ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Húsos szoljankaleves

2010. március 26. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 2-3 zellerszár, 1 kis csokor petrezselyem, 4 gerezd fokhagyma, 4-5 szegfűszeg, 1 kk. szemes bors, só, 2 babérlevél, 50 dkg marhahús, 40 dkg vegyes leveszöldség (sárga- és fehérrépa, zellergumó, karalábé), 60 dkg káposzta, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 ek. olaj, 2 ek. paradicsompüré, 2 ek. liszt, 10 dkg ecetes uborka, 1 pár füstölt virsli, 15 dkg főtt sonka, 10 dkg fekete olívabogyó, 1 citrom

Elkészítése:

A zellerszárakat és a petrezselymet leöblítjük, cérnával átkötjük.

A húst leöblítjük, 2x2 cm-es kockákra vágjuk, lábasba tesszük, felöntjük 2 liter hideg vízzel, felforraljuk.

Habját leszedjük, kissé megsózzuk, hozzáadjuk a zöldfűszercsokrot, a babérleveleket, a teatojásba zárt szemes fűszereket és a fokhagymát, majd fedő alatt, éppen csak gyöngyöző forralással puhára főzzük.

Közben a zöldségeket karikákra, illetve 3-4 cm-es hasábokra vágjuk. A káposzta torzsáját kivágva kb. 1,5x10 cm-es csíkokra szeljük.

A felforrósított olajban megfonnyasztjuk a felaprított vöröshagymát. Elkeverjük a paradicsompürével és a liszttel, hosszászűrünk 1,2 liter húslevest, majd beletesszük a káposztát és a zöldségeket. Félrebillentett fedő alatt, mérsékelt tűzön 20 percig főzzük.

Hozzáadjuk a felkarikázott uborkát és a virslit, és az apróra felkockázott sonkát.

A maradék húslevesből szűrőkanállal kiemeljük a húskockákat, és a leszűrt levessel együtt a zöldséges leveshez adjuk. Beletesszük az olívabogyókat, utánasózzuk, borsozzuk.

A citromot megmossuk, 4-5 karikát félreteszünk a díszítéshez, a többi levéből ízlés szerint savanyítjuk a levest, és jól összeforraljuk.

Mély tálba szedjük, tetejét a citromkarikákkal és a félretett petrezselyemmel díszítjük.

Külön tálkában tejfölt kínálhatunk hozzá, amelyből ki-ki 1 evőkanálnyit simít a saját tányérja aljára, és arra szedi a forró levest.

A bejegyzés trackback címe:

https://receptgyujtemenyem.blog.hu/api/trackback/id/tr171871586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása