Hozzávalók 4 személyre: 4 körte, 2 evőkanál citromlé, 10 dkg cukor, 10 dkg sózatlan pisztáciabél, 4 dl cukormentes almalé, csipetnyi sáfrány, néhány darabka fahéj, 4 gombóc málnafagylalt
A körtéket hámozd meg, de a szárukat hagyd rajtuk!
Serpenyőben pirítsd meg, majd őröld durvára a pisztáciát.
Keverd össze az almalevet, a citromlevet és a cukrot, ízesítsd fahéjjal, forrald fel, majd főzd sűrűre.
Tedd bele a körtéket, és kis lángon főzd még 10 percig, amíg a lé fele mennyiségűre sűrűsödik. Vedd ki a körtéket, a felső harmadukat vágd le, az alsó részükből pedig kapard ki a magházat. Közben a szirupot főzd még 5 percig.
A körtéket egészben állítsd tálkákba, locsold meg a sziruppal, és körös-körül szórd meg a pisztáciaőrleménnyel.
A gyümölcsöket tálalásig tedd hűtőszekrénybe, akkor a száruknál fogva vedd le a tetejüket, tegyél egy-egy gombóc málnafagylaltot a „hasukra”, és visszahelyezett kalappal együtt kínáld!