ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Popover (alaprecept)

2010. március 24. - Dyna 122
Az USA-ból Európába lassan átáramló új reggeliőrület tárgya a szuflé könnyedségű tésztából csészében vagy muffinformában sütött, langyosan kínálandó sütemény - a popover.
 
Ez a légies reggelisütemény a gasztrotörténészek szerint az angol Yorkshire-puding leszármazottja, és nem is olyan újszerű, mint gondolnánk. Először 1876-ban írták le a receptjét a Practical Cooking című könyvben. A kutatások szerint a Maine-ből érkezett telepesek, Portland alapítói amerikanizálták a Yorkshire-pudingot: a híg, tejből, lisztből, tojásból kevert tésztát a marha- vagy sertéssült zsírjával kikent csészékben kisütötték, néha fokhagymával, zöldfűszerekkel gazdagították. Az eredmény: a csészéből kidagadó, kérges, húsos ízű tészta, amit Portland popover pudingnak neveztek.
 
Hogy miért popover? Neve onnan származik, hogy sülés közben a sütőedényből kiduzzadó tészta elpukkan („pop”).
 
A legtöbb popover ma már nem húsos ízű, inkább vajas és könnyű, sőt, már nemcsak reggelire a kávé mellé, hanem ebéd vagy vacsora köreteként is kínálják.
 
Se szeri, se száma, annyi változata készíthető: keverhetünk az alaptésztába zúzott fokhagymát, frissen vágott petrezselyem- vagy tárkonyleveleket, rozmaringot vagy oregánót, csipetnyi gyömbér- vagy fahéjport, őrölt szegfűszeget.
 
A popovert alaposan kivajazott csészében is süthetjük, de eredeti sütőedénye fémből készült. Formája kúposabb, mint a muffinsütő mélyedései, és egy rácsszerkezetre vannak erősítve, hogy a meleg az edényeket jól körüljárhassa.
 
A popovernek nem kell szabályosnak lennie: teteje felduzzad, és bizony néha a formából kiemelve nem áll meg a lábán. Mindez mellékes, ha tésztája könnyű, kívül ropogós, belül foszlós.
 
A popoverrel hasonlóan kell bánnunk, mint a kelt tésztákkal, azaz amíg sül, a sütő ajtaját nem tanácsos kinyitni, mert a beáramló hideg levegőtől összeesik. 

 

Alaprecept

 
Hozzávalók (9-10 süteményhez): 15 dkg liszt, 2,5 dl tej, 1/2 kk. só, 3 tojás, 2 ek. vaj + a formák kikenéséhez
 
Elkészítése:
 
1. A sütőt 220 C-ra (légkeveréses sütőben 200 C) előmelegítjük. 9, kb. 2 decis csészét vagy egy muffinforma mélyedéseit vajjal alaposan kikenünk. A lisztet, a tejet, a sót, a tojásokat és a vajat tálba rakjuk, majd konyhai robotgéppel simára és habosra keverjük.
 
2. A tésztát kanállal félig töltjük a csészékbe, majd egy sütőlapra sorba rakosgatjuk, és a forró sütőbe toljuk. A sütő ajtaját 25 percig nem nyitjuk ki, hogy a popover szépen megemelkedjen.
 
3. Ha nagyon pirulna a teteje, a hőmérsékletet 200 C-ra csökkentjük (légkeveréses sütőben 180 C), és újabb 15-20 perc alatt készre sütjük. Kérges, ropogós lesz, belseje pedig puha és foszlós. Vajjal, szendvicskrémmel, lekvárral vagy magában fogyasztjuk. Egy pohár tejet gyümölcslevet, egy csésze kávét vagy teát is ihatunk hozzá.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://receptgyujtemenyem.blog.hu/api/trackback/id/tr321864715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása