Hozzávalók 50 dkg majonézhez: kb. 5 dl olaj, 3 tojássárgája, só, fehérbors, 1 tk. közepesen erős mustár, esetleg kevés citromlé, porcukor
Elkészítése:
A majonézhez csak egészen friss tojásokat használjunk! Először habverővel erőteljesen keverjük ki a sárgáját szinte habosra. Sóval, borssal ízesítjük.
Az olaj kb. 1/3 részét cseppenként adjuk a masszához, a maradékot pedig vékony sugárban öntsük hozzá. Közben továbbra is erőteljesen keverjük.
Ha a majonéz állaga már jó krémes, sóval, fehér borssal, mustárral, citromlével és porcukorral ízesítsük pikánsra.
Olasz változat: aioli
Az aioli tulajdonképpen fokhagymás majonéz. A kész majonézt 2-3 gerezd szétnyomott fokhagymával ízesítjük.
Kalóriaszegény változat:
Egészségesebb és könnyebb lesz a majonéz, ha 1 deci tejjel vagy 3-4 evőkanál joghurttal felhígítjuk.