Hozzávalók 4 személyre: 5 tojás, 15 dkg cukor, 1,2 l tej, 2 tasak vaníliás cukor, 1 púpozott ek. finomliszt
Elkészítése:
A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjékből kemény habot verünk, majd apránként beledolgozunk 5 deka cukrot.
Felforralunk 7 deci tejet, és az édes habot evőkanállal beleszaggatjuk. Egyszerre csak keveset (4-5 kanállal), mert jócskán megnőnek. Ha jól felemelkedett a hab, megfordítjuk. A galuskák mindkét oldalát 1-1 percig főzzük (egyet próbaképpen félbevágunk, hogy meggyőződjünk róla, megfőtt-e), majd szűrőkanállal kiemeljük, lecsepegtetjük és tálba tesszük.
A tojások sárgáját a maradék cukorral, a vaníliás cukorral és a liszttel habosra keverjük. Felengedjük a maradék 5 deci tejjel, hozzászűrjük azt a tejet is, amelyben főttek a habgaluskák, majd habverővel kevergetve gőz fölött vagy mérsékelt tűzön, folyamatosan kevergetve krémmé főzzük. (Ha a kevergetés ellenére a tojás összeugrana a tejben, merülő mixerrel simára dolgozható.)
A vaníliamártást egy mély tálba öntjük és hűlni hagyjuk. A habgaluskákat a tetejére csúsztatjuk, majd jól behűtve, üvegtálakban kínáljuk.
Megszórhatjuk rumba áztatott mazsolával, apróra vágott befőttel, szeletelt mandulával. Karamellmártással (6 deka cukrot aranysárgára pirítunk, kevés vízzel sziruppá főzzük és 5 deci tejhez adjuk, a továbbiakban ugyanúgy készül, mint a vaníliamártás) és csokoládémártással (a vaníliamártást 2 deka kakaóval vagy 2 szelet csokoládéval főzzük fel) is szokták készíteni.