ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Karalábéleves

2012. április 01. - Dyna 122

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg borjú- vagy sertéscsont, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg petrezselyemgyökér, 50 dkg karalábé, 4 dkg zsír, 6 dkg liszt, 2 dkg só, 1 g őrölt bors, 1 dkg cukor, 1 dl tejfel

Elkészítése:

A csontot, zöldséget 1,5 liter sós vízben 2 óra hosszat főzzük. A megtisztított karalábét metéltre vágjuk, zsírban pároljuk, a lisztet hozzákeverjük, pirítjuk és vágott zöldpetrezselymet teszünk bele. A leszűrt levessel felöntjük, borsozzuk és addig forraljuk, amíg puha lesz.

Tálalás előtt belekeverjük a tejfelt.

Tejszínes-mustáros pulyka olasz tésztával (Kovács Ági, Vacsoracsata)

Hozzávalók: 40 dkg pulykamellfilé, 3 dl tejszín, 3 szál újhagyma, 1 csokor bazsalikomlevél, só, darált bors, 4 evőkanál olívaolaj, 40 dkg tészta, 2 evőkanál mustár, (parmezán)

Elkészítése:

Vágjuk ujjnyi csíkokra a pulykahúst, majd csorgassuk az olívaolajat egy nagy serpenyőbe. Forrósítsuk fel, tegyük bele a húscsíkokat. Erős lángon állandóan kevergetve pirítsuk meg. Ha a hús szélei pirulni kezdenek, öntsük rá a tejszínt, kanalazzuk rá a mustárt, daráljunk rá borsot, és ízesítsük sóval. Tegyük hozzá a felkarikázott újhagymát és forraljuk jól össze.

Főzzük ki a tésztát sós vízben, majd tálaljunk egy-egy adagnyit nagy tányérokra. Tetejére kanalazzunk a tejszínes-mustáros pulykából. A tészta tetejét reszelt parmezán sajttal megszórhatjuk.

Kakaós kalács

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 3 dl tej, 23 db szacharin, 3 ek. cukor, 3 dkg élesztő, 1 dl étolaj, 1 mk. só, 3-3 ek. tej és kakaópor, zsír/margarin

Elkészítése:

Az élesztőt a szacharinos langyos tejben felfuttatjuk. Összedolgozzuk a liszttel, az olajjal és a sóval. Kettéválasztjuk a tésztát, és az egyik részbe belekeverjük a kakaóport és 3 evőkanál tejet. Mindkét tésztát téglalap alakúra nyújtjuk. Alulra a világos tésztát tesszük, majd rátesszük a barna tésztát, és hosszában feltekerjük. Kizsírozott tepsibe tesszük kettévágva, de úgy, hogy se egymáshoz, se a tepsi oldalához ne érjen a tészta. 2 órát kelesztjük, majd forró sütőben kb. 30-40 percig sütjük.

A kisült tészta tetejét még forrón megkenjük 3 evőkanál cukor és kevés víz keverékével.

Gombakrémleves

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg borjú- vagy sertéscsont, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg vaj, 15 dkg gomba, 6 dkg liszt, 2 dkg só, 1 dl tejszín, 1 g őrölt bors, 1 db tojássárgája

Elkészítése:

A csontot és a zöldséget 1,5 liter sós vízben 2 óra hosszat főzzük.

A megtisztított és megmosott gombát apróra vágjuk, vajban lepirítjuk, megborsozzuk, a lisztet hozzákeverjük, megpirítjuk, a leszűrt csontlével felöntjük, felforraljuk és szitán áttörjük vagy turmixoljuk.

Tálalás előtt a tojássárgáját a tejszínben habverővel elkeverjük, és a nem forró levesbe öntjük.

Brokkolis cannelloni

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg brokkoli, 1 nagy golyó mozzarella, 20 dkg márványsajt, 10 dkg mascarpone, 1 doboz darabolt paradicsom, 1 ek. finomra vágott bazsalikom, 1 kk. vaj, 16 cannelloni tészta, 5 dkg reszelt parmezán, só, őrölt fehér bors

Elkészítése:

A megmosott brokkolit szedd apró rózsákra, és enyhén sós, lobogó vízbe téve főzd 4-5 percig. Szűrd le, hideg vízzel öblítsd le, majd hagyd kihűlni, és vágd apró darabkákra.

A mozzarellát és a márványsajtot vágd kis kockákra, keverd össze a mascarponéval, végül forgasd bele a brokkolit, majd sózd, borsozd.

A paradicsomot villával törd össze, keverd bele a bazsalikomot, a negyedét öntsd kivajazott tűzálló tálba.

A cannellonikat töltsd meg a brokkolis masszával, fektesd szorosan egymás mellé egy tűzálló tálba. Öntsd rá a maradék paradicsomot, szórd meg a parmezánnal, és 200 fokra előmelegített sütőben süsd kb. 30 percig.

Török saláta

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg paradicsom, 40 dkg uborka, 2 nagy fej lilahagyma, 2 cs. petrezselyemzöld, só, kevés majoranna vagy szurokfű, borecet, olívaolaj

Elkészítése:

Félbevágjuk, majd vékonyan felszeleteljük a paradicsomot, és összekeverjük a hosszában kettévágott, vékonyra szelt uborkával meg a fél karikákra vágott hagymával. Megszórjuk kevés sóval, szurokfűvel, a szárával együtt finomra vágott petrezselyemmel, megöntözzük kevés borecettel, bőven olívaolajjal.

Néhány órára behűtjük tálalás előtt.

Csokoládé mousse (Kovács Ági, Vacsoracsata)

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg étcsokoládé, 3 db tojás, 1/2 l tejszín kemény habbá verve, 3 ek. cukor

Elkészítése:

Vízgőz felett, kevergetés mellett olvasszuk meg a csokoládét. Egy nagy keverőtálba üssük bele a tojásokat és szórjuk rá a cukrot.

Egy nagy lábasban forraljunk vizet, tegyük a tetejére a keverőtálat, majd habverővel a vízgőz felett keverjünk belőle sűrű habot. Vegyük le a gőzről, állandó kevergetés mellett csorgassuk bele a felolvasztott csokoládét. Ha kissé kihűlt óvatosan keverjük bele a kemény habbá felvert tejszínt, öntsük lapos üvegedénybe vagy poharakba és tegyük a hűtőbe legalább fél napra.

Tálaláskor két meleg vízbe mártott evőkanál segítségével formázzunk belőle ovális gombócokat, majd óriás tányéron gyümölcsszósszal leöntve szervírozhatjuk.

süti beállítások módosítása