrot és a keményítőt, majd mérsékelt tűzön 2-3 percig forraljuk, végül hozzáadjuk az olajat.

A pogácsákat tálra rendezzük, megöntözzük a forró mártással, és azonnal tálaljuk. Tetejét megszórhatjuk darált pirított mogyoróval vagy pisztáciával.

Helikon falatok

Hozzávalók: 30 dkg párizsi, burgonyapüré, 10 dkg reszelt sajt, 2 tojássárgája, 1 dl tejföl, 1 kk. paradicsompüré, só, őrölt bors, zsiradék, vaj

Elkészítése:

Harminc dkg párizsit vastagabb szeletekre vágunk, és bő, forró zsiradékban megsütjük, így kis kosarakat kapunk.

Közben 2 db tojássárgáját, 1 dl tejfölt, 1 kávéskanálnyi paradicsompürét, 10 dkg reszelt sajtot, sót, törött borsot jól összedolgozunk, majd ezzel a krémmel megtöltjük a kosárkákat.

Egy edényt vastagon kivajazunk. Az aljára a szokásosnál sűrűbb burgonyapürét helyezünk, és ebbe süllyesztjük a töltött párizsikosárkákat. Forró sütőben addig sütjük, amíg a krém meg nem olvad.

Fejes salátával tálaljuk.

Tengeri hal fűszeres gombával

Hozzávalók 1 személyre: 15 dkg tonhal, 10 dkg apró szemű burgonya, 25 dkg gomba, 1 ek. tejszín, 1 ek. olaj, 1 kk. étkezési keményítő, só, őrölt bors

Elkészítése:

15 dkg tonhalat 10 dkg apró, hámozott és félbevágott burgonyával gőzben megpárolunk (szűrőben forrásban lévő víz fölé tesszük és lefedjük), enyhén megsózzuk.

25 dkg szeletelt gombát 1 ek. olajban puhára párolunk. 5 dl hideg vízben feloldunk 1 kávéskanál étkezési keményítőt, a gombára öntjük és csomómentesre sűrítjük. A tűzről levéve hozzáöntünk 1 ek. tejszínt, kevés sóval, borssal ízesítjük. A hallal és a burgonyával tálaljuk. Citrommal és metélőhagymával díszítjük.

Spenótgratin burgonyarösztivel

Hozzávalók 1 személyre: 20 dkg spenót, 1 tojás, 5 dkg mozzarella sajt, só, őrölt bors, pirospaprika; a rösztihez: 15 dkg burgonya, 2 ek. margarin, só

Elkészítése:

20 dkg friss (vagy mélyhűtött) spenótot tűzálló tálba rakunk, és kevés vizet aláöntve előmelegített sütőben 220 fokon 20 percig pároljuk. Ezután kivesszük (a frisset ledaráljuk), összekeverjük, majd egy mélyedést készítünk benne. Egy tojást a mélyedésbe ütünk, sóval, borssal fűszerezzük. Öt dkg mozzarella sajtot lereszelünk, a tojásra tesszük és megszórjuk pirospaprikával. A spenótgratint a sütőbe visszatesszük és 15-20 percig sütjük, míg a sajt ráolvad a tetejére.

Közben elkészítjük a rösztit: 15 dkg burgonyát meghámozunk, megmosunk és nagy lyukú reszelőn lereszelünk. Teflonserpenyőben két evőkanál margarint felhevítünk, beletesszük a reszelt burgonyát, megsózzuk, és kb. 10 percig sütjük, majd egy tányér vagy fedő segítségével megfordítjuk, és lefedve 10 percig sütjük a másik oldalát is. Előmelegített tálra tesszük és a spenóttal tálaljuk.

süti beállítások módosítása