Hozzávalók: 1/2 kg csirkemell, 2-3 db sárgarépa, 2 fej vöröshagyma, 2 db zöld citrom leve, 2-3 szál friss citromfű, tom-yam paszta, chili, kafer citrom levél, hallé, friss zöld koriander, galanga gyökér (thai gyömbér)
Elkészítése:
A tom-yam pasztát egy picit dinszteljük meg olívaolajon, de csak annyira, hogy a paszta feloldódjon, ez két percnél nem több. Majd rakjuk hozzá a csirkemellet és forgassuk át egyszer-kétszer, hogy fehér színe legyen. Ezután öntsük fel 1,5 és 2 liter vízzel, majd rakjuk bele a kaffer citromot, az 5-6 db citromfűt – de előtte mindenképpen törjük össze bárddal - és a 3-4 cm hosszú karikákra szelt galangát. Hagyjuk sülni, de ha habzik, kanállal szedjük le róla.
Ha felfőtt, vegyük takarékra a lángot és tegyük hozzá a cikkekre vágott hagymákat és a felkockázott répákat. Ha sótlan, nyugodtan sózzuk meg, de a pikáns íz kedvéért inkább hallével ízesítsük. Ha ezzel végeztünk, dobjuk be a cikkekre vágott paradicsomot, majd amikor megfőtt, öntsünk még hozzá egy egész lime levét.
Az ínyencek tehetnek bele csiperke gombát is, de akkor mindenképp 3-5 perccel azelőtt rakják bele, mielőtt megfőne a leves.
A friss koriandert csak tálaláskor rakjuk rá, azonban ha van gyökere, akkor azt felkarikázva, apróra vágva belefőzhetjük a levesbe zöldségként.
A végén az opálos szín kedvéért és hogy lágy legyen a levesünk, rakjunk még hozzá kókusztejet.