ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Szabolcsi töltött káposzta (Szakál Miki, Vacsoracsata)

2010. március 31. - Dyna 122

Hozzávalók: 1 nagyobb fej édeskáposzta, 1/2 kg darált hús, előfőzött rizs, 2 fej hagyma, só, bors, pirospaprika, paradicsomlé (kb. 1 liter)

Egy nagyobb fazékba vizet teszünk forrni.

Az édes káposztát a torzsája mentén bevágjuk rézsútosan, a közepébe egy húsvillát szúrunk, és beletesszük a forró vízbe. Ahogy fő a káposzta, a vágás mentén válnak le a levelek, ezeket kivesszük a vízből. A húsvilla abban segít, hogy könnyebben tudjuk ezt a műveletet megoldani.

Közben kevés olajon üvegesre pirítjuk a rizst, majd két evőkanál ételízesítővel megszórjuk, és annyi vizet öntünk rá, hogy elfedje, kb. 10 percig még főzzük, míg beszívja a vizet.

A két hagymát apróra vágjuk, majd megfonnyasztjuk, és jó sok pirospaprikát (erőset) szórunk rá, de nem a tűzön, mert megkeseredik.

Ezután a darált hússal a hagymát, rizst összekeverjük, ízesítjük sóval, borssal, pirospaprikával ízlés szerint - ki milyen erősen szereti. Öntsünk hozzá annyi paradicsomlevet (legjobb az üveges paradicsomlé, de akinek házi van, azt használja), amennyit a massza felvesz. A megmaradt káposztalevelekből apróra vágva még két-három maréknyit beleszórhatunk a töltelékbe. Aztán el lehet kezdeni a leveleket megtölteni!

A leveleken lévő vastagabb részt le kell vágni egy késsel, és ha nagyobb a levél, inkább kettévágva kell tölteni. A torzsát és megmaradt leveleket a fazék aljára tegyük, pakoljuk rá szépen sorban a töltött káposztát. A fazekat öntsük fel félig vízzel, félig paradicsomlével, (aki paradicsomosabban szereti, tehet bele több paradicsomlevet is). Amikor az utolsó sor káposzta is bekerült a fazékba, és rákerült a paradicsomos-vizes lé, tegyük rá a fedőt.

Körülbelül másfél-két órán keresztül főzzük, de közben kóstolással is lehet ellenőrizni, hogy hol járunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://receptgyujtemenyem.blog.hu/api/trackback/id/tr481884919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása