ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Libahúsgombócos sólet

2010. április 01. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: a sólethez: 1 kg száraz fehérbab vagy tarkabab, 3,5 l füstöltlé (füstölt hús főzőleve), 2 fej vöröshagyma, 5-6 gerezd fokhagyma, 1 csapott kk. bors, 1 kk. majoránna, 1 ek. pirospaprika, 1 csapott kk. só, 30 dkg árpagyöngy (gersli), 1 ek. finomliszt; a húsgombóchoz: 1 kg kicsontozott, lebőrözött libamell, 15 dkg árpagyöngy, 1 csapott kk. bors, 1 csapott ek. só, 1 kk. majoránna, 1 púpozott kk. pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma, 10 tojás

Elkészítése:

A babot átválogatjuk, majd egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk.

Másnap leszűrjük, és olyan lábasba tesszük, amit a sütőbe is betehetünk. A füstölt levet ráöntjük, a megtisztított, fölaprított hagymát, zúzott fokhagymát, a borsot, a majoránnát, a pirospaprikát rászórjuk.

A gerslit és az 1,5 deci vízben simára kevert lisztet belekeverjük, nagy lángon fölforraljuk.

Közben a húst ledaráljuk, az árpagyönggyel, a tojással, a borssal, a sóval, a majoránnával, a pirospaprikával és a zúzott fokhagymával összedolgozzuk. Megnedvesített kézzel 20, pingponglabdányi gombócot formálunk belőle. A forrásban lévő sólet tetejére rakjuk. Összerázzuk, akkor jó, ha a lé teljesen ellepi (ha kell, kiegészítjük).

Lefedjük, és a sütőben, a közepesnél kicsit kisebb lánggal (150-160 fokon) 2-2,5 órán át sütjük-pároljuk, közben az edényt többször megrázogatjuk. Akkor jó, ha a végére annyi leve marad, mint egy jó kis pörköltnek.

Az utolsó 25-30 percre az alaposan megmosott tojásokat is a lábasba rakjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://receptgyujtemenyem.blog.hu/api/trackback/id/tr741886713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása