ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Pácolt hátszín faszénen sütve

2012. március 11. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet 15 dkg-os érlelt hátszín, 1 vöröshagyma, 5 ek. olaj, 3 ek. vörösborecet, 2 ek. ketchup, 1 kk. Worcester szósz, 1 kk. csípős mustár, 1 kk. fokhagymakrém, 1/2 kk. só, késhegynyi cukor, késhegynyi szurokfű (oregánó)

Elkészítése:

A vöröshagymát gondosan megtisztítjuk, lereszeljük, és az olajba keverjük. Hozzáadjuk a borecetet, a ketchupot, a Worcestert és a csípős mustárt, végül pedig a fokhagymakrémet a cukorral és a morzsolt szurokfűvel együtt is.

A marhahúst kissé kiklopfoljuk, inas szélét bevágjuk, majd a fűszeres pácban alaposan megforgatjuk. Letakarjuk, majd 1 napra a hűtőszekrénybe tesszük.

Sütés előtt a húst lecsöpögtetjük. Amikor a rostély épp kellően forró, és a faszén csak parázslik alatta, a hússzeleteket a rostélyra rakjuk, és az izzó parázs fölött oldalanként kb. 4-4 percig sütjük.

Az étel felszolgálásakor a pác levét is tálalhatjuk, hogy mindenki meglocsolhassa a sült hússzeleteket.

Salátát, puha kenyeret és roston sült paradicsomot kínáljunk mellé, szomjoltónak leginkább vörösbor illik hozzá!


Elkészítési idő: 30 perc + 1 nap pácolás
1 adag: 433 kcal


Gombaleves azték módra

Hozzávalók: gomba, dió, tejszín, vöröshagyma, cseresznyepaprika, petrezselyemzöld, só, őrölt bors, vegeta, vaj, zsemlekocka

Elkészítése:

A vajon a reszelt vöröshagymát az apróra vágott gombával, egészen kevés cseresznyepaprikával félig puhára pároljuk. Hozzáadunk személyenként 1 evőkanál darált diót, finomra vágott petrezselymet, sót, törött borsot. Személyenként 2 dl vízzel felengedjük és vegetával ízesítjük. Mielőtt a tűzről levennénk, hozzáadunk személyenként 3 cl tejszínt, átforraljuk, majd turmixgépben átkeverjük.

Felforralva, csészében, pirított zsemlekockával tálaljuk.

Tepsis zöldség

Hozzávalók 1 személyre: 30 dkg burgonya, 1-1 piros és sárga húsú paprika,  1 kis cukkini,  3 gerezd fokhagyma, 3 ek. olívaolaj, só, rozmaring

Elkészítése:

30 dkg burgonyát alaposan megmosunk, hosszában negyedekbe vágjuk és sütőlemezre tesszük. Ráöntünk egy evőkanál olívaolajat és megszórjuk egy kávéskanál sóval. Sütőben 200 fokon kb. 30 percig sütjük, közben egyszer megforgatjuk.

Amíg a burgonya sül, egy piros és egy sárga húsú paprikát csíkokra, egy kis cukkinit szeletekre, 3 gerezd fokhagymát vékony szeletekre vágunk. Az egészet a krumpli közé tesszük, ráöntünk 2 evőkanál olívaolajat és megsózzuk. Megszórjuk kevés finomra vágott rozmaringgal, és 20–25 percre visszatesszük a sütőbe. Zöldsalátát kínálunk hozzá.

 

Paprikafalatok tésztában

Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg puha sajt, 3 db kaliforniai paprika, 2 tojás, 5 dkg liszt + a forgatáshoz, 5 dkg reszelt sajt, 1 dl tej, só, bő olaj a sütéshez; a körethez: 40 dkg héjában főtt burgonya, 3 ek. olaj, 1 fej vöröshagyma, 1 ek. gorombára vágott petrezselyemzöld, só, őrölt fehérbors, tetszőleges párolt zöldség

Elkészítése:

A paprikákat forró sütőben, vagy gázláng fölött süsd meg, pár percre tedd zacskóba, majd húzd le a bőrét. (Teheted 1-2 percre forró vízbe is, majd hidegbe.) A paprikákat vágd négybe, távolítsd el a magokat, és mindegyik szeletre tegyél egy csík sajtot. Tekerd fel.

A körethez törd össze a megtisztított főtt burgonyát. A felforrósított olajon pirítsd meg a tisztított, finomra vágott hagymát, majd tedd rá a burgonyát, sózd, borsozd, szórd meg a petrezselyemmel, és jól melegítsd össze.

A lisztből a tojással, a tejjel, reszelt sajttal és kevés vízzel keverj sűrű tésztát, sózd meg. A paprikadarabokat forgasd meg lisztben, majd mártsd a tésztába és süsd ki bő, forró olajban. Amikor szép piros, szedd papírra, itasd le és a tálald a körettel.

süti beállítások módosítása