Hozzávalók 6 személyre: 50 dkg lencse, 50 dkg főzőkolbász, 2,5 liter víz, 1 cs. leveszöldség, 1 fej vöröshagyma, 3 kk. húslevespor, só, bors, borecet, füstölt szalonna
Elkészítése:
A lencsét előző nap este hideg vízbe beáztatjuk és egész éjszaka állni hagyjuk. Másnap felhasználjuk a levét, abban főzzük meg a lencsét. Forráskor a habját leszedjük.
A leveszöldséget és hagymát megtisztítjuk, feldaraboljuk és a lencséhez adjuk. Fűszerezzük, lefedjük és kis lángon egy óra hosszat főzzük.
Kevés füstölt szalonnát teszünk bele. A kolbászt is belefőzzük kb. 45 percnyi főzésidő után. Lefedve tovább főzzük, amikor megpuhult, ízlés szerint borecettel ízesítjük.