Elkészítése:
A kelbimbót megtisztítjuk, megmossuk (a mélyhűtött kelbimbót nem olvasztjuk ki felhasználás előtt).
A felkockázott szalonnát megpirítjuk. Hozzáadjuk a felaprított vöröshagymát, tovább pirítjuk, majd beletesszük a kelbimbót, megszórjuk az áttört fokhagymával, az őrölt köménnyel és egy csipet borssal. Kevergetve pár percig pároljuk, felöntjük 1 liter vízzel, az ételízesítővel fűszerezzük, és lefedve, kis lángon kb. 20 perc alatt puhára főzzük.
Serpenyőben felolvasztjuk a vajat, beleszórjuk a lisztet, és világos rántást készítünk. Felöntjük 1 deci hideg vízzel, és az egészet a leveshez keverjük.
Még egyszer felforraljuk, levesszük a tűzről, és belekeverjük a tejszínt (kefírt) és a finomra aprított petrezselymet.
Készíthetjük levesbetéttel is, ami lehet vajgaluska, rizs, pirított zsemlekocka vagy apró húsgombóc is.