ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Vajas párolt hús francia burgonya körettel

2010. május 26. - Dyna 122
Hozzávalók 4 személyre: kb. 80 dkg sertéskaraj vagy tarja (de lehet csirkemell vagy pulykamell is), 3-4 fokhagymagerezd, fél kanál őrölt bors, 1 teáskanál vegeta, 5-10 dkg teavaj. Körethez: 1,5-2 kg burgonya, 3 dl tej, 2 dl tejföl, 2 kanál liszt, 8-10 dkg sajt, reszelt szerencsendió, 1 csokor petrezselyemzöld, só,  vaj vagy olaj
 
Elkészítése:
 

A hússzeleteket lisztbe forgatjuk. (A további fűszerezés miatt sózni csak enyhén szabad.) Kevés olajban átsütjük a húsok mindkét oldalát, s félretesszük.

Ebben az olajban a fokhagymagerezdeket kicsit átforgatjuk, beletesszük a teavajat, visszatesszük a húsokat, s felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, vegetát, őrölt borsot adunk hozzá és puhára pároljuk. A levét elpárologtatjuk és a színe miatt kicsit grillezni is lehet.

A megtisztított burgonyát vastagabb szeletekre vágjuk és sóval ízesített vízben meg (nem szét) főzzük.

Vajon vagy olajon a lisztet világosra pirítjuk, felöntjük a tejjel, belekeverjük a tejfölt is, sózzuk, belereszeljük a szerecsendiót, esetleg fehérborsot is tehetünk bele. Ha besűrösödött, kihűtjük, az apróra vágott petrezselymet is belekeverjük.

A kihűlt, leszűrt burgonyát, a reszelt sajtot és ezt a besamellmártást óvatosan összekeverjük. Kivajazott tepsibe terítjük, a tetejére olajat spriccelünk vagy vajdarabkákkal megszórjuk. Kb. 220 fokos sütőben addig sütjük, míg a teteje el nem kezd pirosodni.

Tálaláskor nagy tálalókanállal egy-két halmot teszünk tányérra, ráteszünk egy-két szelet húst, s a hússzafttal körbeöntözzük. Céklasalátával a legjobb, de ki lehet próbálni más salátát is.

A bejegyzés trackback címe:

https://receptgyujtemenyem.blog.hu/api/trackback/id/tr862032416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása