Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg cukor, 3 dl tejszín, 1 dl tej, 1 cs. vaníliás cukor, 1 ek. porcukor, 10 dkg dió, tejszínhab, olaj
Elkészítése:
20 deka cukrot kevergetve barnára pirítunk, majd a felét kiolajozott tűzálló tálra öntjük. A maradékba egy deci tejet öntünk, és kevergetve addig főzzük, amíg a karamell teljesen fel nem oldódott.
Három deci tejszínt kemény habbá verünk, a folyékony hideg karamellt beleöntjük, és egy csomag vaníliás cukorral meg egy evőkanál porcukorral ízesítjük.
Közben a sütőben szárazon megpirítunk 10 deka durvára vágott diót, és azt is a krémhez adjuk. Mély üvegtányérokba vagy talpas poharakba töltjük, és a tetejét tejszínhalommal koronázzuk. A megdermedt, durvára vágott kemény karamellel az egészet megszórjuk.
Elkészítés után a hűtőben legfeljebb 1-2 órát állhat ez a karamellkrém, mert utána összeesik. Ha korábban akarjuk elkészíteni, ajánlatos a krémbe egy fél deci hideg vízben feloldott, 1-2 percig forralt, majd langyosra hűtött zselatint is szűrni. Kitűnő hozzá a molnárkalács (holipni).