Hozzávalók 4 személyre: 2 doboz szardíniakonzerv; a bundázáshoz: liszt, 1 tojás, zsemlemorzsa; a citrommártáshoz: 1 ek. liszt, 1,5 dl tej, 2 dl kefir, citrom leve, 1 mk. reszelt citromhéj, 2 gerezd fokhagyma, 1 mk. bors, ízlés szerint kevés cukor és só
Elkészítése:
A halakat a konzervdobozból lecsöpögtetve úgy szedjük ki, hogy lehetőleg ne törjenek össze. Egyenként belemártogatjuk a lisztbe, a felvert tojásba és a zsemlemorzsába, majd a forró olajban szép pirosra sütjük.
A mártáshoz a leszűrt szardíniaolajból 2 evőkanálnyit egy serpenyőbe öntünk, rászórjuk a lisztet, kevergetve habzásig hevítjük, ráöntjük a megmelegített tejet, és folytonosan kevergetve sűrűre főzzük. Hozzáadjuk a kefirt, a citromlevet, a citromhéjat, a zúzott fokhagymát, majd a sóval és a borssal fűszerezzük. Jól összekeverjük és kiforraljuk.
A lecsöpögtetett halacskákat a mártással és sült krumplival tálaljuk.