ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Rokfortos melegszendvics

2013. augusztus 18. - Dyna 122

Hozzávalók: 10 dkg rokfort, 1 dl tejföl, 1 tojássárgája, 1 kk. mustár, őrölt bors, só, vaj, kenyér, paradicsom

Elkészítése:

Tíz dkg áttört rokfortot elkeverünk 1 dl tejföllel, törött borssal, sóval, 1 kávéskanál mustárral és 1 tojássárgájával.

A gyengén vajazott kenyérre paradicsomkarikát fektetünk, majd bevonjuk a rokfortkrémmel. Sütőben vagy grillsütőben a sajt pirulásáig sütjük.

Egres-őszibarack lekvár

Hozzávalók: 50 dkg egres, 50 dkg sárga húsú őszibarack (előkészítés után mérjük), 1,15 kg cukor, 1 cs. zseléfix

Elkészítése:

Az egrest megtisztítjuk, megmossuk. Az őszibarackot félbevágjuk, kimagozzuk, majd rövid időre forrásban lévő vízbe tesszük, hideg vízzel leöblítjük, meghámozzuk. Mindkét gyümölcsöt feldaraboljuk és lemérjük.

A kimért cukor mennyiségből 2 evőkanálnyit elveszünk és a zseléfixszel összekeverjük. Egy főzőedényben a zseléfix-cukor keverékét a darabolt gyümölcsökkel összekeverjük, majd állandó kavargatás mellett nagy lángon felforraljuk. Ha már folyamatosan forr, hozzáadjuk a maradék cukrot, majd állandóan kavarva ismét felforraljuk. Egy percen keresztül (az időt pontosan betartva) folytonos kavargatás közben főzzük, majd levesszük a tűzről. A főzetről szükség esetén eltávolítjuk a habot, és azonnal színültig töltjük vele az előkészített befőttesüvegeket. Az üvegeket csavaros tetővel lezárjuk, azonnal fejtetőre állítjuk, és így kb. 5 percig állni hagyjuk.

Lecsó fagyasztása

A lecsót a szokásos módon - olajon vagy füstölt szalonnán - teljesen elkészítjük, és rövid lére sütjük.

Folpackkal bélelt akkora dobozokba töltjük, amennyire télen egyszerre szükségünk lesz, és megfagyasztjuk. Ha már kemény, a folpack segítségével a dobozból kiemeljük, és a lecsókockákat becsomagoljuk, feliratozzuk.

Télen csak felolvasztjuk, és kolbásszal vagy tojással esetleg főtt rizzsel dúsítva tálalhatjuk.

süti beállítások módosítása