Hozzávalók 4 személyre: 1 kg fejteni való (25 dkg) bab, 4 szál sárgarépa, 2-3 szál gyökér, ½ zellergumó és hozzá zellerzöld, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 tk. piros paprika, 3-4 ek. olaj, bacon szalonnazsiradék, 2 ek. liszt, 20 dkg sovány nyers füstölt hús, 20 dkg lángolt, füstölt házikolbász, 2 dl tejföl, só, petrezselyemzöld, 2 kocka zöldségleves kivonat, 4 babérlevél
Elkészítése:
A beáztatott babot (vagy a friss fejtett babot) bő vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a megtisztított leveszöldségeket (nem célszerű feldarabolni, mert egészben is megfő, és így finomabb íze marad), a nyers füstölt húst (őseink csülköt, vagy füstölt oldalast főztek bele, ma már ez nekünk talán túl nehezen emészthető). Sózzuk, ha tejfölösen készítjük babérlevelet teszünk hozzá.
Amikor megpuhult, berántjuk. Ehhez zsemleszínű fűszeres rántást készítünk. Lehetőleg füles kis lábosban felhevítjük a zsiradékot, hozzátesszük a lisztet, ez lehet normál finomliszt, tönköly liszt, teljes kiőrlésű liszt, vagy akár rizsliszt is. Zsemleszínűre pirítjuk a lisztet, és az előre odakészített piros paprikát, zúzott fokhagymát, finomra vágott petrezselyem zöldet beledobjuk, és hideg vízzel azonnal felengedjük, nehogy megégjen.
Néhány perc után hozzáöntjük a tejfölt, ezzel simára keverjük, s berántjuk vele a levest. Az ínyencek a végén karikára vágott, meghámozott lángolt kolbászt, esetleg házi tarhonyát csipetkének is tehetnek hozzá.