ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY

Mi szem-szájnak ingere...

Mi szem-szájnak ingere...

Szarvaspörkölt bográcsban Szőke módon (Szőke András, Vacsoracsata)

2010. április 14. - Dyna 122

Hozzávalók: 5 kg szarvas (csonttal együtt), 5-6 nagy fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, színes bors, fekete bors, babérlevél, pirospaprika, kömény, gyömbér, 5-6 szál petrezselyem, sárgarépa, 1 zellergumó, szárított gomba, 2 dl sör, 1 dl pálinka, 2-3 paradicsom, 3 zöldpaprika, 2 dl vörösbor, tej

Elkészítési mód:

Pácolás: A húst a főzés előtti napon kicsontozzuk, felkockázzuk és egy nagyobb edénybe bepácoljuk. Adjunk hozzá 4-5 babérlevelet, 2 fej hagymát felkarikázva és ízlés szerint fűszereket.

Főzés:

Bent:

A szarvas csontjából a répával, a petrezselyemmel és a zellerrel egy húslevesszerű csontlevest főzünk. Ezzel öntjük fel majd a pörköltet.

Kint:

A bográcsba tegyünk bele 5-6 nagy fej felkockázott vöröshagymát és pirítsuk üvegesre.
A tűzről levéve tegyük bele a pirospaprikát és az előre bepácolt húst, majd öntsük fel sörrel.
Körülbelül 2 órán keresztül főzzük és a szükséges folyadékot a korábban lefőzött csontlével pótoljuk.
Közben ne feledkezzünk meg a bogrács alatt a tűzről.
Amikor már 2/3 részt megfőtt, tegyük bele a fűszereket és az egy dl pálinkát. Majd főzzük még fél óráig. Közben a megmaradt csontlevet turmixoljuk össze répával, petrezselyemmel és zellerrel. Majd az így kapott sűrű főzelékszerű folyadékot is adjuk hozzá. Ezután sózzuk meg és adjuk hozzá a paradicsomot is. Az ételt főzzük puhára, majd öntsünk
bele 2 dl vörösbort. Ezután 2 percig forraljuk még, majd vegyük le a tűzről.

Kenyér

Hozzávalók: 60 dkg fehérliszt, 1 dkg élesztő, 3 dl víz, só, egy csipet cukor

Egy dl vizet langyosra főzünk, belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a cukrot. Majd kicsi liszttel kovászt készítünk belőle és langyos helyen fél órát pihentetjük. Fateknőbe töltjük a 60 dkg lisztet, beleteszünk egy teáskanál sót és a kovászt. Adjunk még hozzá lisztet, kovászt és 2 dl vizet. Ha nagyon ragad, tegyünk még hozzá lisztet, ha nagyon kemény, akkor addig gyúrjuk még, amíg tiszta nem lesz a kezünk és a tál oldala. Majd tegyük félre egy langyos helyre és 45 percig letakarva pihentessük.
Majd amikor megkelt a tészta, tegyük a nyújtódeszkára és gyúrjuk át és rakjuk vissza még egy órára a kemencébe.

A bejegyzés trackback címe:

https://receptgyujtemenyem.blog.hu/api/trackback/id/tr741921165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása