ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Somogyi búbos karaj

2013. augusztus 04. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 6-8 szelet sertéskaraj, 15 dkg gomba, 10-15 dkg sajt, 4 főtt tojás, 1 zsemle, 1 fej vöröshagyma, 1 cs. petrezselyemzöld, só, bors, majoranna; a sütéshez: zsír vagy olaj

Elkészítése:

A húst kicsontozzuk és felforrósított zsírban vagy olajban mindkét oldalát hirtelen átsütjük, majd kiszedjük.

A visszamaradó zsiradékon a finomra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk, hozzáadjuk az apróra vágott gombát, majd kevés vízzel puhára pároljuk.

A zsemlét vízbe áztatjuk, kicsavarjuk. A tojásokat lereszeljük, hozzáadjuk a zsiradékból kiszedett hagymát és gombát, a kinyomkodott zsemlét, sóval, borssal, majorannával és a finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük.

A hússzeleteket lapos tűzálló tálba helyezzük, és a tojásos masszát egyenletesen elosztva ráhalmozzuk. A halmokat betakarjuk reszelt sajttal, és hideg sütőbe téve, közepes hőmérsékleten megsütjük.

Köretnek főtt vagy sült burgonyát adhatunk hozzá.

Latin lángos

Hozzávalók: 1/2 kg liszt, 1 kk. sütőpor, 1 kk. só, 1 ek. étolaj, liszt, olaj

Elkészítése:

A lisztet a sóval, a sütőporral és 1,5 dl hideg vízzel, 1 evőkanál étolajjal jól összegyúrjuk. Tojásnyi gombócokat szaggatunk és aztán fél órán át pihentetjük. Ezután lisztezett deszkán lepény alakúra nyújtjuk és olajozott, forró palacsintasütőben mindkét oldalán megsütjük.

Adhatjuk köretként, de tejföllel vagy ketchuppal, valamint reszelt sajttal, esetleg darált sonkával meghintve önálló egytálételként is.

Szederdzsem

szederdzsem.jpgHozzávalók: 1 kg szeder, 60 dkg cukor

Elkészítése:

Az átválogatott, vízzel leöblített gyümölcsöt összekeverjük a cukorral, és egy napig hűvös helyen állni hagyjuk.

Tűzre tesszük, és állandóan keverve kb. 15 percig főzzük. Forrón üvegekbe töltjük, lekötjük, és száraz gőzbe tesszük.

süti beállítások módosítása