Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg lencse, 2 sárgarépa, 1 zeller, 20 dkg hámozott paradicsom vagy 1-2 dl paradicsomlé, 1 gerezd fokhagyma, 1 l zöldségleves (leveskockából), 2 dkg füstölt szalonna, 20 dkg kolbász vagy szafaládé, olaj, só, őrölt bors; a díszítéshez: salátalevelek
Elkészítése:
A lencsét 12 órára hideg vízbe áztatjuk.
Az olajban megpirítjuk a kockára vágott szalonnát, majd hozzáadjuk a a megtisztított zöldségeket, a zúzott fokhagymát, a lencsét, a forró zöldséglevest, és lefedve, kis lángon majdnem puhára főzzük.
Ezután hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot/lét, és összefőzzük.
Kockára vágjuk a kolbászt/szafaládét, majd összeforraljuk a levessel.
Tálakba merjük, közepére salátaleveleket teszünk, és kevés borssal megszórva, forrón tálaljuk.