Hozzávalók 4 személyre: 1 kg körüli ponty, 1 cs. leveszöldség, 1  fej vöröshagyma, 2 dkg zselatin, só, bors, 1 tojásfehérje, 1 kk.  paradicsompüré; a mártáshoz: 15 dkg cékla, 15 dkg alma, 3 db gomba, 1 kis tubus majonéz, 1 dl tejföl, mustár, só, bors, citromlé, 1 cs. metélőhagyma
 	
 	Elkészítése:
 	
 	A ponty húsát a gerincről lefejtjük és kissé besózva állni hagyjuk, félre tesszük.
 	
 	A halfejet és a csontot a hagymával és az egészben hagyott zöldséggel  együtt feltesszük főni. Kb. 2 órás főzés után a tűzről levéve leszűrjük.  A visszamaradt lében megfőzzük a halhúst és - ha van - a belsőséget.  Ezután a főtt halat óvatosan kiemeljük az edényből és szétosztjuk mély  üvegtálakba, vékony metéltre vágott zöldségekkel díszítjük és hűlni  hagyjuk.
 	
 	A hallébe belekeverjük az előzőleg langyos vízben felolvasztott  zselatint, majd hozzáadjuk a paradicsompürével felhabosított és kevés  vízzel kikevert tojásfehérjét. Felforraljuk, majd rövid pihentetés után  szűrőruhán átmerjük. Az így letisztított hallevet hűlni hagyjuk és a  tálkába osztott halra meregetjük, hűtőben megdermesztjük.
 	
 	A mártáshoz a majonézből és tejfölből a fűszerekkel tartárt készítünk.  Ezután belekeverjük az egészen apró kockákra vágott megfőzött céklát, a  megpárolt gombát és a megtisztított almát. Végül beleforgatjuk a finomra  vágott metélőhagymát, utánaízesítjük, és fogyasztásig hűtőben tároljuk.
