A 15 dkg vajat és a 15 dkg vizet csipetnyi sóval habüstben felforraljuk, és forrás közben, állandó keverés mellett beleszórunk 15 dkg lisztet. Mérsékelt tűzön, folyamatosan-erőteljesen kevergetve addig pirítjuk (kb. 2 perc), amíg a massza elválik az edény falától, azaz égetett tésztát készítünk. Lehúzzuk a tűzről, gyors mozdulatokkal belekeverünk egyenként 5 tojást, és hagyjuk majdnem teljesen kihűlni.
Ekkor vajazott, lisztezett tepsibe dió nagyságú kis halmokat rakunk evőkanállal vagy nyomózsákkal. Forró sütőben lassan kisütjük, s egy kissé kiszárítjuk. 10 percig nem szabad a sütő ajtaját kinyitni, mert a fánk összeesik!
Közben elkészíthetjük a vaníliakrémet a következető módon: 1 egész tojást, 2 tojássárgáját, másfél deci tejet, 12 dkg cukrot habüstbe teszünk és 3 dkg vaníliás cukorral sűrű krémmé hevítjük. Ezután lehűtjük, és óvatosan hozzákeverünk 3 dl keményre felvert tejszínhabot.
Ha kisültek a fánkok, tetejüket recés késsel levágjuk és rétegesen megtöltjük a krémmel.
A „kalapját” visszatesszük, és vaníliás porcukorral megszórjuk, esetleg reszelt csokoládéval, narancshéjjal díszítjük.